torsdag 6 januari 2011

Wakefield har nu helt tappat byxorna

Andrew Wakefield (med kollegor) publicerade 1998 en rapport som verkade etablera en koppling mellan MPR-vaccinet och autism. Nyheten spred sig som en löpeld och föräldrar världen över blev rädda för att vaccinera sina barn.

I Sverige gick vaccinationsgraden ner från 97% till 88%. I andra länder blev effekterna ännu större och på många håll har siffrorna fortfarande inte återhämtat sig. Detta har bl a lett till flertalet mässlingsepidemier i USA, Storbritannien och på annat håll. Många barn har med all säkerhet dött i onödan.

2004 drogs Wakefields rapport tillbaka av journalen Lancet då diverse etiska tvivelaktigheter uppdagades. Wakefield blev därtill av med sin läkarlegetimation i Storbritannien (Han verkar fortfarande i USA). Nu har journalen British Medical Journal (BMJ) avslöjat att rapporten från 1998 i grunden byggde på förfalskade data. Journalisten Brian Deer har bl a kommit fram till att:

  • 3 av barnen i studien inte ens hade autism.
  • Rapporten påstod att barnens problem uppstod efter vaccinationerna även om 5 av 12 barn hade problem redan innan.
  • Enligt rapporten uppstod barnens problem 1-14 dagar efter vaccinationerna men enligt andra vårddokument uppstod problemen upp till ett halvår efter.

Enligt en sammanställning uppfyllde inget av barnen alla de kriterier som uppgavs i rapporten.

BMJ har kommit fram till att alla felaktigheter, ändringar och metodproblem inte kan förklaras av rent slarv. Alltså lär Wakefield (och eventuellt hans kollegor) vara skyldiga till medvetet bedrägeri.

Det är även viktigt att påpeka att varken Wakefield eller andra forskare kunnat replikera resultat som visar att MPR-vaccinet orsakar autism. Det finns heller inga belägg för att andra vaccin ska ha sådana bieffekter. Ändå finns oron kvar hos många föräldrar, mycket tack vare propaganda och missledande information från antivaccinationslobbyn och sådana som Wakefield. I Sverige är det främst antroposofer och homeopater som är de största vaccinmotståndarna.

Jag hoppas att detta avslöjande från BMJ leder minskad oro och ökad vaccinationsgrad framöver.

Media: DN, Dagens Medicin, SvD, Aftonbladet, TV4 Play, CNN

Andra bloggar om:

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det är komiskt hur propaganda fungerar. För oavsett fallet Wakefields så kan man notera ett mönster. När etablisemangets "hjätar" gör sig skyldiga till fusk som i fallet "climategate" då ligger man lågt, håller tyst, lanserar en "oberoende panel" som kommer till slutsatsen att "fusket är forskningsjargong och okej". WTF!? Dataserier som medvetet manipulerats för att stödja tesen om global uppvärmningen (när serierna inte gav stöd för tesen), mejl om hur man ska hindra kritiker för att publisera sin forskning, rapporter? Bli peer-reviewed?

Man gjorde allt för att rädda IPCC:s integritet trots att forskningen är kvack. Och här är vi mitt i den kallaste vintern på över hundra år, och vad säger man nu? Jo att det beror på den globala uppvärmningen. Detta medan tusentals oberoende forskare som systematiskt hindrats från att nå allmänheten i etablerad massmedia hävdar att dessa resonemang är ad-hoc nonsens.

Men så har vi Wakefield. Nu söker man porträttera det som att killen varit den som "ensam lanserat iden om att det skulle finna risker med vaccin". En fantastisk lögn & dikt. För i verkligheten finns det tusentals forskare oberoende av honom som kommit till liknande slutsatser. Ett forskningsteam påvisade t.ex. att apors hjärnor svullnar efter att de ges en combo vaccindoser, amygdala förändras etc. Symtom typiska för..that's right..autism.

Wakefield är inte emot vaccin. Han har lyft frågan om det är bra att små barn får ett gäng injektioner på samma gång. Och från dag 1 då han trädde fram med sin kritiska frågeställning blev han attackerad. Fusk skrek etablisemanget! Du har intressen i det hela! Som om de själva inte hade intressen i att få tyst på och deskreditera honom och alla andra kritiker som fått medialt utrymme. Men för all del, om det nu är sant att han verkligen systematiskt beskrivit "samtliga fall felaktigt", vilket jag fortfarande starkt betvivlar, så spelar det ingen roll. Riskerna med vaccinering har påvisats av så många andra i förhållande till honom oberoende forskningslag att bedömningsläget knappast förändras.

Man kan också notera hur SvD och annan etablerad media tycks arbeta för att åter skapa förtroende för vaccineringskampanjerna. Intressena i dessa är i för övrigt i biljardskalan, en annan liga en den som Wakefield eventuellt skulle ha spelat i. Här om dagen läste vi om en pojke som dog "i svininfleunsa". Vad man dock inte klargjorde tydligt nog var att han var i en riskgrupp, i praktiken att han förmodligen redan var sjuk i någon t.ex. auto-immun sjukdom, dessutom hade han blivit vaccinerad..behöver man säga mer? Propaganda at its best or worst.

Anonym sa...

Varför skrivs det så mycket om vaccin nu? Är det bara jag som ser igenom att det är betalt av vaccinindustrin denna upphaussning. Allt för att tjäna pengar. Självklart sväljer många bloggare och andra betet, och vaccinbolagen får publicitet.

Konstigt att det inte är fler som reagerar och förstår att detta är "reklam"?

kortikosteroid sa...

konstigt att man alltid drar upp "big pharmas" vinstintresse, men inte de sk naturterapeuternas. naturterapeuterna har ett direkt ekonomiskt intresse av att hitta fel på dig och "behandla" dig, eftersom det är de som även säljer "behandlingen". en vanlig skolmedicinare har inget att vinna på att skriva ut mediciner eller ge vaccin.

vem skulle i första hand vända sig till astra eller pfizer för att få råd eller behandling mot en åkomma? men så funkar ju i praktiken alternativmedicinen- behandlingarna ordineras av de som också säljer och gör vinst på dem. att förespråkarna för alternativmedicin totalt blundar för det problemet, och väljer att ständigt misstänkliggöra skolmedicinen istället är ganska märkligt. eller korkat, jag har inte bestämt mig än.

P-B sa...

Anonym: Jag tror du glömde ta upp illuminati, fördelarna med homeopati och bluffen med månlandningen!!!!111!

Anonym sa...

Alternativ mecicinen tjänar inga stora pengar, för många är det knappt att det går runt och jag har ALDRIG hör talas om någon forskare som fått forskningsanslag från alternativmedicinen, tyvärr. Det är oftast små familjeföretag till skillnad från läkemedelindustrin som styrs av aktieägares vinstkrav (vilket jag tycker är förödande) och det finns inte så stora pengar inom alternativmedicinen. Det är med sina forskningaanslag som läkemedelbranschen har makt att korrumpera forskningen, då de ställer sina krav på prestation. Läkemedelsbranschen däremot tillsammans med sex, knark och krigsindustrin de fyra stora branscher som omsätter mest pengar i världen! Det läggs mångmiljarder på läkemedel i Sverige idag, trots det är det nästan gratis att äta mediciner i Sverige. Via skatten så finasieras en gigantisk överkonsumtion av läkemedel.
Jag håller med om att det är reklam, vaccinindustrin måste ju reparera sitt skamfilade narkolepsi/svininfluensa rykte.
Vaccinindustrin tjänade miljarder på svininfluensavaccinationerna och nu har Wikileaks besannat våra misstankar. Dokumeten visar att WHO´s expertpanel varit korrumperad sedan 2009 av Big Pharma. Egentligen är det Big Pharma som tagit alla beslut sedan 2009, visar läckta protokoll från alla mötena de haft sedan 2009. Korrumptions ryktena har ju länge surrat om detta och det var alltså sant!
Väldigt konstigt att kortisolet muttrar om att inte skulle få kritisera läkemedelsindustrin. Dels är det vi skattebetalare som får betala medicinräkningen och sedan är läkemedelsindustrin en gigant i pengar och makt och det är inte alternativmedicinen, snarare lik jämförelsen Davids kamp mot Goliat. Jag tycker det är oerhört korkat att betala den här gigantiska medicinräkningen varje år utan att fråga sig vad man får för roligt för pengarna.
Har vi verkligen blivit så mycket friskare och välmående i förhållande till våra skenade läkemedelskostnader? Jag tror kortisonet vet svaret på det eller hur?
När det gäller alternativmedicinen så är det inte lika viktigt att kritisera då terapeuter som inte är bra, helt enkelt förlorar sina kunder, tillskott som inte är bra försvinner också.
Det enda exempel på tillskott som ej försvunnit trots att det inte är bra är det kollodiala silvret som först gör att folk blir bättre för att sedan bli sjuka av tungmetallförgiftning. Det kollodiala silvret har varit ett elände för alternativmedicinen. Det är dock varit oerhört diskuterat/kritiserat i alternativmedicinska kretsar. Visst botar det mycket sjukdommar men det dödar goda bakterier och går inte kelera ur kroppen vad jag vet. Det är ingen perfekt bransch men det går utmärkt att kritisera och argumentera. Inom läkemedelsbranschen är liknande kritik lika med att du blir av med legitimationen och får sparken om du skulle våga vara så rakryggad så att du säger sanningen. Det finns många exempel på det även här i Sverige, Wakefield är långtifrån ensam. Läkemedelsindustrin måste därför granskas extra noga i sömmarna, då vi betalar mångmiljarder till dess verksamhet varje år, bara här i Sverige. Alternativmedicinen däremot får inga bidrag utan måste överleva på sina egna meriter!

Homeopaten sa...

Jag håller med föregående talare att alternativmedicinare ibland knappast har pengar så det går runt. En terapepht betalar både skatt och moms och det är nog få och troligtvis ingen som kommer upp i en läkares lön.

De stora pengarna finns inom läkemedelsindustrin. Artikel Dagens Medicin 2010-10-07 där står: "Under 2011 väntas läkemedelsförsäljningen öka med 5 till 7 procent, till 890 miljarder dollar. Det motsvarar nästan 6 000 miljarder kronor, skriver TT." och då pratar vi bara om receptbelagda läkemedel.

Jag har svårt att tro att alternativbranschens vinst ens kommer upp i en bråkdel av 6 000miljarder kronor.
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/10/07/allt-mer-medicin-saljs-i-v/index.xml?comment-saved=1&all-comments=1#comments.

Anonym sa...

Vad ska man säga..
Det finns två (ev. tre) alternativ. Antingen är den ansedda tidskriften BMJ köpt av läkemedelsindustrin eller också är Wakefield en betald bedragare som orsakat många barns onödiga död. Det tredje alternativet är att BMJ har låtit sig luras av läkemedelsindustrin, vilket de säkert (om de inte är uppköpta av desamma, se alt. ett) har försäkrat sig om att inte vara. Vad tror du?

För att förtydliga: Att vara en ansedd tidskrift innebär att man inte publicerar ostyrkta påståenden. Om man är påkommen med sådana är man död som vetenskaplig tidskrift. Det är anledningen till att The Lancet numera mår ganska dåligt och troligen är jävligt förbannade på slappa reviewers.

Å andra sidan är det i princip omöjligt för reviewers att avfärda någon som visar på potentiellt viktiga resultat som t.ex. stödjer att vaccination kan vara skadligt (eller liknande påståenden), eftersom hela processen baseras på att forskare förväntas presentera ärliga resultat.

Fuskande forskare kommer förstås förr eller senare att obarmhärtigt avslöjas (som Wakefield), vilket i en sundare tid än vår, där man varslar diverse konspirationer överallt, skulle göra honom till en persona non grata.

Vad avser autism, är det ett medfött syndrom som svårligen kan framkallas på medicinsk väg (autismliknande symptom är dock möjligt att framkalla).

Jag har full förståelse för föräldrar och anhöriga som söker orsaker till deras barns autism, jag har dock ingen som helst förståelse för människor som vill sko sig på deras belägenhet.

Det blev lite svagt: Dessa människor tillhör tillvarons avskum och bör.. (otryckbart)

kortikosteroid sa...

2008 såldes det i sverige naturläkemedel för över 3,3 miljarder kronor. (http://www.svenskegenvard.se/index.php/statistik-om-branschen)

det finns uppskattningar om att världsmarknaden för homeopati omsätter 18 miljarder kronor varje år.

mer om pengar i alternativsvängen: http://tankebrott.wordpress.com/2010/02/18/det-ar-inte-alltid-fult-att-tjana-pengar/

hur många miljarder som som hela branschen omsätter är nog svårt att säga- någon som har några siffror?

och ja, jag är medveten om att omsättning och vinst inte är samma sak. men att blunda för hur mycket pengar den finns i "snälla" alternativbranschen är naivt, ffa om ens huvudargument mot skolmedicinen är just att tex medicinföretagen tjänar pengar.

dessutom finns varken frikort eller högkostnadsskydd inom alternativmedicinen, vilket innebär att svårt sjuka och desperata individer kan bli av tiotusentals kronor för verkningslösa behandlingar, tillskott och apparater. att i det läget anklaga den etablerade medicinen för att vara "cynisk" är väl ändå att kasta sten i glashus?

att det sedan finns en massa skäl att kritisera hur den etablerade vården fungerar (och inte fungerar), och att det finns mycket kvar att göra är en annan fråga tycker jag.

Anonym sa...

Robert Kennedy on the Vaccine Autism Coverup
http://www.youtube.com/watch?v=zrIM2hwrLoc

Present Robert F Kennedy Jr Shocking Vaccine Cover Up Part1
http://www.youtube.com/watch?v=UQG5Q4GWw2o

http://www.huffingtonpost.com/david-kirby/government-concedes-vacci_b_88323.html

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/misstankt-samband-mellan-influensavaccin-och-somnsjuka_5150035.svd

http://www.expressen.se/halsa/1.2107969/allt-fler-anmalningar-om-somnsjuka-i-sverige

Influensavacciner orsakar livshotande kramper
hos 57 australiensiska barn
http://www.naturalnews.com/028773_vaccines_convulsions.html

Indien stoppar barnvaccinering efter att 4 flickor dött
http://www.weeklyblitz.net/962/india-halt-vaccine-programmes-after-the-deaths

Vaccinationsfaran.se

patrik sa...

eller så får man helt enkelt inte autism av vaccin, vad behöver ni för att sluta tro på sagor om att vaccin orsakar autism?
Det spelar ju ingen roll vilka bevis som än ges.
Förstår ni inte hur otroligt många människor som skulle dö om vi inte vaccinerade oss?
Svaret är kort och gott att det är ett hån att säga att vaccin inte fungerar.

patrik sa...

det är helt otroligt hur ni letar efter dessa nålar av "sanning" i en höstack av bevis på motsatsen...

en liten samling av motsatsen :

Autism and measles, mumps, and rubella vaccine: no epidemiological evidence for a causal association
http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0140673699012398

Essentially no correlation was observed between the secular trend of early childhood MMR immunization rates in California and the secular trend in numbers of children with autism enrolled in California's regional service center system.
http://jama.ama-assn.org/content/285/9/1183.abstract

Of the 537,303 children in the cohort (representing 2,129,864 person-years), 440,655 (82.0 percent) had received the MMR vaccine. We identified 316 children with a diagnosis of autistic disorder and 422 with a diagnosis of other autistic-spectrum disorders. After adjustment for potential confounders, the relative risk of autistic disorder in the group of vaccinated children, as compared with the unvaccinated group, was 0.92 (95 percent confidence interval, 0.68 to 1.24), and the relative risk of another autistic-spectrum disorder was 0.83 (95 percent confidence interval, 0.65 to 1.07). There was no association between the age at the time of vaccination, the time since vaccination, or the date of vaccination and the development of autistic disorder.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa021134?hits=10&andorexactfulltext=and&FIRSTINDEX=370&FIRSTINDEX=370&SEARCHID=1&searchid=1&COLLECTION_NUM=8&resourcetype=HWCIT&resourcetype=HWCIT&andorexacttitleabs=and&

men givetvis kommer detta inte tas på allvar, det måste ju vara köpt, för jag har ju på förhand bestämt mig vad "sanningen" är... och det är att vaccin är gift.

Anonym sa...

Den sk "forskaren" som stått bakom den danska studien som alla vaccinförespråkare refererar till har förskingrat miljoner och fuskat med studier han utfört- där har ni verkligen något att förfasa er över; http://www.huffingtonpost.com/robert-f-kennedy-jr/central-figure-in-cdc-vac_b_494303.html

patrik sa...

Då är det inte mycket begärt med _källa_ på den påstådda förskingringen.
Trots det så förstår du varför den har en så pass oerhört mycket större impact än wakefields lilla studie?
Det är hundratusentals fall som studerats och det ger en viss signifikant skillnad.
Materialet kan även studeras av andra och mig veterligen har det inte vederlagts igen och igen och igen som wakefields studie.

patrik sa...

Jag ser nu att det var en källa du angav, ska läsa den.
Det som dock är skrämmande är att "age of autism" och andra källor som Robert F, kennedy anger har sina sidor fyllda med diverse "medel" och annat som sägs hjälpa mot autism.
Jag har svårt att tro på det, men samtidigt förstår jag föräldrar som ger bort sina pengar till vilka som helst för att få sina barn friska.

patrik sa...

Jag ser nu att det var en källa du angav, ska läsa den.
Det som dock är skrämmande är att "age of autism" och andra källor som Robert F, kennedy anger har sina sidor fyllda med diverse "medel" och annat som sägs hjälpa mot autism.
Jag har svårt att tro på det, men samtidigt förstår jag föräldrar som ger bort sina pengar till vilka som helst för att få sina barn friska.

patrik sa...

En annan nyare intressant artikel :

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1548-1352.2009.01079.x/full

P-B sa...

Anonym: Det är inte EN forskare som står bakom den danska studien. Poul Thorsen, som du refererar till, var en av många och inte ens huvudansvarig. Om han är skyldig till stöld eller förskingring av forskningsmedel så bör han åtalas för det, men det är en annan fråga. Eller bättre uttryckt :"...trying to argue that because Thorsen may have fled with stolen money is akin to arguing that if the fourth co-author of one of Einstein's papers describing the Theory of Relativity ran off with $2 million it would somehow invalidate the Theory of Relativity."

Jag skulle rekommendera att du läser mer här: http://scienceblogs.com/insolence/2010/03/thorsen_wakefield_fine_art_of_distraction.php

Huffington Post på Wikipedia: "The Huffington Post has been criticized by several science bloggers, as well as online news sources, for including articles by supporters of complementary and alternative medicine and anti-vaccine activists and censoring rebuttals written by science bloggers before publishing."

Bosse sa...

Pekka - jag läste ditt inlägg som du skrev 2008 och din diskussion med signaturen "Mama!". Det var en mycket givande läsning. För mig är det ganska enkelt:
- Barnvaccinationesprogrammet i Sverige är en framgång.
- Idag vet inte särskilt många under 50 år vad mässling är och hur den drabbar. Ingen minns idag komplikationerna. Jag hade mässlingen på 60-talet och klarade mig bra, liksom mina kompisar. Men vi var jäkligt sjuka och komplikationerna var sannolikt inte försumbara.
- I takt med att barnsjukdomarna vaccineras bort och minnet av sjukdomarna förbleknar, fokuseras naturligt mot intresset på de komplikationer som kan ha ett samband med vaccinationen. Det kallas för "Den framgångsrika preventionens paradox!"
- Allt som har en verkan, vilket vacciner har, kan naturligtvis också ha en biverkan. Det är alla överens om.
- Myndigheter och experter sticker inte under stol med att vaccinering i vissa fall kan ge oönskade biverkningar av lindrig och övergående natur.
- Men - man förnekar kategoriskt att vaccinering skulle kunna ge allvarliga och bestående biverkningar.
Jag tror att man gör det av två skäl:
1. Skulle man erkänna att vaccinering av små barn i vissa sällsynta fall kan ge samma allvarliga biverkningar som den sjukdom man vaccinerar emot, så skulle man tvingas öppna sig en ström av skadeståndsanspråk. Det är det ena skälet.
2. Det andra skälet är att om man skulle erkänna att vaccinering av små barn kan ge allvarliga biverkningar, så är det sannolikt att vaccinationstäckningen skulle sjunka, vilket i sin tur skulle leda till att hela idén med vaccinationsprogrammet skulle svikta.

Det är naturligtvis i praktiken i stort sett omöjligt att bevisa att en viss allvarlig biverkan är orsakad av ett vaccin. Det vet myndigheterna.

Jag stöder vaccinationsprogrammet men är kritisk till myndigheternas kategoriska förnekande till att vaccinering kan ge upphov till både lindriga, övergående biverkningar och allvarliga och bestående.

patrik sa...

Och när ska vaccinationsfaran.se publicera den här nyheten... de verkar ha missat det här men har gärna kvar intervjuer med waccfield...