måndag 3 januari 2011

Stadium, De Niro och Beckham

Aftonbladet har uppmärksammat den brittiska vetenskapsorganisationen Sense About Science (SAS) årliga titt på nonsenstrender bland kändisar.

I år har SAS bland annat kritiserat David Beckham, Posh Spice och Robert De Niro för deras användning av det så kallade Power Balance-armbandet. Armbandet marknadsförs med kvasivetenskapliga termer och påstås förbättra balans, styrka, uthållighet, osv. Men i själva verket är det ett simpelt plastarmband med placebo som enda effekt.

Svenska Stadium säljer dessa armband för 399 kr styck vilket är rent ut sagt pinsamt. Såhär beskrivs produkten:

Armband med hologramteknologi och elektromagnetisk frekvens. Frekvensen reagerar positivt med kroppens energifält och kan därför förbättra balans, styrka och flexibilitet.
  • Armband

  • Kan förbättra balans, styrka, flexibilitet"

Pinsamt som sagt.

(Power Balance erkänner själva att deras produkt inte har stöd inom vetenskapen.)

Andra kändisar som kritiseras är:

  • Cliff Richard som äter enligt en blodtypsdiet.
  • Julia Sawalha som använder homeopati som alternativ till malariamedicin.
  • Mohamed Fayed som menar att mobilmaster ger cancer.
  • Kate Ford som bantar med hjälp av ett magnetarmband.
Media: P4 Kronoberg
"Efter flera anmälningar från skeptiska kunder ska armbandet med näst intill magiska krafter granskas av Konsumentverket."

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Anonym sa...

I Italien har Power Balance nyligen blivit stämda och får böta mer än 350.000 euro i skadestånd till det italienska Konsumentverket!
Det finns inga bevis på att den fungerar trots reklamen.

Alexi sa...

http://www.powerbalance.com/australia/ca

Pekka S sa...

Tack för tipset Anonym och Alexi. Nu har även Gizmodo uppmärksammat Power Balance erkännande:
http://gizmodo.com/5723577/

kortikosteroid sa...

det finns betydligt billigare sätt att mobilisera lite placeboeffekt på sig själv än att pröjsa 400 spänn för ett fult armband... projicera lite turgivande egenskaper på en pryl du redan har och förknippar med trevliga saker, och voilà! eller varför inte ha någon form av rutin eller vana i samband med viktiga händelser? när jag skulle skriva ett viktigt prov på gymnasiet använde jag alltid samma penna, och fick alltid en lyckospark av mamma samma morgon. eftersom jag i regel pluggat halvt ihjäl mig innan, så gick proven i regel bra. ; ) men den lilla ritualen med spark och penna gav mig lite extra pepp.

P-B sa...

Pekka, det ser ut som om Stadium faktiskt sluta sälja armbandet! Förhoppningsvis har de lyssnat på kritik eller så kanske de helt enkelt sålde för dåligt. Hur som helst så ser jag det som en framgång.

Pekka S sa...

P-B: Produkten är borta från hemsidan, men jag tror att den fortfarande säljs ute i butikerna. Eller har du annan info?