onsdag 5 januari 2011

Mikael Persbrandt och Big Placebo?

Försäljning av kosttillskott och naturläkemedel är en miljardindustri. Vem tjänar på konsumenternas övertro på dessa påstådda underpreparat?

Mikael Persbrandt? Vill han att oss väl eller är det våra pengar han är ute efter? Det är stora pengar både i film- och naturläkemedelsindustrin. Är det ett sammanträffande? Jag bara frågar.

Persbrandt lyfts nämligen fram som affischnamn åt preparatet Immolina som tillverkas av det börsnoterade aktiebloaget SCN (Scandinavian Clinical Nutrition). I ett antal chockerande artiklar (1, 2, 3, 4) har det uppdagats att marknadsföringen av preparatet kan vara vilseledande.

Företagets grundare, Anders Struksnes, menar att:

Det är det preparat i världen som har den starkaste effekten på immunförsvaret. Det inte bara reducerar influensa och förkylning utan hindrar det.

Men Hans Wigzell, professor i immunologi, svarar:

"Den personen vet inte vad han talar om, det finns ingen vetenskaplig grund för det."

Kan det vara så illa? Kan preparatet vara en bluff?

Caroline från Stockholm har följande erfarenhet:

"Jag är mamma till fyra stycken barn. För mig som har en stor familj och ett aktivt liv, så är det otroligt viktigt att hålla mig frisk. Därför äter jag Immolina, mina barn äter Immolina, och för oss är Immolina den bästa friskförsäkringen."

Vem ska man tro på?

En genomgång av Immolinas hemsida avslöjar att preparatet utvinns ur algen Arthrospira Platensis. Men hur naturligt är det för människan att äta alger? Ur ett evolutionärt och historiskt perspektiv kan man fråga sig ifall vi är anpassade till sådan kost? Vår huvudsakliga kost har trots allt bestått av kött, rötter och rotfrukter i hundratusentals år. Vilka är de långvariga effekterna av att konsumera alger? Såvitt jag vet saknas forskning på detta området och därmed borde försiktighetsprincipen gälla?

Immunologiprofessor Wigzell intygar att preparatet har biologiska effekt och att hälsofara inte kan uteslutas:

"Det saknar inte verkan, försöken visar att ämnet drar igång någonting men om det förbättrar eller försämrar skyddet för en viss sjukdom är oklart. Man kan vare sig bekräfta eller utesluta något med dessa data."

Varför står Persbrandt bakom en sådan produkt? Är han i Big Placebos klor? Eller går det ännu djupare? Jag vet inte. Jag bara frågar.

Uppdaterat: Kanske något till mössägare om inte annat?

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

kortikosteroid sa...

det skulle vara roligt om kändisar gjorde reklam för skolmedicin med samma entusiasm istället. tänk er rubrikerna:

persbrandt: jag lindrar alltid min bakfylla med två treo, det är det enda som hjälper för mig!

valfri kändis: så blev jag av med mina psykossymtom på bara några veckor- zyprexa är ett mirakel!

valfri annan kändis: genom att ta det lugnt och vila fick jag min förkylning att läka ut på en dryg vecka!

okänd småbarnsmamma: när mina barn smittats med bakteriella infektioner på dagis är en vanlig antibiotikakur medlet för oss!

Åsa sa...

Nu har man i flera delar av världen visserligen ätit exempelvis sjögräs i flera tusen år, så där är man väl anpassad till en sådan kost.
Men man bör självfallet vara kritisk, inte minst finns det oerhört många sorters alger som har helt annorlunda karaktäristika och effekt på människan.

Anonym sa...

"Varför står Persbrandt bakom en sådan produkt?"
Jag uppfattar din fråga som retorisk. Den behöver m a o inte besvaras. Bevekelsegrunden är väl densamma som Stig Strands i förhållande till en annan produkt.
Jag träffade på en marknad i en liten bergslagort på en dam som saluförde produkter i flytande form som framställts på gran- resp tallbar. Hon påstod att en liten "hutt" av detta extrakt höll hennes gubbe pigg och vital, och han nickade instämmande.
Jag läste en rysk författare, som jag glömt namnet på, som berättade att under sin lägertid var han med om att fångarna med jämna mellanrum fick inta ett avkok på granbarr för att motverka skörbjugg. Det kanske hade sin verkan.
Damens extrakt smakade faktiskt inte så illa som man kunde tro, men behövde gubben och vi andra verkligen det?

Loffe

Pekka S sa...

Loffe: Känner inte till någon välgörande effekt hos gran- eller tallbarr. Men det finns värre saker att ta huttar på :)

Stefan sa...

Tall betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tall

Granskott och dess mjuka barr är förmodligen också väl användbara och nyttiga.