torsdag 16 december 2010

Obalanserade bastuhädelser

Som finne gillar jag givetvis att basta. Men det ska vara en ordenlig bastu med ett aggregat man åtminstone kan ösa vatten på.

När jag tipsades om en "bastu" från Luxway som drivs med infraröd strålning blev jag inte speciellt testsugen. Och att marknadsföringen visade sig vara ett hopkok av pseudovetenskap hjälpte inte till.

Man kan bl a läsa följande:

"Vi lever i en miljö fylld av långvågiga infraröda strålar, våra kroppar tar emot dem och strålar samtidigt ut dessa. En människas hand strålar ut infraröd energi mellan 8-14 micron . Detta är även grunden till den 3000 år gamla kinesiska traditionen med handpåläggning där de helande effekterna av dessa naturliga infraröda strålar har används."

Handpåläggning? Jo, det imponerar ju jättemycket, eller hur?

Bastun sägs dessutom fungera som "detox"-metod, dvs avgiftning. En påstådd svettanalys visade att man i en normal bastu svettas ut 97% vatten och 3% gifter medan man i infrabastu svettas ut 80% vatten och 20% gifter. Låter livsfarligt. Slicka inte på svetten i denna bastu!

Varje självrespekterande finländare bör hålla sig borta från denna hädelse mot bastubadande. Resten också för den delen...

---

Stadium har börjat sälja armband av typen Power Balance. Detta är en ren placeboprodukt som enligt Stadium...

"...reagerar positivt med kroppens energifält och kan förbättra balans, styrka och flexibilitet."

Fantastiskt! Och dessa kostar endast 399 kr styck. Men vänta lite... Jag har för mig att det finns liknande armband för betydligt lägre pris på annat håll? Ja, just det - Skepticbros säljer Placebobands för endast 15 kr. Samma utseende och med lika imponerande(?) hologramteknologi.

Man undrar ifall Stadium gjort någon som helst omvärldsbevakning kring produkten? En snabb googling skulle ha lett dem till konsumentsidor och tester som visar att armbandet är en dyr bluffprodukt. Antingen är Stadium lyckligt okunniga eller så bryr de sig inte. För armbanden har redan sålts för hundratals miljoner kronor internationellt sett.

Stadium borde som minimum ändra sin pseudovetenskapliga reklamtext. Helst sluta sälja produkten helt och hållet.

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

HeMan sa...

Det jobbigaste med all detox är ju all retox som kommer efteråt... :-P

Backlunds sa...

Tummen upp för detta inlägg!
Slicka inte på svetten gjorde kvällen =)

flipmo sa...

Det ska bli spännande att se hur framgångsrikt Power Balance blir i Sverige, samt hur lång tid det tar för någon elitidrottare att bli snärjd av bluffen.

Jag har mailat Stadiums kundsupport och frågat ifall de tycker att det påverkar deras trovärdighet som sportkedja - vi får se när svar kommer.

Vad som än kommer så uppdaterar jag mitt eget bloginlägg i frågan på http://notflipmo.se/blog/2010/12/20/stadium-trampar-snett/