fredag 5 november 2010

Skeptips 10.11.05

Hanna Brus på Dalarnas Kiropraktor är skeptisk till ett register för utövare av alternativmedicin.

"Den statliga behörighetsutredningen presenterade bland annat ett förslag på ett register bestående av alternativa läkekonster. Förstår inte riktigt vitsen med detta. Såg på ett forum att någon tyckte att registret var ett slag för "patient"säkerheten. Hur då? Borde inte den tandlösa kvacksalverilagen skärpas istället? Att människor söker efter halmstrån, tröst och svar är inget konstigt. De ska också skyddas när de söker kvackare som profiterar på detta. Ett register skyddar dem inte ett smack. Däremot ger det en signal att det är ok att prångla på folk vad som helst bara för att de söker det själva. Populism när den är som sämst."

Photon In The Darkness debunkar 3 myter om vaccinationer. Särskilt intressant är punkt 2 gällande påståendet att vacciner inte hjälpt till att minska förekomsten av diverse smittor.

"The key to this myth is the use of mortality data rather than incidence data. Although the myth is that the incidence of the disease was waning prior to the vaccine, the data show something very different: that the number of deaths attributed to the disease were declining."

I Dagen pågår en debatt mellan kreationister och mer vetenskapliga troende. Vem jag hejar på förstår ni säkert...

På VoF:s blogg skriver Joacim Jonsson om hur man ska skapa engagemang och motivation inom den skeptiska rörelsen.

SvD skriver om boken Merchants of Doubt, en bok som bl a handlar om tobaksindustrins försök att så tvivel om tobakens skadliga hälsoeffekter. Mer kommentarer finns på månadens Skepdic Newsletter.

Bilder:

Video:
Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: