onsdag 3 november 2010

Skeptikerpodden Live

I söndags äntrade Skeptikerpoddarna scenen på den norska skeptikerkonferensen Kritisk Masse.

Här är resultatet.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Homeopaten sa...

Hej Pekka!

Du frågade mig vad jag tycker om forskningen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17034278

Mitt svar är: Att den inte visar någonting bekymmrar inte mig, eftersom i detta fallet har de inte forskat på rätt sätt. Det är inte klassisk homeopati utan komplexhomeopati de har ägnat sig åt.

Jag är Klassisk Homeopat.

Det står i abstractet:
"Tablets containing a combined preparation of the five most common single homeopathic remedies used to treat diarrhea"

Alltså de har blandat fem homeopatiska medel och då arbetar man inte enligt likhetsprincipen.

Likhetsprincipen, att lika botar lika. Som alltså betyder att man ger en medicin åt gången och sedan väntar man några veckor innan man ger en ny medicin.

Medan studien som jag lagt upp på Dagenshomeopati.se angående diaré hos små barn, är gjord på rätt sätt, alltså där har man gett barnen en individuellt anpassad homeopatisk medicin. Den studien visar positiv effekt för homeopatin.

Pekka S sa...

Ok, det hade jag missat. Hur ställer du dig till komplexhomeopatin? Är den inget att ha överhuvudtaget eller bara något sämre än klassisk? Förstår i alla fall att jag inte kan använda studien mot er klassiska homeopater. Skit med! ;)

Den andra studien är som jag förstått det en av tre (av samma författare) som visat på positiv effekt. De andra två gjordes i Nicaragua och Nepal. I en metaanalys av de tre studierna menar författaren att studierna är för små (eller precis på gränsen) för att kunna uppnå tillräcklig statistisk styrka. Det var därför hon gjorde den fjärde (komplex) studien. Synd att hon inte höll sig till klassisk homeopati.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12634583