onsdag 17 november 2010

Ökad efterfrågan...

Vad tycker ni om följande pressmeddelande?

Efterfrågan på åderlåtning ökar, vilket ökar behovet av åderlåtare.

Nu har efterfrågan i Sverige ökat så mycket att hälsodepartementet valt att utbilda fler åderlåtare. Enligt uppgift har man tusentals fall om året, som ska bedömas om det är fråga om vad sjukhusen anser vara en genuin humoral obalans eller problem som bäst handhas av t ex en psykolog. Den gångna helgen fick ett 50-tal läkare lära sig ritualen för att kunna hjälpa personer som bedöms vara humoralt obalanserade.

- Att lära sig den rituella handlingen är inte svårt, sa Texas överläkare Daniel DiLeva i samband med utbildningen som ägde rum i Baltimore. Det svåra är att avgöra om en person verkligen behöver åderlåtning.

Enligt deltagare på utbildningen kan ett skäl till att efterfrågan på åderlåtning ökat, vara att fler amerikaner är intresserade av medeltida filosofi, men inte i medicinsk vetenskap, vilket lett till att fler börjat experimentera med alternativmedicin.

Trots det stora intresset för utbildningen, är tveksamheten till riten stark bland svenska läkare. Generellt håller åderlåtare, med undantag för överläkare Gabriel Amroth, en låg profil.

Åderlåtning kan endast utföras om sjukhusdirektören gett tillstånd för det, och först efter en grundlig utredning av läkare och psykologer av den som önskar få en åderlåtning utförd. Detta för att utesluta att det ligger fysisk eller psykisk sjukdom bakom symptomen .

Sjukvårdens kriterier för en äkta humoral obalans inkluderar våldsam reaktion vid kontakt med svart galla eller slem, plötslig förmåga att tala rappakalja, extrem förvirring.

Själva åderlåtningen hålls enskilt, och omfattar koppning, meditation, högläsning ur Den Självläkande Människan, handpåläggning och e-Libramätningar. Viss anpassning görs med hänvisning till situationen.

Vad händer om man byter ut åderlåtning mot exorcism?

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Hexmaster sa...

Vem är avsändaren?

Pekka S sa...

Kolla länken längst nere...

Christian sa...

Haha! Klockrent, stilrent och bitande. Ang. orignalartikeln:

"[...] först efter en grundlig utredning av läkare och psykologer av den som önskar få en exorcism utförd [kan en exorcism utföras]. Detta för att utesluta att det ligger fysisk eller psykisk sjukdom bakom beteendet. "

Om inte någon psykisk eller fysisk sjukdom ligger bakom beteendet är det nog snarare personens omgivning som stigmatiserar och skapar en illusion av något annorlunda, för sin egen eller sin tros skull. Det luktar häxprocess.

Sebastian sa...

Ojojoj! Detta var det roligaste jag läst på länge.

kortikosteroid sa...

är man pigg på åderlåtning går det att ordna helt gratis, man kan tom få en smörgås och en järntablett för besväret. på köpet kan det dessutom rädda en annan människas liv! det kallas blodgivning, och utförs under hygieniska och säkra betingelser på sk blodcentraler i hela landet.

däremot vet jag inte om tillgängligheten är lika god när det gäller exorcism. men det borde ju gå att snabbutbilda några präster i att rabbla latin, stänka vigvatten och låta som max von sydow.