söndag 21 november 2010

Länkmanipulation för Jesus?

Många av oss som bloggar har registrerat oss på Bloggportalen i syfte att göra våra bloggar synliga.

Som tack för att man registrerar sig kan man synas i länkar till tidningsartiklar, hamna på topplistor, synas i portalens fokusspalter, m.m.

Ett sätt som Bloggportalen mäter en bloggs populäritet är att räkna antalet andra bloggar som länkar till inläggen. De bloggar som flest länkar till får extra publicitet i ämnesområdets högerspalt. Så här kan det t ex se ut för området Vetenskap. (Notera högerspalten)

Ta nu en titt på området Humaniora och Livsåskådning (Webcitation) Den kristna bloggen apg29 dominerar helt och hållet. Han verkar alltså vara väldigt populär. Eller?

Om man kollar lite närmare på bloggarna som länkar till apg29 verkar de vara rena fejkbloggar med enda syfte att öka antalet länkar till just apg29. Varenda inlägg på de bloggarna verkar vara en kort (och ofta kopierad) text med länk vidare till apg29. Inga andra ämnen och inga andra källor tas upp.

Någon eller några har uppenbarligen satt detta i system så att apg29 ska synas extra mycket på Bloggportalen. Vem som står bakom bloggarna kan man endast spekulera i då bloggägarna inte skrivit ut sina riktiga namn.

Jag undrar vad Bloggportalen (eller Aftonbladet som är portalens ägare) tycker om sådana metoder? Och jag undrar vad Christer Åberg på apg29 tycker? Kanske känns det ok att manipulera statistiken lite grann för att maximera spridandet av det glada budskapet? Jesus är trots allt det viktigaste som finns och Åberg tar varje chans han får att nämna honom. Vare sig Aftonbladet (eller andra tidningar) skriver om Tintin eller toabesök finns det alltid en anledning att nämna Jesus.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

flipmo sa...

Vilket roligt avslöjande, de Aftonbladet-hostade bloggarna under användarnamnet 'mbas' är inte ens diskreta. Högerspalten på "bloggarna" 'I vår tid' och 'Ta emot jesus' integrerar till och med Twitterflöde och kommentarsflöde från Christer Åberg.

So much for den kristna moralen.

Pekka S sa...

Ja, det är underligt. Men jag vill inte ta åt mig äran av avslöjandet. Det var en kristen twittervän som märkte de konstiga bloggarna.