lördag 20 november 2010

Hatten av för påven!

Påven har tydligen gjort en viss vändning gällande kondomer. Till det bättre. Åsikten presenteras i en kommande bok.

"I boken, som väntas komma ut i påvens födelseland Tyskland på tisdag, säger den katolska kyrkans överhuvud bland annat om kondom att sådan kan användas "i vissa fall, där syftet är att minska risken för infektion, kan det trots allt vara ett första steg mot en annan mer mänsklig sexualitet"."

Påven verkar fortfarande inte gilla kondomer då han menar att de inte är den moraliskt bästa lösningen. Men han uppvisar en viss flexibilitet och det ska han givetvis ha lite beröm för. Dock synd att han inte alltid haft en lika nyanserad syn.

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

mti sa...

Vafan. Världen behöver inte en snällare version av katolicism, världen behöver ett vaccin mot skiten!

Det som behövs är en kondom mot religion.

Det kommer ta katolikerna uppemot 500 år till innan de gör rätt i den här frågan. Och under tiden kommer de hitta på en massa annan skit.

Varje dag vi väljer att jämka istället för att bekämpa religion så ger vi carte blanche till det självutnämnda prästerskapet att upprätthålla och hitta på nya idiotiska vidskepliga dogmer som ökar lidandet i världen.

Eva-Lisa sa...

Jag har svårt att se att Vatikanen har ändrat sig av någon annan anledning än att den känner sig tvingad till det. Mitt beröm går därför istället till alla som har kritiserat kyrkans doktrin och som därigenom har pressat fram det här framsteget.

Zoltan sa...

Hatten av för Pekka, som vågar ha en uppfattning som inte sitter fast i cement.

@Pekka,

Räkna med att din uppmuntrande kommentar kommer att provocera fram mer brölande från grottfolket.

@Eva-Lisa,

Katolska kyrkan har diskuterat frågan ganska länge och jag har på plats i södra Afrika sett den flexibilitet som påven ger uttryck för i intervjun.

Påven försöker gå en svår balansgång mellan två onda ting: objektifieringen av vår sexualitet (se t.ex. svensk kvällspress) och skyddande av oskyldiga.

Jag hoppas du förmår se problemets omfattning i sin helhet.

Wunder sa...

Suck! Vad kan man säga? Idioter får beröm när de inte är helidioter? Kan vi inte bara lägga av och bry oss vad en mossig gubbe som representerar en mossig doktrin säger? Kan inte de som vill ha andlighet bara syssla med stenmagi, auror och di Leva? Eller varför inte lite Tolkien. De stora religionerna - vare sig det är Islam, Kristendomen eller Hinduismen --- med alla sina sekter - t.ex. Katolicismen och Guds Barn är bara otäcka vidskepliga maktmanipulerare vilka världen skulle klara sig många gånger bättre utan.

Pekka S sa...

Wunder, jag är inget fan av påven. Lång ifrån. Men en mera flexibel synd på kondomer kan få stora konsekvenser och då är påvens inställning viktig. Det är enormt många som ser upp till honom vare sig jag eller du gillar det...

Anonym sa...

@Pekka:

Hatten av för både dig och påven! Kul att för en gångs skull läsa ett blogginlägg om Vatikanen och påven som har en neutral ton!

Tack