tisdag 16 november 2010

Astrologi är en vetenskap...

... enligt 21% av svenskarna.

Detta enligt Vetenskap och Allmänhets årliga barometer där svenskarnas förhållningssätt till vetenskap undersöks.

Även om det finns vissa ljuspunkter i rapporten är den överlag deprimerande läsning. Att var femte svensk tror att astrologi är vetenskapligt är illa nog, men kan jag inte greppa varför bara 77% menar att kemi är en vetenskap. Hur tänker resterande 23%?! Hur tror de att våra moderna läkemedel skapas? Hur menar de att vi tillverkar pvc-plast, bildäck, polyesterkläder, sega råttor, hårspray, margarin, halogenlampor, osv, osv? Hur tror de att man studerar biologiska processer, sjukdomar, ämnesomsättning, osv i människorkroppen? Med alkemi?

Än färre, endast 67%, menar att astronomi är en vetenskap. Suck... Människan har väl aldrig varit på månen heller?

Man blir ju upprörd. Frågan är vad som orsakar sådan okunskap? Dålig utbildning? Ointresse? Hur som helst är det tydligt att fortsatt folkbildning behövs.

Hela rapporten finns att läsa här (Pdf).

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Spito sa...

Hmmm... tråkiga siffror. Jag tror dock, viss av min tidigare mer okunnigar perioder i livet, att det kan handla mer om ett diffust vetenskapsbegrepp än ett tilltro till astrologi som sådan. Åtminstone jag såg nog snarare alla någorlunda stora idésystem som vetenskaper oavsett om jag tilltrodde något värde eller inte, vilket jag t.ex inte gjorde med astrologi.

Så det kan lika gärna handla om att folk har diffusa begrepp om vetenskapsbegreppet som att de gillar astrologi.

Stefan sa...

Kan det möjligtvis vara så att man blandar ihop de båda ämnena? Kemins låga siffror är dock helt oförklarliga och kanske ett tecken på att en stor del av deltagarna inte tog undersökningen på allvar?

tomashalberstad sa...

Kan ju vara så att de är Reduktionister och menar, som vissa menar, att Kemi går att reduceras till fysik...

Pekka S sa...

Tror att Spito har en poäng. Folk har kanske en dålig koll på vad vetenskap är för något. Reduktionism lär endast en bråkdel av deltagarna förstå sig på.