fredag 15 oktober 2010

Skeptips 10.10.15

Varför ska man inte gå under stegar, krossa speglar eller öppna paraplyn inomhus? MSNBC har tagit en titt.

"Souls were said to dwell inside mirrors, so any harm done to the soul when the mirror broke would also happen to the person."

Gruvarbetarna i Chile tackar Gud för att de äntligen blivit räddade. Ingen av dem verkar förbanna Gud för att han lät tunneln kollapsa. Och är det inte sina medmänniskor de borde tacka i första hand? Och vetenskapen/tekniken de nyttjade?

Kan en ateist omvändas till teist? Detta har på sista tiden debatterats mellan ateister på nätet. Jerry Coyne (m fl) menar att det finns bevis som skulle omvända dem. PZ Myers (m fl) säger tvärtom att inget lär kunna övertyga dem. Jag är osäker på var jag själv står.

Hanna Brusbloggen Dalarnas Kiropraktor har debunkat vetenskapen och avslöjats en internationell jättekonspiration. Är detta slutet för evidensbaserad medicin?
"Vetenskapen och då framförallt den medicinska är en skickligt planterad bluff. Konstruerad av halvsanningar och "hypoteser" som byggts på och spridits. Decennier har passerat där fiktiv och enkelriktad information dominerat oss. Alla försök till debunkning har effektivt tystats ner."
...

"Några av medlemmarnas identiteter i organisationens filial i Sverige har läckt ut till våra andliga guider. Kan exklusivt avslöja att Christer Sturmark, Mats Reimer och Dan Larhammar med mycket stor sannolikhet är inblandade."

Diagram:

Video:
Poddradio:
  • Skeptikerpodden har släppt avsnitt 25. I denna intervjuas den skeptiske barnläkaren Mats Reimer. Panelen diskuterar dessutom bluffbehandlingar, medium och Kritisk Masse.
Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Ingemar sa...

Jag undrar just om chilenarna hade förbannat den gudomliga inkompetensen/illviljan ifall räddningsaktionen inte hade lyckats?

Något säger mig att så inte hade varit fallet...

Anonym sa...

"Varför ska man inte gå under stegar, krossa speglar eller öppna paraplyn inomhus?"

För att magiskt tänkande funkar, men bara för den som tror på det, enligt denna artikel
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=superstitions-can-make-you
/b

Pekka S sa...

Visst kan magiskt tänkande fungera. Det kan bön också.