tisdag 26 oktober 2010

Skeptips 10.10.26

De senaste dagarna har mediet Anders Åkesson fått stå i skamvrån för att ha fuskat på sina seanser. Detta kommer att behandlas mer ingående i nästa avsnitt av Skeptikerpodden, som släpps senare idag. Nu har kritik mot ett annat medium också uppdagats. Denna gång är det Benny Rosenqvist som många andligt troende finner både motbjudande och otillförlitlig. Diskussionerna förs mestadels på privata forum (som jag har tillgång till) men hos Faktoider kan man få en viss inblick.

Den kristne skeptikern Samuel Varg Thunberg bloggar om sin syn på Jesus uppståndelse. Räkna med en livlig debatt. Som jag ser det är denna fråga central för kristendomens trovärdighet eller brist därav.

"Jesu uppståndelse är något ofrånkomligt för varje människa som vill undersöka vem Jesus faktiskt var… Oavsett vad vi har för bild av Honom så kommer vi fram till den här punkten – Hans korsfästelse och eventuella uppståndelse ifrån de döda… Uppståndelsen är den avgörande faktorn för om hur vida Jesus var Guds son eller om han var en helt vanlig människa…"

Technicolor diskuterar den nyligen publicerade behörighetsutredningen. Den lämnar onekligen mycket att önska...

Lena Andersson skriver i DN om den fluffiga antiateismen. Hon menar att det angreppen mot Humanisterna till viss del beror på en krock i de olika parternas kunskapssyn.
"Gerle anser att ”nyateisterna” borde visa större respekt för inomreligiös utveckling och omtolkning mot en mer poetisk och metaforisk gud. Men det är just sådant som den kunskapssyn ur vilken ateismen härleds har svårt att respektera intellektuellt. Och det är just här vi inte förstår varandra. Ateisten anser att det i princip är en sanningsfråga om ett påstått väsen existerar eller ej, och på vilket sätt det utövar sin påstådda verksamhet. Om det är ”otillgängligt för vårt begränsade förnuft”, som det brukar heta, måste teologerna förklara varför de ägnar saken så mycken förnuftsmöda."

Vidare kan vi läsa en avhoppares kritik mot Humanisterna i SvD. Humanisterna har i dag svarat.

Poddradio:

  • Massimo Pigliucci intervjuas i Filosofiska Rummet om vetenskapsfilosofi, pseudovetenskap, kritiskt tänkande, m.m.
  • Skeptics Guide nummer 275 berör bl a fraktaler, stamcellsforskning, mumiecancer.
  • Ja é skeptisk besöker i avsnitt 3 en kristallförsäljare.
Bild:

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: