fredag 1 oktober 2010

Skeptips 10.01.01

Barn som äter mycket socker får som bekant en sockerchock. De blir speedade av allt socker som rusar upp i hjärnan, eller hur? Nej. Det är en myt som verkar vägra dö. Läsa och lyssna på Åsa Erlandsson som skrivit boken "Skit i mössan!".

"Socker är visserligen energirikt men skjuter inte rakt upp i hjärnan som en fix. I stället är sockeromsättningen noga reglerad så att hjärncellerna bara använder så mycket som de behöver. När man till exempel äter en hel prinsesstårta själv, lagras sockeröverskottet undan i levern och musklerna, kroppens sockerförråd. Annars skulle hjärnan skadas."

Livsmedelskedjan City Gross bygger för fullt ett jättestorköp i mina trakter. Tyvärr verkar de syssla med att sprida villfarelser gällande GMO.

"Just nu använder man sin opinionsbildande makt till att driva en vettlös och djupt ovetenskaplig kampanj mot genetiskt modifierade organismer (GMO). Föga anar kanske företagets marknadsstrateger att man därigenom motarbetar ett av vår tids mest lovande forsknings- områden, med långsiktiga möjligheter att bidra till ett miljösäkert och resurssnålt jordbruk och en dito livsmedelsproduktion."

Vad är vetenskap och vad är pseudovetenskap gällande kiropraktikens grundläggande teorier? Sam Homola på Science-Based Medicine har skrivit en utmärkt genomgång.

Hanna Brus är en kiropraktor som driver en blogg där hon försöker utreda skillnaderna mellan god och mindre god kiropraktisk. Mycket intressant läsning för de intresserade. Vissa kanske känner igen Hanna från kommentarsfälten på Mats Reimers blogg där hon inte är speciellt populär bland alternativmedicinare.

Axess | Magasin har en kort men informativ artikel om vaccinationslögnen som fick eget liv.

"Trots att påståendet om ett orsakssamband mellan trippelvaccinet MPR och autism sedan länge vederlagts är antivaccinationsrörelsen fortsatt stark. Anne Brynolf berättar om hur sakkunniga tiger i rädsla för att vantolkas eller få sina ord förvanskade."
Poddradio:
  • Skeptikerpodden intervjuar i sitt 23:e avsnitt Humanisternas ordförande Christer Sturmark.
  • Skeptics Guide 271 handlar bl a om "smutsig" elektricitet och kopplingen mellan hälsa och att lämna sin religion.
Video:

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Erik O. sa...

Så forskarna har sagt att barn inte blir speedade av socker? Vilken missuppfattning är värst egentligen, att sockret rusar upp i hjärnan eller att sockret inte påverkar hjärnan alls? Alla föräldrar vet att socker påverkar barnens beteende, lika säkert som att en humla kan flyga.