måndag 18 oktober 2010

Medium ertappad med fusk?

Anders Åkesson är en av Sveriges mest kända medium. Han är känd från tv-program som Död eller inte, Andarnas Makt, Det okända och Akademin för det okända.

I går meddelade (webcite) några av hans kollegor att de inte längre kommer att samarbeta med honom då han sägs ha fuskat vid en seans.

Åkesson sysslar med något som kallas för fysiskt mediumskap. I så kallade fysiska seanser får deltagarna uppleva fenomen som påstås vara fysiska manifestationer och effekter från andevärlden. Vanliga inslag är flygande objekt (bollar, trumpeter), röster, skrift, ektoplasma, m.m. Detta sker dessutom i mörklagda rum eftersom man påstår att ektoplasman inte tål ljus.

Uppenbarligen har Åkesson slarvat under en sådan seans och avslöjat sin tricks. Och de verkar vara mer åt illusionshållet än åt det andliga. Exakt vad som hänt verkar dock man inte vilja tala om (än i alla fall).

Jag som skeptiker frågar mig hur förvånad man egentligen ska vara? Vilket är troligare - att ett medium får trumpeter att levitera på riktigt eller att de sysslar med bedrägeri? Och varför verkar så gott som alla fysiska medium ha liknande repertoar (trumpeter, röster, ektoplasma, osv)? Det verkar nästan vara som trolleritrick som ärvs mellan lärare och elev, byts mellan kollegor eller säljs på kurser.

Hur som helst var Åkesson både respekteras och beundrad innan han avslöjades. Till och med andra medium var imponerade. De intygade att Åkesson var äkta och att han omöjligen kunde ha fuska.

Detta leder mig till den kanske viktigaste frågan i sammanhanget - Hur skiljer man på ett äkta medium och en bedragare (förutsatt att de inte åker fast för sitt fuskande)? Som deltagare på dessa seanser borde man vilja veta att man får ta del den äkta varan. En sådan kurs (med seans) kan trots allt kosta flera tusen kronor per dag.

Om Åkesson inte hade åkt fast hade han fortfarande blivit överöst med lovord och äkthetsbedyranden. Det är jag övertygad om. Men han är inte ensam. Bl a har en herre vid namn Colin Fry avslöjats innan i en liknande seans. Skillnaden mellan Fry och Åkesson verkar vara hårfin. Åkesson erkände sitt fuskande medan Fry skyllde på att han lurats av en ande. Detta var troligtvis en taktisk miss av Åkesson då han verkar ha bränt en hel del broar medan Fry fortfarande drar mycket folk.

Åkesson har än så länge inte kommenterat sitt fuskande officiellt. Det återstår alltså att se vilken väg han väljer att gå. En del av hans elever och fans har reagerat negativt, men föga förvånande har vissa visat ett fortsatt stöd. Om Åkesson sköter sina kort rätt har han troligtvis en fortsatt lönande karriär framför sig. Det har vi sett om och om igen. De trogna anhängarna sviker sällan sina mästare, tvärtom blir de om än mer dedikerade. Kolla bara på Peter Popoff eller Mervyn Johnson.

---

I kommande Skeptikerpodden hoppas vi kunna presentera mer fakta från detta avslöjande. Vår förhoppning är att Åkesson också ska kommentera händelsen med sina egna ord.

Andra bloggar om:

7 kommentarer:

Anonym sa...

Har hört det där om Collin, men har också hört att det ska finnas en bild i Psychic News på colin med trumpeten i handen. Varför länkas det inte till denna bild?? Jag skulle vilja se den faktiskt! skulle ni kanske kunna visa den här?
/Lars

Pekka S sa...

Känner inte till det fotot. Men här har du ett med Fry och lite "ektoplasma":
http://1.bp.blogspot.com/_i8mSSBKxq0Q/SIItUQ8jNYI/AAAAAAAAAFY/W62Jr_XKWIs/s320/fryecto.jpg

Anonym sa...

Länken funkar inte!

Pekka S sa...

Vilken av länkarna?

Andreas sa...

Här är länken till "ektoplasmabilden".

http://tinyurl.com/33dpfzc

Andreas sa...

... och klickbar, för att jag är snäll: EKTOOOPLAAASMAAA!

Anonym sa...

Tack. Men jag anser inte bilden som trovärdig.
Har hört folk som sagt att det funnits en bild i tidningen Psychic News på Colin där han höll trumpeten i handen. Skulle vara väldigt intressant om den bilden gick att få fram.. kanske någon av er kan höra med tidningen om det finns en sådan bild?