söndag 10 oktober 2010

Livsfarlig barnaboksförfattare?

I Skeptikerpoddens 24:e avsnitt diskuterade vi Anna Wahlgrens senaste utspel - en attack mot barnvaccinationer.

I denna 8 A4-sidor långa krönika tar Anna Wahlgren svenskt rekord i logiska felslut, konspirationsteorier, missuppfattningar, faktafel, osv.

Jag hade planer på att skriva ett mera utförligt inlägg om allt detta, men Technicolor hann före mig, och hon har gjort det på ett ypperligt sätt. Gå till inlägget Anna Wahlgren, vacciner och pseudovetenskap som dödar and read all about it!

Vissa kanske frågar sig ifall någon verkligen tar Anna Wahlgren på allvar? Svaret är tyvärr ja. Läs t ex denna forumtråd på Wahlgrens forum.

Några talande citat:

"Fy vad sorgligt... Och inte gör det det hela lättare när min lilla skrutta snart är tre månader."

"TACK Anna hjarta hjarta hjarta
Hade jag varit förstagångsförälder idag hade jag gjort helt andra val än jag gjorde när barnen var små. Hade jag inte helt avstått, så hade jag i vart fall väntat betydligt. Det finns ingenting som brådskar. Det finns ingenting i vår vardagsmiljö som gör att de späda barnen ska behöva hantera de främmande ämnen som kroppen utsätts för i och med vaccinerna."

"Nu sitter jag och gråter och känner paniken växa inom mig!
Ronja är 3 månader och ska vaccineras nästa vecka. Vad ska jag göra?! Jag trodde att vaccinen var BRA att de var NÖDVÄNDIGA och att de var KRAV."

"Gör inte som jag gjorde! Det är mitt fel att min dotter fick tuberkulos, hade jag vetat vad vacciner innebär hade jag aldrig gett en endaste spruta åt något av mina barn. Nu är bara Hugo helt ovaccinerad, men det blir aldrig mer några sprutor i detta hus.

TACK Anna för en fabulös krönika, som jag minsann ska omskriva till höger och vänster"

"Här är en till osäker och rädd mamma! Min Isak skall på sitt 3månadersbesök till bvc på måndag (om 6 dagar!) och jag är helt rådvill. Vad skall jag göra? Jag hittar inte på din blogg.."

Här har ni alltså föräldrar som kanske inte kommer att vaccinera sina barn p g a Wahlgrens tokerier. Jag tycker synd om dessa barn och deras lekkamrater som vars smittorisk ökar av så dåliga skäl. Detta kan leda till allvarliga sjukdomar och i värsta fall dödsfall.

I Kalifornien härjar just nu den värsta kikhosteepidemin på över 50 år vilket hittills har krävt 9 barns liv. Epidemin är med största sannolikhet orsakad av den dåliga vaccinationstäckningen.

Tidigare inlägg om Anna Wahlgren:

Anna Wahlgren och Scientologerna
Anna Wahlgren och Scientologerna II
Debatt på Anna Wahlgrens forum
Anna Wahlgren konspirerar vidare

Andra bloggar om: ,

5 kommentarer:

Patrik S sa...

glöm inte sveriges sista polioepidemi som inte helt oväntat bröt ut i järna.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/216861

Stefan sa...

Jag må spekulera:
Kikar lite snabbt på Anna W:s CV så undrar jag om hon inte har ngn form av hjärnskada likt sin yngre syster;-/
Kontroversiella ideer i alla år, hur många skilsmässor har hon? (= svår att leva med, kontroversiell mm ?) Trist att hennes åsikter ger sig ut för att vara fakta...

Anne sa...

Jag läste första sidan av AW:s krönika lite bitvis, för att inte riskera hjärnblödning. Jag har i princip bara en fråga: hur tror hon att föräldrar skulle känna sig om deras barn skulle dö eller bli skadade för livet i en sjukdom som lätt skulle kunna utrotas med ett allmänt vaccinationsprogram och dess vidhängande herd immunity? Istället för att välja en liten, liten risk för allvarliga biverkningar, så väljer man en extremt mycket större risk för både skador och dödsfall. Det övergår mitt förstånd!

Anonym sa...

Visst brister hon grovt i tolkningen av pseudoscience som florerar i vissa kretsar, och olyckligt nog sprider hon denna s**t vidare.

Men jag tycker att man måste ge henne cred för dessa intuitiva ansträngningar som hon har sammanställt i sin "sova-hela-natten" kur. Om någon ska diskutera denna kur med mig vidare då hoppas jag verkligen att denna person ska ha läst igenom hela boken själv. Annars blir det meningslöst om man ska hålla sig til upgifterna bara från mediadrevet.

Först kan man ifrågasätta hennes association till "vargen" och hur pass mycket grundat forskningsmässigt denna association är. Sen kan man säga att hon verkligen upprepar sig i boken med sina övertygningar på ett jobbigt vis. Men hela metoden för mig ser ut som utövning av den klassiska villkorliga reflexen (conditioned reflex) som på ngt sätt fästes ganska permanent, möjligtvis pga pågående hjärneutvecklingen? Eller räcker det med stringent tidschem som permanent stimulans? Om man läser i föräldraforum på AW:s sida ser man att rätt så ofta är hela förloppet som en klassisk villkorlig reflex, dvs barnet behöver bli påmmind med "ramsan" även ett tag efter "kuren".

Om nu AW har kommit på det här själv genom observation, då är det lite kul och impande.

Magläge är förståss en fråga, men sanningen är att hon rekomenderar andningslarm alltid, och SIPD inträffar vid ryggläge oxå. Olyckligt nog har detta varit en huvudargument emot kuren i mediadrevet. Men medtoden funkar i ryggläge oxå.

Övergrepp-snacket är icke grundat, tycker jag. Barnläkare är skraja pga den "våldsamma gungandet", men jag har bevittnat föräldrarna på gatan att gunga sina barn ännu våldsammare än i aw:s video. Vad gäller solfjädrar, så om man brister i förmågan att känna av hur pass mkt kraft ska man använda med bebisen då kan man bryta bebisens arm vid billstols-läggning oxå..

Sedan en fråga till som återstår - kan bebisar må dåligt av att sova 12 tim i sträck? Ngn med expertis som vet? Om inte, då...

Tyvärr verkar det som att hennes observationsförmåga har havererat totalt beträffande psykiatri och vaccinationer. Här misstänker jag påverkan från en eller flera personer som brukar söka sig till "alternativa" kretsar..

Pekka S sa...

Anonym: Jag har inte mycket att säga om hennes sova-metoder då jag inte är direkt insatt.

Men detta reagerade jag på:

"Övergrepp-snacket är icke grundat, tycker jag. Barnläkare är skraja pga den "våldsamma gungandet", men jag har bevittnat föräldrarna på gatan att gunga sina barn ännu våldsammare än i aw:s video."

Blir två fel helt plötsligt rätt?