tisdag 14 september 2010

Skeptips 10.09.14

Elisabeth Gerle från Svenska Kyrkan har i en nylig debattartikel dragit kontroversiella paralleller mellan Humanisterna och Sverigedemokraterna. Nu har Humanisternas Christer Sturmark svarat henne.

"Humanisternas strävan är ett öppet, sekulärt samhälle där friheten att tro och tänka vad som helst är garanterad, men där handlingar aldrig tillåts inkräkta på de individuella mänskliga rättigheterna."

I Svenska Dagbladet kan vi läsa att de Elöverkänsligas riksförbund får miljonbelopp i bidrag av staten trots att elallergi inte ens existerar som vetenskapligt belagd diagnos.
"De Elöverkänsligas riksförbund fick i år nästan 1,8 miljoner kronor när Socialstyrelsen fördelade de statliga medlen till handikapporganisationerna. Det är mer pengar än vad som gick till exempelvis Blodcancerförbundet, Riksföreningen för hivpositiva och Hjärtebarnsförbundet för barn med medfödda hjärtfel."

David GorskiScience-Based Medicine skriver om ännu en studie som bekräftar att kvicksilver/tiomersal inte orsakar autism hos barn. Dags att gå vidare?

"So what did the investigators find? I think you probably know the answer to that question. They found nothing. Nada. Zip. There wasn’t even a hint of a correlation between TCV exposure and either ASD, AD, or ASD with regression."

Mats Reimer noterar att Landstinget i Jönköpings län finansierar utbildning i öronakupunktur mot psykologiska åkommor. Detta är en praktik helt utan evidensgrund.

"Jag tycker det är upprörande att knappa resurser ödslas på att lära psykiatrins personal behandlingar som egentligen bara innehåller placeboeffekten."

Frågan om skattefinansierad alternativmedicin är på tapeten inför valet, bl a pga den debattartikel som VoF fick publicerad i DN.

Statistik:

  • Mediet Jane Lyzell har tagit fram statistik på hur vanliga olika typer av andar/spöken är. Jag skulle vilja veta hur metodiken bakom beräkningarna ser ut.
Poddradio:
  • Skeptikerpodden har släppt avsnitt 21 som bl a handlar om evolutionsteori, sömnsjuka och boken Skeptikerskolan.
  • Skeptics Guide to the Universe nr 269 innehåller diskussioner om Stephen Hawking och Gud, ekologiska jordgubbar och magnetiska människor. Dessutom intervjuas Carol Tavris.

Andra bloggar om: , , , , ,

36 kommentarer:

Stefan sa...

Jag tror det är bara en grej som jag får rysningar; gut feeling (gissar den inte kan bevisas vetenskapligt?) när jag överblickar sidan; C. Sturmark... Tänk ett it-projekt, valet står mellan Sturmark eller Stallman;-) Vem väljer vi?

Pekka S sa...

Vem är Stallman?

Stefan sa...

Sorry, jag trodde du var i it-branchen och liksom därmed automagiskt visste!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Richard_Stallman

Anonym sa...

Men Eiwy Kronholm, ordförande i Elöverkänsligas Riksförbund, ger "inget för noceboeffekten. Hon tycker att fenomenet inte är märkligare än exempelvis nötallergi. Att forskare inte har hittat de exakta mekanismerna i kroppen beror på att de inte har letat tillräckligt, säger hon, och kritiserar forskningen för att vara knuten till industrin.

- Om man hade försökt så tror jag att man hade hittat någonting."

man har redan hittat orsaken, men en blind studie kan inte påvisa det då det beror på ljusflimmer,
hur ska man kunna göra en studie blind om man ska testa ljusflimmer?
http://www.medgbg.net/flak/period8/wibom0708.pdf

när sanningen om att bildskärmssjukan var en ljusflimmersjuka då får voff förvillarpriset av feb.

pekka det är många som vet sanningen, att du tror att det är inbillning visar bara att du är lika lättlurad som dom som inbillar sig att det är elen dom blir sjuka av när dom tittar på bildskärmens ljusflimmer.

kan du erkänna att bildskärmssjukan är en överkänslighet för ljusflimmer?
skrivet av en som har forskat på bildskärmssjukan.

Patrik Söderström sa...

Gäller inte ljusflimmersjukan i högre grad gamla CRT-skärmar och skärmar med lägre uppdateringsfrekvens?

När jag använder LCD eller "led"-skärmar idag så lider jag inte alls av samma trötthet i ögonen och eventuell huvudvärk som förr.
Nej jag tror att merparten av de elöverkänsliga vill säga sig vara överkänsliga för de magnetfält som elektrisk apparatur strålar, flimmer eller ej.

Pekka S sa...

Stefan: Jag jobbar främst med it-support men är inte så insatt i "it-interna" nyheter.

Anonym: Har du en övertygande samling studier som belägg för dina åsikter? Sedan kan du väl inte mena att all så kallas elöverkänslighet har med ljusflimmer att göra?

Stefan sa...

Pekka,

Sturmark finns det mkt att läsa om, bl a ang. olika it-projekt. T ex :
http://www.dn.se/ekonomi/manga-av-sturmarks-bolag-har-gatt-i-konkurs-1.201858

Tror inte många insatta i "It-världen" vill ens ta i hnm med tång...

Pekka S sa...

Stefan: Intressant, men när vi talar om Humanisterna och humanism känns det lite irrelevant?

Stefan sa...

Pekka, inte om man betänker att Sturmark är ordf. där. + det intryck han ger som person vid intervjuer och debatter. Besserwisser, nedlåtande, arrogant, överlägsen osv. Nog inte svårt att hitta personer som kan intyga detta...

Stefan sa...

Tillägg: Jag håller med dig, Pekka om att det borde vara irrelevant, men har han valts som ordf. blir det liksom att även solen har sina fläckar...Jag är inte insatt i vad Humanismen står för och det är säkert mycket som är bra.

Stefan sa...

Pekka, en annan grej, vet inte ifall du är VoF-are och även om det säkert mkt som är bra även där med kritiskt tänkande osv, så tycker jag det är viktigt att även belysa de utsattas kommentarer. T ex http://roberthahn2010.wordpress.com/2010/09/10/i-valet-och-kvalet-infor-riksdagsvalet-2/

Anonym sa...

"Anonym: Har du en övertygande samling studier som belägg för dina åsikter?"
sök så hittar du studier som visar att ljusflimmer stör vår hjärna
sen ser du en som påverkades en aning i din blogg "När jag använder LCD eller "led"-skärmar idag så lider jag inte alls av samma trötthet i ögonen och eventuell huvudvärk som förr."

alla studier du tänker på har inte studerat ljusflimmer bara elöverkänsligheten och det enda dom studierna kan visa är att det inte finns stöd för att fälten orsakar deras besvär, men studier som inte studerar ljusflimmer kan inte avfärda det studierna inte studerade, försök hitta studier som kan avfärda ljusflimmer,kan du hitta en enda?

den länken du fick beskriver hur hjärnan ska reagera på ljus, hjärnan styr om vi ska vara vakna eller sova via ögonen, solljuset styr oss,
kolla lite vilka hormoner som aktiveras av solljus då ser du våra stresshormoner, tänk om den kritvita bildskärmen aktiverar hjärnan för mycket, resultatet blir då stressymtom, i dina studier du har läst så hittar dom stresshormoner, dom drar däremot en felaktig slutsats att hormonerna finns där för att personerna är oroliga, stresshormonerna kan lika hjärna komma från den kända stimuli ljus har på vår hjärna.

forskaren

Patrik Söderström sa...

stefan, 1998-2001 är väl egentligen ingen bra period att hänvisa till om man ska visa på att sturmark är en dålig ledare?

Stefan sa...

Patrik,
Ränderna går aldrig ur;-)

Patrik Söderström sa...

nej jag menar snarare att vilken it-figur som helst kan framstå som en idiot med tanke på hur proppen gick hur precis hela branschen.
Det var många företag som fick känna på det.

Stefan sa...

Patrik, det är väl inte bara den nedgångsperioden som Sturmark figurerade i konkurser och skandaler? Googla lite; tex
http://www.realtid.se/ArticlePages/200908/12/20090812114620_Realtid876/20090812114620_Realtid876.dbp.asp
http://www.realtid.se/ArticlePages/200802/11/20080211164714_Realtid821/20080211164714_Realtid821.dbp.asp
http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=16&t=4569&sid=dde4032e5983fe1557f4720d4bc4d4fe&start=45
http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=10&t=4571&start=45
Sedan att han framstår som självgodheten mm personifierad är visserligen min personliga åsikt, dock tror jag inte jag är ensam om att ha den åsikten

Stefan sa...

Som ett litet sammanträffande skrevs om de s.k Humanisterna, Sturmark m fl. på
http://roberthahn2010.wordpress.com/

Tycker herr Hahn verkar riktigt fri och logisk i tanke och handling jmf med ...
Humanisterna får mig osökt att tänka på Sovjettidens socialrealism, spec. under Zjdanov...N.b jag har inte förkovrat mig spec. djupt utan går på en del individer där som s.a.s. representerar föreningen!

Anonym sa...

du är tyst om ljusflimmer.

har du insett att voff har fel?

forskaren

Patrik Söderström sa...

vad är voff?
och vad är din tanke om att det inte finns CRT-skärmar i speciellt många hem längre?
därav, inget ljusflimmer längre.
Jag kan säga att jag lider i så fall mer av äldre lys-armaturers blink än gamla CRT-skärmar, trots pipet en del av dom medförde.

Anonym sa...

"vad är voff?"
http://www.vof.se/
en förening för lättlurade skeptiker.

"och vad är din tanke om att det inte finns CRT-skärmar i speciellt många hem längre?
därav, inget ljusflimmer längre"
lcd flimrar men bara lite nya ledlampor kan vara kraftigt ljusmodulerade, problemet verkar återkomma med en del nya belysningskällor."Jag kan säga att jag lider i så fall mer av äldre lys-armaturers blink än gamla CRT-skärmar, trots pipet en del av dom medförde."

värst var lysrören sen kom crt, men crt tittade man direkt in i.

vill du svara?
1.anser du att du reagerar på el?
2.anser du att du reagerar på ljusflimmer?

3.märker du något av starkt solljus?

pekka blir svaret 1 nej 2 ja då ligger voff illa till.

forskaren

Pekka S sa...

Stefan: På vilket sätt verkar Hahn logisk och förnuftig enligt dig?

Pekka S sa...

Anonym: Jag tar med glädje emot länkar till studier om ljusflimmer. Men jag tänker inte göra ditt googlande åt dig.

Anonym sa...

Men att sprida en obevisad teori om att bildskärmssjukan var inbillning det kan du.
Du har inte det minsta bevis för att det är inbillning, dina studier du tänker på tar inte upp ljusflimmer, därför har dom inget bevisvärde, positivt resultat i studier finns bara för ljusflimmer.

sen gjorde man inte mer studier.
stoppade staten vidare forskning?
vilka skadestånd det skulle bli om ljusflimmer är skadligt,
och voff får årets förvillar pris.
forskaren.

Pekka S sa...

Anonym: Var har jag skrivit om bildskärmssjukan? (Men visst verkar det vara en tveksam diagnos).

Hur som helst - För att jag ska kunna ta dina påståenden om ljusflimmer på allvar måste jag åter igen be om källor. Annars har jag bara ditt tyckande att gå på.

Anonym sa...

läs så ser du hur långt forskningen har kommit slutgiltiga bevis finns inte därför att man inte har gjort studier som kan avgöra frågan om ljusflimmer.

försiktiga uttalanden är alt men det råder ingen tvekan om att flimmer är ohälsosamt.
du kan inte visa upp en enda studie som visar att det är psykiskt,studien måste ha tagit med ljusflimmer, då har du inget att visa upp.
du har noll i bevis.
jag har allt utom det slutliga beviset.

att en del tror att det är elen dom blir sjuka av bevisar inget.
tog bara det jag redan visste om har inte sökt i pubmed. så mer kan säkert finnas.

http://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/4289/1/ah2002_04.pdf


belysning allmänt.
http://ceebel.se/wp-content/uploads/2010/06/Slutrapport-32382-1.pdf

Stefan sa...

Pekka,
Ang. Hahn så finns det flera exempel och jag tänker nu bara ta upp ett, sedan vore det bra ifall du ev. ville visa på ngn motsats! Så kanske jag lär mig nåt nytt idag också:-)

Läs hans sätt att bemöta och bena upp Sven Ove H., och även kommentarerna efteråt;
http://roberthahn2010.wordpress.com/2010/07/16/sven-ove-hanssons-etiska-dilemma/

Patrik S sa...

vad är din ståndpunkt då stefan?
Att man ska vara helt okritiskt mot bibliska studier?
Det kan ju leda till liknande fadäser :

In 1977, Israeli prime minister Menachem Begin visited Egypt's National Museum in Cairo and stated "We built the pyramids." Perhaps to the surprise of a lot of people, this sparked outrage throughout the Egyptian people, proud that they had built the pyramids.

http://skeptoid.com/episodes/4191

Sen kan man förvisso hålla med Robert Hahn i kritiken mot Sven ove hansson, frågan är dock vad Robert egentligen vill komma, kanske att man inte ska ifrågasätta det som står i bibeln?
Man bör pröva allt, även om det står i den heliga bibel, eller hur?

Patrik S sa...

Anonym:

nej, nej och ja, jag reagerar på starkt solljus, jag får kraftigt ont i ögonen.
Jag kan hålla med dig om att man kan få huvudvärk av flimmer men jag anser också att det flimmer som utstrålas av TFT,LCD samt plasma är signifikant mycket lägre än från lysrörsarmaturer och CRT-skärmar.
Borde inte då antalet el-allergiger med tiden då kraftigt minska i antal?
Sen till sist, att kalla vof för en samling lättlurade skeptiker är nog det mest motsägesfulla jag hört på länge.
är man lättlurad så är man inte skeptiker.

Anonym sa...

inte elallergi
men en biologisk påverkan, det måste man skilja på.

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=7&ag=62&t=487&a=08823

Stefan sa...

Patrik,
Min ståndpunkt ang. bibeln och religion är att i princip allt som har med religion och t ex bibeln är en en d-a röra fullt av åsikter, tro och väldigt lite fakta. Ta t ex Jesus, det finns belägg för att den historien även finns hos andra folk och vid andra tider.
I möjligaste mån särskilja vad som är åsikter resp. fakta. För mig var nu inte diskussionen om religion utan personer och ifrågasättanden av dessa. Ska man ifrågasätta, undersöka t ex Hahn så ska ju alla fakta fram + vad för resultat kan karln visa upp. Läser man i Hahns blogg så har verkar det ha insinuerats div. saker om hnm som eg. bara är åsikter och inte fakta. Undvika insinuationer och åsikter i möjligaste mån. Även redovisa jäv och intressen så att man t ex kan se att Sven Ove H. tydligen var (är?)Stalinist och således gillar (-de) Zjdanov och socialrealismen. Eller är detta en insinuation? Eller SLV med t ex prof. Vessby och dennes spronsring från Carlshamnn Mejeri. Även bra att vara ärlig och säga att sin åsikt om t ex Sturmark, men att kanske understyka att det är ens åsikt, även ta fram fakta om t ex hur många konkurser han var inblandad i och ifall han fick näringsförbud. Fick han det? osv, osv. Kom gärna med fler kommentarer, frågor om osv och förtyliganen eftersom jag känner att jag hafsar lite nu, har bråttom. Hejdå!

Anonym sa...

pekka
om elallergi inte finns hur är det med en biologisk påverkan?
vågar du säga något?

för mycket starka fält så finns det biologiska effekter, tvivlar någon skeptiker på det? gör då ett försök stoppa in katten i mikron på 3 min

Pekka S sa...

Anonym: Visst har elektricitet och strålning biologisk påverkan. Frågan är om denna påverkan är signifikant eller inte. En katt lär må rejält illa av att vistas 2 minuter i en mikro. Men samma katt skulle troligtvis kunna leka 2 timmar med en påslagen mobil utan att märka något som helst.

Anonym sa...

"Men samma katt skulle troligtvis kunna leka 2 timmar med en påslagen mobil utan att märka något som helst."
katten lär inte märka något, men syns det någon biologisk förändring på katten?
min länk visade på risker, men jag vill ha dom biologiska effekterna upprepade i fler studier innan jag vågar säga att mobiler är ohälsosamma.

men voff vill inte ens kännas vid biologiska effekter av vanliga mobiler.

Pekka S sa...

Anonym: Visst skulle det kunna mätas en biologisk förändring på katten, precis som det gör på människor. Mobilen har trots allt en uppvärmande effekt. Frågan är precis som du skriver ifall detta är farligt eller inte. Sedan tvivlar jag på att VOF förnekar ovanstående.

Anonym sa...

pekka
termisk effekt är välkänt sen länge.
det studien visar är en biologisk effekt som inte har med termisk uppvärmning att göra.

elallergi där någon reagerar direkt inom minuter har inte kunnat verifieras, men timslånga samtal på friska och om dom får huvudvärk eller någon annan symtom vet jag inte hur mycket man har studerat.

Pekka S sa...

Ok, då förstår jag vilken påverkan du syftade på. Vi får se om Lundstudien kan replikeras och ifall den bedöms vara signifikant även för människor.