lördag 11 september 2010

Skeptips 10.09.11

Anna Bäsén har skrivit en utmärkt artikel om svininfluensavaccinets (och andra vacciners) eventuella biverkningar.

"Influensavirus är oberäkneliga. Nästa pandemi kan komma snart - och bli långt dödligare. Om den dagen kommer - vill du ha vaccin om det finns att få? Det vill jag."

Akademisk Frihet har tagit en titt på studier som undersökt hur folk reagerar på forskning som går emot deras övertygelser.

"Talar forskningsresultaten emot dina åsikter eller din syn på världen? Hur hanterar vi konflikten när vetenskapen utmanar våra starka övertygelser? Flera studier har undersökt saken och det korta svaret är att många som ofta ställs inför denna konflikt anser att vetenskapen inte kan ge svar på allt."
Läs även PsyBlogs intressanta artikel om hur människor bemöter anstötliga idéer.

Mats Reimer
skriver om ett privat apotek som framöver med stor sannolikhet kommer att börja sälja naturläkemedel av diverse slag.
"Min bedömning är att X-travital är bolagets mest potenta medicin, men kanske inte i på det sättet som kunden eftersträvar. Växten innehåller en mängd biologiskt aktiva kemikalier, och även om de kan få råttor och möss upphetsade, och guppys att byta kön, så har de humanstudier som gjorts varit nedslående. Däremot finns biverkningsrapporter om både gynekomasti och njurskador. Växtläkemedel är inte lika harmlösa som homeopatiska sockerpiller."

Politiker i Rumänien har tydligen backat från ett förslag som skulle innebära beskattning av häxor och spådamer. Varför? Jo, politikerna är rädda för att dra på sig förbannelser. Hahaha! Cheesus Crust... Veckans mest tragikomiska nyhet.

Kläder:

Video:

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Johan sa...

Tack för tipsen, som vanligt. :)

Men nyheten om den rumänska skatten är jag skeptisk till. När man spårar den bakåt hittar man inget annat än ett kort uttalande från politikern vars förslag blev nedröstat. Det är alltså inte så långsökt att tänka sig att han hävt ur sig detta för att smutskasta sina politiska motståndare och att detta sedan plockats upp av media som en smaskig rubrik. Jag har iaf inte hittat någon som sagt något i stil med "jag är rädd för häxornas hämnd". Något för Skeptikerpodden att bita i?

Pekka S sa...

Du kan ha rätt gällande "häxskatten". Det fanns väldigt få perspektiv att hitta gällande nyheten. De flesta nyhetskanaler hade exakt samma text.