torsdag 16 september 2010

Nej, den påverkar INTE balansen.

Ännu en idrottare har fallit "offer" för Power Balance-bluffen. Denna gång är det Linköpings Magnus Johansson.

Johansson har införskaffat detta "magiska" armband som bl a används av spelare i Hollands fotbollslandslag. Men med allra största sannolikhet är armbandet värdelöst om man bortser ifrån eventuella förväntanseffekter.

Hur tror Johansson själv att den fungerar? Såhär säger han:

"Jag köpte det i somras. Det är något med kristaller som påverkar kroppens balans."

Ja precis - kristaller. Men jag undrar ifall Aftonbladets artikel inte vinklar Johanssons inställning något? För han säger samtidigt:

"Jag vet inte om det fungerar. Men jag blir i alla fall inte sämre av det, säger en nöjd matchhjälte efter segern."

Dessutom står det "Armbandet påverkar balansen" i Aftonbladets rubrik samtidigt som Johansson enligt artikeln säger att "Armbandet ska påverka kroppens balans" (Min fetning). Han verkar alltså vara mer reserverad än rubriken antyder.

Jag väljer att inte fokusera allt för mycket på Magnus Johanssons personliga inställning till armbandet, men en viss tro på dess effekt verkar han ha med tanke på att han öppet spekulerar kring armbandets påverkan på hans spel. Men som så ofta annars är det Aftonbladets vinklade och okritiska rapportering som främst bör kritiseras. Kunde de inte gjort en enkel Googlesökning på eventuell kritik?

Test av armbandet i australiensisk tv:


Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Man blir ju seriöst trött. Har inte folk pluggat naturkunskap/kemi/fysik i skolan? Hur i hela h-e kan man tro att en kristall med så låg massa, utan strålning utöver bakgrundsstrålning, och som är stabil i kritsallform så den inte avger kemikalier kunna påverk akroppen. Jag smäller av!