måndag 6 september 2010

Lästips till Sanna Kallur

Läser i SvD att Sanna Kallur kommer att söka hjälp hos en tysk homeopat för sina idrottsskador.

Det har hon givetvis all rätt att göra, men hennes motiv tål att begrundas. Såhär säger hon:

"Alla jag pratat med som varit där är lyriska, det är ingen placeboeffekt utan funkar verkligen. Jag är beredd att testa och vill inte vänta i tio år på att Social­styrelsen ska godkänna det."

Eftersom Kallur hört en massa positiva anekdoter gällande behandlingen kan det inte röra sig om placeboeffekten? Men då så, då är det utrett och klart. Eller?

Jag tycker att Kallur ska läsa igenom detta utmärkta blogginlägg:

Harriet Hall förklarar där varför egna eller andras anekdoter kan vara otillförlitliga. Det finns nämligen ett stort antal alternativa förklaringar som måste kontrolleras/elimineras innan man kan dra alltför säkra slutsatser om orsakssamband.

Bl a måste man vara medveten om att:

... många sjukdomar går över av sig själv.
... många sjukdomar är cykliska.
... vi påverkas av förväntaseffekter.
... vi kan förväxla korrelation med kausation.
... osv.

Till sist tror och hoppas jag att Kallur är alltför optimistisk gällande Socialstyrelsens inställning till homeopati. Det lär inte räcka med 10 år innan homeopatin godkänns. Min gissning är aldrig.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Biggles sa...

Kallur säger att hon fått reda på att hennes ben är olika långa. Det är populär bland vissa frikyrkor att påstå detta, och sedan genomföra "mirakel" för att hela benen (sök på Bill Löfbom). Finns det kanske något samband?

Pekka S sa...

Tänkte precis samma sak Biggles.