onsdag 7 juli 2010

Power Balance-bluffen

Jag läser i Aftonbladet att det holländska landslaget i fotboll använder sig av så kallade Power Balance-armband.

Armbandet påstås fungera genom någon slags hologramteknik som påstås påverka människokroppen. Denna teknik påstås bl a ge bäraren bättre balans, styrka och vighet. Hur? Jo, en frekvens som sägs vara inbäddad i armbandet påstås ha en positiv inverkan på kroppens elektriska fält. Ren rappakalja om man frågar mig. Men tydligen har många ändå köpt marknadsföringen. (I Sverige säljs ett liknande armband Bionic Band med lika osannolik effekt)

Frågan är om den fungerar? På det skulle jag svara både ja och nej. Själva hologramtekniken lär inte fungera. Men armbandet i sig skulle kunna fungera i viss mening helt enkelt för att bäraren tror på dess effekt. Tron i sig kan höja idrottarens självförtroende och göra förväntningarna vara mer positiva. Men några underverk ska vi inte förvänta oss. Effekten är trots allt psykologisk och med tanke på att effekten bygger på tilliten till en bluffteknik är den minst sagt bräcklig.

I Australien har armbandet fått en hel del publicitet och därför har Richard Saunders och de australiensiska skeptikerna höjt sina kritiska röster. Här är två videon gällande armbandet och den teknik som används för att testa dess effekter.

Test av hologramtekniken i australiensisk tv:Richard Saunders visar hur testet (tillämpad kinesiologi) går till:Mer media: VG Nett

Andra bloggar om:

25 kommentarer:

Anonym sa...

Inte att förglömma den negativa effekt armbandet kan ha på motspelarna, förutsatt att de tror på dess magiska krafter. //ulltand

Schibbye sa...

Tack för att någon skriver om detta. Jag blev nästan utfryst på mitt förra jobb för att jag hävdade att eventuell effekt av armbandet var ren placeboeffekt.
Här kan man läsa mer om den "revolutionerande teknologi" som tycks kunna göra allting bättre i kroppen utan några som helst biverkningar. Varför de ännu inte fått Nobelpriset i fysik OCH medicin är lite oklart. De talar heller inte om varför armbanden INTE klassas som doping, trots att de är så förment prestationshöjande ...
http://www.efx-uk.co.uk/sp-11-What-does-it-do

Anonym sa...

Synd att ni redan dömt ut armbandet. Vi testade det ett flertal ggr och innan vi visste vilken effekt och vilka resultat den skulle visa. det fungerar. Vi gjorde även blindtest som också fungerar. Det har även testats på idrottsmen utan deras vetskap och deras prestation höjs. Och hur det än är... Om man nu presterar bättre med detta humbug så presterar man ju trots allt bättre.. summasumarum: det är bara bra. Som vanligt bestämmer vi att något som är märkligt är bluff. Tråkigt tycker jag då det bara finns positivt att säga om det. Magiskt eller ej... Bara ni negativa som förlorar på det. Märker man att det ger något positivt så ska man väl bara tycka att det är bra. Men så klart, vågar man inte tro och om man är en bakåtsträvare så kan man ju sitta hemma och beklaga sig. Tankens kraft är ju störst. Positivt blir positivt och negativa blir negativa. Så fortsätt gärna med det. Tjingeling och ha en bra dag =)

Pekka S sa...

Anonym: Visa mig publicerade (dubbelblinda, placebokontrollerade, randomiserade) studier på armbandets effekt så lovar jag att ovärdera min inställning.

Kegsad sa...

Jag har testat det, de funkar!

Pekka S sa...

Kegsad: Tusentals och åter tusentals har testat homeopati, kristaller, spådomar i kaffesump, m.m. och många av dem är övertygade om att det "fungerar". Många (om inte alla) av dem lär ha fel.

philip sa...

Jag blev blindtestad utan att veta vad det var och det fungerade. Tror inte det är en bluff...

vic sa...

jag testade utan att egentligen veta vad jag egentligen testade. det fungerade inte och då med kommentaren, nej men du är redan väldigt flexibel så då kanske det inte fungerar på dig. bluff om du frågar mig.

Pekka S sa...

Philip och Vic: Problemet är att enstaka, isolerade tester inte säger speciellt mycket. Det finns för många osäkra faktorer. Men utifrån ett vetenskapligt perspektiv är det extremt osannolikt att en produkt av denna typen skulle fungera och därmed är det vettigt att utgå ifrån skepticism tills motsatsen bevisats.

Anonym sa...

Det funkar. Min 10 månaders baby stog rätt upp utan att äns ramla hon såg väldigt förvånad att hon kunde hålla balans, det funkar testade själv.

Pekka S sa...

Kunde även du stå upp utan att ramla? Eller hur menar du att du själv testade den?

Anonym sa...

Jag vet att dän fungerar för jag har testat dän själv och jag kundä stå på huvet i en väcka utan å ramla det är sant!

Pekka S sa...

Anonym: Det kan väl vem som helst. Men klarar du två veckor på en spikmatta, med förbundna ögon och klipulver i kalsongerna? ;)

Anonym sa...

Jag fick också prova ett sådant armband i slutet av augusti. Det var helt förbluffande vilken effekt det hade!
I vissa idrotter (som jag har varit aktiv i för länge sedan) får det en närmast avgörande effekt, eftersom allt hänger på ytterst små marginaler.

Jag kan inte säga om alla påverkas på samma sätt.

Jag känner till en hel del olika slags trick, som man kan använda sig av i olika situationer. Vetenskapen har en hel del att jobba med fortfarande!

Jag funderar inte alltid så mycket på hur det fungerar, jag vill bara ha resultat i en viss given situation.

T ex, när man har "förstått" vad de sk psykologiska effekterna innebär för aktiekurserna, då är det bra mycket lättare att tjäna pengar på aktiehandel. Det är nästan pinsamt lätt och enkelt att få en lämplig avkastning på satsat kapital.
Skall man ha de riktigt stora vinsterna, får man jobba betydligt hårdare på alla plan.

Leif L

Pekka S sa...

Leif: Om armbandet verkligen fungerade skulle det förbjudas inom idrotten, precis som andra fuskmedel.

Anonym sa...

fy för negativa, bittra människor. jag antar att det bara är människor som har misslyckats här i livet som orkar lägga energi på att döma ut en produkt som man inte har en aningen om, eller ens testat. jag testade detta armband igår och var även jag lite kritisk över om det skulle fungera. men det fungerade. jag som är en förövrigt ganska så stel idrottare lyckades för första gången i mitt liv som elitidrottare nå ner till marken med raka ben (nöjd). så jag kan lova dig, det fungerar

Pekka S sa...

Anonym: Negativ och bitter? Ja, kanske i så fall mot kvacksalvare som lurar folk att tro på deras bluffprodukter.

Du har rätt i att jag inte har testat dessa armband personligen. Men det spelar föga roll då jag ändå har god anledning att vara skeptisk. Dels har dessa armband inte visat sig fungera i blindade tester. Dels sägs de fungera enligt teorier som är helt uppåt väggarna tokiga.

Visa mig gedigna, blindade tester på att det fungerar så lovar jag att vara mindre skeptisk.

Magnus sa...

Idag testade jag tillämpad kinesiologi på min kollega. Först välte jag honom enkelt när han stod på ett ben. Sedan gav jag honom en mobiltelefon att ha i fickan på benet som han tog stöd på. När han stoppat ner telefonen i fickan la jag rätt mycket av min vikt precis som Richard Saunders gör i videon och han stod kvar som fastjuten i marken.

Kollegan studerade mig väldigt intensivt medan han sökte hela sin hjärna på svar hur fan mobilen bidragit till hans ökade balans.

Det var först när jag sa att det finns en specifik frekvens i mobilen (vi jobbar båda på ett större mobilföretag och kan vår teknologi rätt väl) på 7,83 Hz som är i resonans med din kropps bioelektriska fält som han förstod att jag drev med honom.

Jag förklarade tricket och vi skrattade lite åt det, men någonstans fick han sig nog en liten tankeställare hur lätt det kan vara att lura någon med ganska enkla medel.

För övrigt kan jag säga att som teknisk fysiker som studerat hologram, så kan jag säga att Power Balance bracelets är rent bullshit. Den enda effekten du kommer känna är att din plånbok blir cirka 400 kronor lättare.

Tack för en grym blogg! :^)

/Magnus

Pekka S sa...

Tack för berättelsen Magnus! Har själv funderingar på att testa liknande med några kollegor och vänner. Richard Saunders videor på detta är klart sevärda!

Medicinbloggen sa...

Tydligen medger de själva nu att det rör sig om scam: http://gizmodo.com/5723577/powerbalance-admits-their-wristbands-are-a-scam

Pekka S sa...

Nja, de medför att det saknas vetenskapliga bevis. Men de verkar ändå tro på sin produkt. Läs t ex detta:
http://www.powerbalance.com/statement

Anonym sa...

200-400 för vad armband av plastik,människor söker bara orsak att inte träna och lata sig.

Pekka S sa...

Tillverkarna säger iofs inte att armbandet har någon effekt om man inte rör på sig...

Anonym sa...

Jag har testat armbandet utan att veta vad det hade för funktion och det fungerade för mig. Misstänksam som jag är så testade jag mååånga gånger och med olika saker istället för armbandet och det var fortfarande så att det fungerade med armbandet, testade på andra personer på en massa olika sätt och varianter och armbandet fungerade varje gång. Trots det så tror jag inte på det... konstigt men ändå vet hjärnan att det fungerade men logiken säger något annat..... jag kommer i alla fall köpa ett!

Pekka S sa...

På vilket sätt "fungerade" det?