onsdag 23 juni 2010

Vilseledande undersökning om BOT-avdraget

Kroppsterapeuternas Yrkesförbund bedriver lobbyverksamhet för införandet av något som de kallar för BOT-avdrag.

Avdraget jämförs med ROT- och RUT-avdraget som avser subventionering av diverse tjänster inom bygg och hushållsnära tjänster. Med BOT-avdraget vill man subventionera kostnader för massage och andra kroppsterapier.

En undersökning beställd av Kroppsterapeuterna visar att 7 av 10 svenskar stödjer ett sådant avdrag. Men visste de tillfrågade fullt ut vad de gav sin åsikt om? Följande information presenterades till de svarande i undersökningen:

"Det finns ett förslag om att införa ett så kallat BOT-avdrag. Det skulle innebära en möjlighet för privatpersoner att dra av kostnader för massage och andra kroppsterapier på ungefär samma sätt som det ROT-avdrag som i dag gäller för renovering av hus och bostadsrätter. Tanken är att ett BOT-avdrag ska förebygga ohälsa, minska sjukfrånvaro och skapa fler arbetstillfällen."

Sedan frågade man hur positivt inställda de var till ett sådant avdrag.

"Svarsalternativen:
Mycket bra förslag
Ganska bra förslag
Ganska dåligt förslag
Mycket dåligt förslag
Tveksam/vet ej"

Som frågan var ställd hade kanske jag själv svarat positivt om jag inte hade känt till mer om avdraget sedan innan. Massage är trots allt en metod där det finns ett evidensstöd för hälsovinster. En subventionering av den metoden hade jag alltså inte haft något emot. Problemet är att Kroppsterapeuterna inte endast sysslar med massage. Dessutom driver de inte förslaget själva. De gör det i samarbete med Akupressurförbundet, Branschrådet Svensk Massage, Rosenmetodens Yrkesförbund i Sverige och Skandinaviska Förbundet Komplementär Medicin.

Om man tar en titt på vilka behandlingsformer som finns registrerade inom dessa förbund hittar man bland annat:

Akupressur, Rosenterapi, Bowenterapi, Fytoterapi, Healing, Healingmassage, Homeopati, Kinesiologi*, Zonterapi, Shiatsu, Akupunktur, Öronakupunktur, Kraniosakral terapi, Energimassage, Aromaterapi, Ayur-Veda, Kinopraktik och Spa-terapi.

Som man kan se är det en (o)salig blandning pseudovetenskapliga metoder som gömmer sig i frågeställningens "andra kroppsterapier".

Med tanke på listans innehåll tror jag att det är högst osannolikt att motioner (1, 2) gällande detta slags avdrag godkänns. Dock är det beklagligt att Kroppsterapeuternas Yrkesförbund väljer att bedriva opinionsbildning på ett så vilseledande sätt som de gjort med undersökningen och påföljande pressmeddelande.

Jag säger nej till BOT-avdraget, i alla fall som den verkar vara formulerad i dagsläget. Släng ut all pseudovetenskap så omvärderar jag gärna avdraget.

Läs gärna Anna Bäséns inlägg om undersökningen på Medicinbloggen.

Media: Norran

(Ändrade vissa formuleringar 100623 kl 20:08)

*) Förväxlade Kinesiologi med Tillämpad Kinesiologi. Det senare är en pseudovetenskap medan den förra inte är det.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: