måndag 7 juni 2010

Naturläkare dömd till fängelse

En naturläkaren från Borås som bl a behandlade en cancersjuk kvinna med musselolja och vitkål har dömts till 3,5 års fängelse.

"Läkaren" dömdes för bedrägeri, men även för sexuellt ofredande och andra brott. En av anledningarna till att denna alternativmedicinare dömdes var att han behandlade cancer, vilket inte är tillåtet enligt lagen.

Även om jag också inser att cancer, diabetes, epilepsi och vissa andra sjukdomar är extra allvarliga är det ur ett evidensperspektiv lika illa att behandla andra sjukdomar om stöd saknas för behandlingens effekt. Alternativmedicinare som behandlar astma, migrän, kolik, osv med homeopatika, kiropraktik, andlig kirurgi eller liknande sysslar också med former av bedrägeri, även om det inte bedöms så enligt lagen. Utövarna tror säkert själva på sina metoder, men några objektiva grunder för deras effekt finns inte.

Man kan undra varför lagen ser ut som den gör? Hur kommer det sig att man inom hälsosektorn har så fria tyglar samtidigt som falsk eller ogrundad marknadsföring på andra områden snabbt leder till anmälningar och reprimander? Vore det t ex tillåtet att sälja mirakelvatten som påstås minska bilens bränsleförbrukning ifall man inte kunde visa på dokumenterad effekt? Skulle det vara tillåtet att marknadsföra antivirusprogram som vars existens inte kunde påvisas på datorn? Eller vad sägs om att sälja kläder som aldrig blir smutsiga, bara man tror tillräckligt hårt på det. Vore det godkänt? Det hoppas jag inte. Men inom den alternativmedicinska branschen hittar man utan större problem lika osannolika produkter och "behandlingar".

Följande uttalande från tingsrätten är enligt mig besynnerlig:

"Tingsrätten ifrågasätter inte den traditionella indiska läkekonsten ayurveda, men den anser inte att mannens behandlingar kan kallas ayrveda. Hans metoder beskrivs som ett straffbart vilseledande."

Hade tingsrätten agerat annorlunda ifall de ansett att mannens behandlingar faktiskt kunde kallas ayurveda? Vad spelar det för roll?

Media: Aftonbladet 1, AB2, Dagens Medicin 1, DM2, Sverige Radio, GT/Expressen 1, GT/EX2, GT/EX3, GT/EXP4

Tidigare blogginlägg:

(Apropå andlig kirurgi är det något vi på Skeptikerpodden kommer att ta en titt på i kommande avsnitt. Avsnittet släpps troligtvis sent ikväll eller imorgon.)

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Felicia sa...

Lite allmänt coolt bara. Vet inte om du skrivit om det, men jag hittar inget.
James Randi till Sverige :)
http://www.vof.se/program.php#m201