onsdag 14 april 2010

Skeptips 10.04.14

Pär Wahlström, tidigare känd som Domermark, är åter i farten med sina bedrägerier. I sommar har han lurat pengar av kunder som trott sig ha hyrt en stuga på Öland. Han har även ett företag där han säljer "distanshealing" för stora pengar. Ifall Wahlström verkligen försöker skicka healing eller inte är en öppen fråga. Pengar får han ju ändå. Läs mer om detta hos Mats Reimer och Medvetenskap.

En opinionsundersökning beställd av Reuters visar att 8% av svenskarna tror att maskerade utomjordingar finns bland oss människor i detta nu. I Indien var hela 45% övertygade om dessa aliens närvaro.

Nytt larm från Schweiz varnar för strålning från lågenergilampor. Sydsvenskan, Aftonbladet, Jnytt, m fl hänger på. Tydligen är strålningen potentiellt skadlig på nära håll och man bör hålla ett avstånd på minst 30 cm från lampan. Men jag frågar mig - vem sitter egentligen 5 cm från en lampa av detta slag och i så fall varför?

Katolska kyrkans problem fortsätter. Nya övergrepp verkar uppdagas varje vecka och kyrkans representanter hjälper inte direkt till att förbättra organisationens image. T ex menade kyrkans näst högsta man att homosexualitet var orsaken till övergreppen mot barn. Samtidigt kämpar biskopar i Connecticut (USA) emot ett lagförslag som skulle tillåta offer att anmäla övergrepp som skett för över 30 år sedan. Biskoparna vill inte att detta ska tillåtas eftersom det skulle kunna medföra risker för kyrkan. Och Påvens själv har nu kopplats till ett fall där övergrepp nedtystats.

Markus Birro som själv är katolik har skrivit en vettig debattartikel i DN där han uppmanar kyrkan till reform på ett antal punkter.

"Några punkter som jag anser katolska kyrkan omedelbart måste göra till en del av sig själv:

1). Avskaffa det obligatoriska celibatet för prästerna. Det är direkt människovidrigt. Det är fientligt och kärlekslöst.

2). Kvinnor ska behandlas på samma sätt som män, alltså ges möjligheter att bli diakoner och präster.

3). Sluta förtrycka de homosexuella.

4). Upphäv förbudet mot preventivmedel. Det är stenålder och människofientligt.

De här fyra punkterna är inte receptet för en frisk kyrka utan åtgärder som måste vidtas nu, direkt, för att vår kyrka överhuvudtaget ska överleva."

Samtidigt som jag håller med Birro finns det något viktigt att påpeka gällande hans kritik. Han skriver nämligen följande också:

"Jag älskar den hjärtliga moralism som katolicismen är en del av. Jag älskar tydliga rättesnören."

Att han uppskattar tydliga regler är uppenbart, men vems? Uppenbarligen är det inte kyrkans hållning som gäller för honom när det inte passar han personliga preferenser. Och detta är något jag tror gäller för väldigt många troende. Man använder de heliga skrifterna och traditionerna som argument för etiska övertygelser, men i själva verket är det de egna preferenserna som styr.

Hur som helst är det bra att katoliker som Birro vill och vågar kämpa för förändring.

Jesse Bering skriver Scientific American Mind om den fria viljan. Han menar att de flesta forskarna numera inte tror att den fria viljan existerar, men att det kan finnas en motvilja att förmedla detta till befolkningen i stort. Det finns nämligen studier som visat att folk blir mer aggressiva och antisociala ifall man antyder att de saknar fri vilja.

"Participants who’d been randomly assigned to the deterministic condition, for example, were less likely than those from the other two groups to give money to a homeless person, or to allow a classmate to use their cellular phone."

Borde jag ha nämnt denna nyhet eller känner ni er lite extra aggressiva nu? :)

Video:

Poddradio:
Priser:
Vi avslutar med denna optiska illusion från Richard Wisemans blogg:

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Janne sa...

Tips på filmklipp med Hitchens om påven på Vem i helvete: http://www.vemihelvete.se/2010/04/hitchens-om-paven.html

Daniel sa...

Det där med att de som blir indoktrinerade i determinsm får antisociala beteenden har visats i många försök förut. Det är ett mycket intressant dilemma förstås för de som tror på determinism.

Idag är det förstås så att de flesta forskarna tror på neurofysiologisk determinism, nästan hela vetenskapen idag är ju inriktad på sådana modeller. Men varför skulle sådana modeller vara sanna? Alla borde vara överens om att man kan vara ödmjuk vad gäller vår förståelse av medvetandet/hjärnan.

Pekka S sa...

Ödmjuk bör man givetvis vara. Men utifrån dagens modeller finns det vissa hypoteser som är mer sannolika än andra.