lördag 6 mars 2010

Usel cold reading

James Van Praagh är en av de mest kända mediumen i tv. Ändå är han inte bättre än detta när han tvingas prestera live.


Andra bloggar om:

8 kommentarer:

Technicolor sa...

Smärtsamt att titta på...

Anonym sa...

"Ändå är han inte bättre än detta när han tvingas prestera live."

Hur vet man att han har fel. Kan det inte vara så att dem han vänder sig till inte känner till alla detaljer eller helt enkelt inte vill vara offentliga med sitt liv?

Pekka S sa...

Han kan givetvis ha rätt, men vi som känner till cold reading känner alltför väl igen de påståenden Van Praagh tar till. De är som hämtade ur en nybörjarbok om metoden.

Han väljer vanliga namn. Han talar om bilar när det gäller män. Han berättar om ett foto av en anhörig. Han talar om hjärt- och ryggbesvär. Han nämner Jungfru Maria för katolikerna. Han ställer ledande frågor och fiskar efter bekäftelse. Osv. Han tar alltså till högoddspåståenden men denna gång träffar inte ens de speciellt bra.

Om man tittar på Van Praaghs tidigare framträdanden ser man ett tydlig mönster av en person som förlitar sig helt och hållet på cold reading. Någon genuin medial förmåga lär han inte ha. Men givetvis kan jag ha fel. I så fall döljer Van Praagh sina talanger väl.

Anonym sa...

Pekka

Visst så är det nog, jag har faktiskt inte sett mer än nåt enstaka program med honom i TV, där klipper man kanske också bort de värsta misstagen innan sändning kanske.

Anonym
8 mars 2010 10.07

Pekka S sa...

Tror detsamma. Varför skulle de välja att visa upp missarna? Men i livesändning finns inte samma utrymme för misstag. Samtidigt misstänker jag att Van Praagh hade en extra dålig dag denna gången. Om detta är hans bästanivå förstår jag inte hur han lyckats bli så känd.

Mikael Hallberg sa...

Pekka S: Du menar förstås "lågoddspåståenden"?

Pekka S sa...

Helt riktigt :)

Anonym sa...

Alltså det är skrattretande. Lyssnar på det just nu och man hör verkligen hur han gissar och bara kastar ut trådar.

Hur kan dom tro på detta som?

/Bylin