måndag 22 mars 2010

Skeptips 10.03.22

Akupunktur mot spädbarnskolik - är det något att rekommendera? SvD har en artikel om detta. Behandlingen får spädbarnen hos akupunktören och sjuksköterskan Kajsa Landgren. Om metoden fungerar, dvs är bättre än placebo, kan man inte avgöra än.

"Fyra behandlingstillfällen är snittet på Kajsa Landgrens klinik. Nu bedömer hon honom som frisk, med ett skrik- och gråtsnitt på under tre timmar per dygn. Om det beror på att han har fått hjälp av nålarna eller på att han närmar sig tremånadersåldern, då koliken brukar ha självläkt, kan man förstås inte veta."

Fallacy Files testar våra logiska kunskaper i en ny Name That Fallacy. Denna gång är felslutet hämtat från bloggen Bad Science där Ben Goldacre beskriver hur värdelösa mediciner ändå uppfattas som verkningsfulla av patienterna.

"Patients were randomly given either 10 days of antibiotics, or advice to watch and wait, or a delayed prescription, which they could use if things hadn’t settled in a few days. Patients got better in each group at pretty much the same rate, as we would expect, and got back to work or school at the same pace. More interesting, though, is that many more patients given antibiotics came away with the view that antibiotics were effective (87% vs 55%), and many more intended going back to the doctor if they had another sore throat (79% vs 54%)."
Humanistbloggen skriver om en libanesiske programledaren Ali Hussain Sibat som dömts till döden för häxeri.
"Den ursprungliga domen överklagades och den 10 mars i år beslutades målet i domstolen i Medina. Domen står fast. Domarna gick även ut med ett meddelande där de uttrycker att Sabiat förtjänar att dömas till döden då han upprepade gånger utfört svart magi i sin show och att detta gjort honom till en avfälling. De menade också att denna dom kan avskräcka andra från häxeri i en tid när ett ökande antal utländska trollkarlar kommer in i landet."
Mats Reimer skriver om en revolutionerande hudvårdsprodukt med...
"... energifyllda mikropartiklar av zink och koppar som skapar bioelektriska cellsignaler som slår på hudens läkningsmekanismer."

Jag förundras varje gång som jag stöter på vetenskapshärmande rappakalja av detta slag. Hur kommer de på allt? Intressant nog är produkten framtagen av Johnson & Johnson som råkar vara ett av världens största läkemedelsföretag. De borde förstå hur flummig deras produkt låter. Fast å andra sidan lär deras marknadsföringsavdelning ha bra koll på hur säljande påståenden formuleras.

Bloggen BadGear har på ett föredömligt sätt granskat skojare som säljer Acaibär med påstått mirakulösa effekter.

"Men det började med att jag fick ett mail från Eugen, han hade läst mina bloggningar om bluffkrämen Trimgel. Eugen tyckte jag skulle skriva om bluffen med att man blir ”Bli rippad med acai bär på fyra veckor”. Jag var ärligt talat inte road, men när jag surfade runt lite nyfiket så förstod jag att det var folk där ute som ville testa, för det var ju så billigt, eller rent av gratis att prova. Och i min värld finns det inga gratisöl eller gratisluncher – speciellt inte när man lämnar ifrån sig sitt kreditkortsnummer. Det visade sig snart vara en bluffgrej som kunde bli riktigt dyr för den som beställer produkten. Och det var därför som jag kände att jag måste skriva några ord om detta."

IDG noterar att Datainspektionen kommer att granska den scientologiska organisationen Dianetikcenter.

"Bakgrunden är att en kvinna anmält Dianetikcenter, med nära kopplingar till Scientologerna, sedan hon enligt egen uppgift gång på gång har blivit kontaktad av företrädare för rörelsen via både telefon och brev. Kvinnan ska ha blivit erbjuden hjälp med ”psykiska besvär”."
...

"I ett brev till Dianetikcenter begär Datainspektionen svar, särskilt kring uppgifterna om kvinnans påstådda hälsa."
Video:

Poddradio:

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Annika sa...

Hej!

Du är välkommen att läsa om akupunktur mot spädbarnskolik på min blogg www.hilbertshotell.net/page36.php Bland annat finn en del om en anmälan som jag gjort till Socialstyrelsen om akupunktur mot spädbarnskolik av en kollega till Landgren. Tyvärr verkar inte Socialstyrelsen vilja ta i min anmälan för den har legat där i drygt två (2) år utan åtgärder.

badgear sa...

Hej, tack för länkningen om acaijoxet, det är inte alla dagar som du får anledning att länka till en löparblogg antar jag :D