fredag 26 mars 2010

Nu kommer zonterapiplattan

Råd och Rön har en kort artikel om plattan efter (spik)mattan.

Det handlar om en platta med piggar och magneter som påstås fungera enligt zonterapins principer. Eller "fungera":

"Men enligt föreningen Vetenskap och folkvett saknar teorin bakom zonterapi all förankring i modern naturvetenskap, och de fåtal strikta studier som gjorts har inte kunnat visa någon förmåga att diagnostisera eller bota någon medicinsk åkomma."

Jag noterar att tillverkarna tagit lärdom av den kritik som spikmattetillverkarna Team Shakti fick för sin marknadsföring. De stämdes av KO då de i sin marknadsföring gick ut med diverse medicinska påståenden utan belägg.

hemsidan för zonterapiplattan hittar jag inga medicinska påståenden gällande specifika åkommor eller symptom. Det står förvisso att zonterapi stimulerar kroppen till läkning, bidrar till kroppens inre balans och att det kan skapa energi, kraft och harmoni. Men vad betyder allt detta egentligen, i praktisk mening? Det är helt enkelt vagt och flummigt. Men när det saknas vetenskapliga belägg för behandlingens nytta får man nog nöja sig med denna typ av säljargument. Annars riskerar man bli anmälda precis som Team Shakti.

Dock undrar jag vad tillverkarna syftar på i sitt pressmeddelande där de skriver:

"Vi påstår inte att behandling med zonterapiplattan botar alla möjliga sjukdomar, men det är väl känt och påvisat att zonterapi har positiva effekter vid olika typer av medicinska tillstånd."

Väl känt och påvisat? Var och hur? Jag har mailat och frågat.

Vad tror ni - blir zonterapiplattan lika populär som spikmattan? Jag är tveksam.

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Bo Engborg sa...

Visst är formuleringarna om zonterapiplattan "vaga och flummiga". Men vilken annons är inte det? Läs lite annonser om bilar, tandkräm, bindor, vin ... Inte precis mindre flummiga formuleringar. Eller min favorit, TV-reklamen om Zone - "varför behandla hela kroppen om du vet var du har ont". Snacka om trams! Det tar inte många minuter efter att man strukit på salvan förrän den kan spåras var som helst i kroppen. Hur skulle annars nikotinplåster fungera? (Nu är inte min högra arm röksugen :-).
Eller gäller inte din skeptiska inställning stora företag???

Pekka S sa...

Hejsan Bo

Har tyvärr något lite bristande kunskap om produkter av Zone-typ. Men jag har för mig att lokalt applicerade preparat också absorberas i större grad i det lokala området? Sedan sprids det givetvis. (Bedövningsmedlet man får hos tandläkaren verkar främst lokalt, men efter ett tag lär man hitta spår av den även i tårna.)
Rätta mig om jag har fel.

Sedan håller jag med om att vaga och svävande argument används överallt i reklamvärlden. Men jag är extra intresserad av hälso- och sjukvårdsområdet. (Annars är t ex kosmetikabranschen ett riktigt skräckexempel)

Vidare försöker jag vara lika skeptisk oavsett hur stort eller litet ett företag eller en organisation är. IKEA som flörtat en del med Feng Shui är ett exempel på större företag. Katolska Kyrkan som troligtvis är världens största organisation har fått mycket kritik på min blogg.

Bo Engborg sa...

Det är sant att koncentrationen till att börja med är störst i det applicerade området (naturligtvis!) men det sprids snabbt, så påståendet i deras slogan om att man inte behandlar hela kroppen är felaktigt, det var det jag menade.

Pekka S sa...

Fast man kan väl endast påstå att hela kroppen behandlas ifall den perifera dosen är signifikant? För att uppnå dos-respons krävs trots allt en miniminivå av substanserna. Vore intressant att se siffror på hur stor koncentration av t ex Zone man finner på andra ställen i kroppen.