lördag 6 mars 2010

Energi ≠ Energi

Energimedicin, frekvensmedicin, kvantmedicin... Detta är ord inom alternativmedicin och New Age där det vetenskapliga energibegreppet lånas.

Men är det verkligen energi i traditionell mening de syftar på? Brian Dunning diskuterar begreppsförvirringen:I Sverige är Sanna Ehdin en av de mest kända förespråkarna av energimedicin. Såhär skriver hon:

"Den västerländska medicinen har dock helt missat livsenergin. Man skaffade sig en bild av hur människokroppen är uppbyggd och fungerar genom dissektion av döda kroppar, och där finns inget energiflöde. Det är ungefär som att försöka förstå en dator utan att elektriciteten är på.

Därför måste energibegreppet integreras med medicinen – resultatet kallas energimedicin.


Energi är egentligen lika med information. Alltså är människokroppen uppbyggd av information som finns i form av strukturerad energi (läs meningen två gånger!)."
...

"Energikroppen är osynlig och sträcker sig utanför den fysiska kroppens gräns. Den utgör vårt kraftfält och bildar ett skyddande lager (en energibarriär) som hjälper oss att hålla ovälkommen energi borta. Det är egentligen det första försvaret mot intrång utifrån, och om du har en stark, fungerande energikropp ökar förutsättningarna att du håller dig frisk och läker fortare."

Känns retoriken igen från Dunnings video?

Många är troligvis ovetande om att flera "alternativa" metoder bygger på liknande omdefinition av energibegreppet. Akupunktur, homeopati, zonterapi, reiki, feng shui, qigong, shiatsu, kristallterapi, aurafotografering, psykometri och s k healing touch är några exempel.

Hanno Essén och Hans Isaksson skriver om det alternativa energibegreppet på VoF.

Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer:

Patrik Söderström sa...

Men vilken j*vla tomte hon är, precis all skit på en gång.. mobiltelefoner, autism, och energier osv... dessutom så är kommentarerna passande stängda så när som på 2-3 positiva kommentarer för varje inlägg...
hmm....

Patrik Söderström sa...

jag hittade det här guldkornet också...

http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/01/v-lkommen-till-framtiden?c=y#comment-form

Camilla Grepe sa...

Helt oavsett hennes vanliga rappakalja, verkar hon helt ha missat att den västerländska medicinen (eller åtminstone dito kirurgi) mellan varven sätter skalpellen i högst levande kroppar.

Är människan så dum som hon verkar eller är hon bara en kombination av förslagenhet och födgeni? Hon tjänar ju förvisso sitt levebröd på dumheterna...

Eva sa...

Det där med energikroppen begriper ni ingenting om, på den här sidan.

Man kan ju inte förstå allt här i livet, men det ni ändå borde förstå är att man inte ska ägna sig åt personangrepp!

Camilla Grepe, det är inte snällt att skriva:
"Är människan så dum som hon verkar eller är hon bara en kombination av förslagenhet och födgeni? Hon tjänar ju förvisso sitt levebröd på dumheterna"

Hur Sanna Ehdin tjänar sitt levebröd har inte med saken att göra och inte heller om hon är dum eller inte. Hon verkar snarare intelligent tycker jag.

Patrik Söderström, det är heller inte bussigt att skriva: "Men vilken j*vla tomte hon är, precis all skit på en gång"

Att klä ut sig till jultomte på julafton kan ju vara festligt men som du lägger orden låter det mer som ett påhopp.

Det är OK att kritisera det personen skriver men det är inte OK att skriva nedlåtande eller att kritisera personen i fråga.

Pekka! säg åt dina kommentatörer att hålla en mer hyffsad ton. Meningen är väl ändå inte att knäcka Sanna Ehdin. Jag blev ju tillsagd här förut när jag nådde gränsen för ett påhopp. Borde inte samma gälla även när Sanna Ehdin debatteras?

Patrik Söderström sa...

j*vla tomte kallar jag personer som jag anser sprida osanna påståenden utan att ha någon som helst på benen för detta.
Eva du försöker alltid frångå sakfrågan genom att diskutera personangrepp, det är onödigt av mig visst, men det gör inte det vi diskuterar mindre viktigt.
Jag anser det mer föraktfullt när du skriver att vaccin inte fungerar än om du hade kallat mig för j*vla tomte.

Pekka S sa...

Eva: Du har rätt i att jag inte förstår det där med energikroppen. Skulle du vilja förklara för mig?

Sedan håller jag med om att personangrepp är onödiga och därför försöker jag själv avstå från sådant. Vad Patrik och Camilla skriver får dock stå för dem. Men om de hade riktat sig mot mig hade jag givetvis sagt ifrån.