tisdag 2 mars 2010

Bör bön på religiösa friskolor tillåtas?

I Dagen läser jag om en kristen friskola som oroar sig för utformningen av den nya kursplanen.

"I den nya skollagen står det att undervisningen ska vara konfessionsfri och det tolkar vi som att våra morgonböner kan hotas, säger Vindruvans rektor Philip Holmberg till Norrköpings tidningar."

Personligen har svårt att se varför bön organiserad av skolan ska behöva förekomma? Måste barnen verkligen utsättas för denna form av religiös åsiktsstyrning även i skolan? Speciellt med tanke på att skolorna är statligt finansierade i en religiöst obunden (sekulär) stat. Räcker det inte med den religiösa inskolningen som barnen får hemma?

Personligen finner jag hela tanken på religiösa friskolor något olustigt. Redan i 1-6 årsåldern kan barn placeras i religiösa förskolor. Därefter kan föräldrarna välja religiösa skolor ändå upp till och med gymnasiet. Finns det inte en risk att skolan inte blir den öppna och mångfacetterade sociala omgivning som barnen kunde haft så stor nytta av i sin uppväxt?

En skola där man tillåter och kanske till och med uppmuntrar till bön riskerar att underminera den objektivitet som enligt kursplanen bör förmedlas i religionsämnena. Hur kan barnen förväntas bedöma de olika livsåskådningarna på ett opartiskt vis när lektionen föregås av en bön enligt en specifik religions mallar?

Vad tycker ni?


Bör organiserad bön tillåtas på statligt finansierade skolor? - surveys

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Dannemanne sa...

Och dessutom. Hur mycket objektiv undervisning, om än någon, bedrivs inom ämnen som andra religioner och livsåskådningar samt sexualundervisning i religiösa friskolor? Inte en chans att det ens existerar. Men det är alldeles för jobbigt att ta i för politikerna så de väljer att blunda.

Camilla Grepe sa...

Jag vill bara passa på att tipsa om några ljudlänkar där Livets Ords skolchef uttalar sig:
http://camillagrepe.blogspot.com/2009/10/ny-generation-lanserar-kollektiv.html

Pekka S sa...

Tack till alla som röstat. Det är ganska tydligt vad läsarna av detta inlägg tycker i frågan.