fredag 19 februari 2010

Skeptips 10.02.19

Anna Ritter på Fokus har tagit en titt på den alternativmedicinska branschen. Rubriken Mirakel för miljarder är både fyndigt och träffande.

"Svenska folket lägger mer pengar på alternativmedicin än på receptfria läkemedel. Läkarna kritiserar och myndigheterna varnar, men branschen bara fortsätter att växa."
...

"Den alternativa trenden är tydlig i Sverige. Vi söker i större utsträckning information om sjukdomar och botemedel på egen hand och det ligger i tiden att ta hand om sig själv. De senaste åren har försäljningen av handelsvaror – allt från kosttillskott till duschkräm – stått för en allt större del av Apotekets försäljning. Försäljningen i alla kanaler har blomstrat sedan tidigt 2000-tal, visar siffror från branschföreningen Svensk Egenvård. Mellan 2000 och 2007 ökade försäljningen med totalt 49 procent, eller i snitt 5,8 procent per år, från 2 725 miljoner kronor år 2 000 till 4 050 miljoner kronor år 2007."

Tankebrott har publicerat ett inlägg på liknande tema. Kritiker av läkemedelsbranschen påpekar ofta hur mycket pengar bolagen tjänar på sina preparat. Samtidigt blundar de för den enorma omsättningen inom den alternativmedicinska branschen. En stor och viktig skillnad är dessutom att läkemedelsbolagen (oftast) säljer preparat var effektivitet och risker nog kontrollerats och kartlagts. De alternativmedicinska bolagen satsar dessutom mycket mindre pengar, procentuellt sett, på forskning jämfört med marknadsföring.

Här är ett exempel från Tankebrott:

"Sveriges största tillverkare av homeopatika är företaget DCG Nordic AB (hemsida) i Västra Frölunda. Homeopati utgår från teorin att lika botar lika (dvs. konsumera det du får samma symtom som du lider av) och att utspädning ökar potensen. Läs mer om homeopati och dess påstådda effekt i behandling av bland annat svininfluensa. 2008 var inte direkt ett höjdarår för DCG Nordic AB, men trots det så omsatte man närmare 18 miljoner svenska kronor, med en vinstmarginal på dryga 4.2%."

Fokus har även en artikel om Simon Singh som nästa vecka är i rätten för att försvara sig mot en förtalsanmälan.

"Mest uppmärksamhet har Simon Singhs kritik mot kiropraktiken fått. Det brittiska kiropraktorförbundet stämde honom för förtal sedan han hävdat att metoden med att manipulera framför allt nackkotor kan vara livsfarlig och att behandlingen i sig saknar vetenskapligt stöd. Rättsprocessen pågår fortfarande och fallet har lett till att den brittiska lagstiftningen om förtal ifrågasatts."

För de som inte har gjort det än - Skriv på mot den brittiska förtalslagstiftningen!

Bloggaren Christer Åberg menar att Anja Persson prisade djävulen för sin bronsmedalj.

"... så här sa Anja Person enligt Aftonbladet:

– Fy fan vad skönt, fy van vad skönt!

Ursäkta svordomarna, men det var ett citat, och inte mina ord.

En del kan reagera på att vi som kristna kan åkalla Jesu namn, prisa och ära honom. Nämner man "Jesus" i vissa sammanhang, tillexempel på fikarummet i jobbet, så kan det bli chockerande tyst. Men ingen reagerar på när de åkallar djävulen i form av svordomar i varenda mening. Ja, till och med flera gånger i samma mening som i Anjas fall.

Har du tänkt på att en frälst människa inte svär? Han kan nämligen inte svära. Anledningen till att han inte kan svära är att han tillhör Jesus och inte djävulen."

Uffe på bloggen På Slak Lina illustrerar Anjas satanism.

Video:

Audio:
Statistik:
Anekdot:
Pareidolia:
  • Jesus i ett rostat bröd. Eller var det tvärtom?

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: