tisdag 23 februari 2010

Simon Singh i rätten

Idag kommer Simon Singh att höras av Court of Appeal i London gällande förtalsanmälningen mot honom.

Anna Bäsén sammanfattar läget:

"Kortversionen av förtalsmålet är att Simon Singh stämts för att skrivit en krönika i The Guardian där han ifrågasätter om kiropraktik verkligen kan bota sängvätning, öroninflammationer, sömn- och matproblem samt kolik hos barn. Det vetenskapliga underlaget är tunt, för att inte säga obefintligt, tyckte Simon Singh.
Men så får man inte tycka, ansåg brittiska kiropraktorföreningen. Istället för att försvara sin egen åsikt i öppen debatt - vilket de uppmanades göra - valde föreningen att stämma Simon Singh personligen för förtal."

Bäsén har även intervjuats av P1 om Simon Singh.

De som vill ha en mer detaljerad bakgrund och lägesrapport kan klicka sig vidare till Jack of Kents blogg.

Brittiska PEN har i samarbete med Sense About Science startat en kampanj med "Free speech is not for sale" som slogan. Som förtalslagarna ser ut i Storbritannien handlar rättsprocessen i högsta grad om just pengar. Simon Singh har redan tvingats att lägga ut över en miljon kronor på sitt försvar och då har fallet inte ens hunnit till rättssalen. De extrema kostnaderna tillsammans med en omvänd bevisbörda utnyttjas som en munkavle av förtalsanmälare i Storbritannien. Men Simon Singh har valt att inte ge sig utan kämpar både för att vinna detta mål och för att förändra förtalslagarna i landet.

För de som inte redan gjort det - Skriv på mot de nuvarande förtalslagarna i Storbritannien. Över 33000 andra har redan gjort det!

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: