onsdag 10 februari 2010

Dina övertygelser kan vara ett anställningshinder

Tidningen Dagen har i en artikel givit ett antal exempel på situationer där utövande av religiösa övertygelser kan vara ett hinder för att få jobb. Men visst gäller detsamma för diverse övertygelser?

Här är två av Dagens exempel:

"Erbjuden jobb som busschaufför
- den arbetssökande kräver att
få be fem gånger om dagen

- Vi har väldigt många anställda som är religiösa på olika sätt, och det brukar alltid gå att ordna. Det här måste ju ses som ett särskilt behov på samma sätt som det finns de som behöver gå på toa väldigt ofta. Det är klart att man inte kan stanna en turistbuss för att gå ut och be, men då kan man istället jobba inom stadstrafiken och då får vi försöka lägga ett schema som passar för båda parter.

Christel Lust, kontorsansvarig på trafikenheten i Kalmar

Erbjuden jobb som förskolelärare -
den arbetssökande kräver att
få be bordsbön med barnen

- Det skulle inte fungera här i alla fall, det är jag övertygad om. Vi har både kristna, muslimer och ateister. Men frågan har inte varit aktuell.

Monique Chin A Loi, förskole­pedagog, Skogsstjärnan, Ormkärr i södra Stockholm."
Båda fallen är för mig självklara. Busschaufförerna har redan tajta körscheman och att stanna 5 ggr per dag för bön är inte att tänka på. Och en förskolepedagog ska självfallet inte uttrycka och förmedla sina religiösa övertygelser till småbarn.

Här är några exempel på liknande problem:
  • Vad hade ett bussbolag tyckt om en anti-kapitalist som vägrade hantera pengar?
  • Vad hade en förskola tyckt om en New Age-utövare som ville "ta med" barnen på trum- eller astralresor?
  • Vad hade en kyrka tyckt om en ateist som ville få anställning som diakon?
  • Vad hade en korvkiosksägare tyckt om en vegan som vägrade servera köttprodukter?
Ovanstående borde demonstrera att anställningshindrande övertygelser inte bara behöver vara av religiösa slag. Det handlar alltså inte om religiös diskriminering, utan helt enkelt om att vissa arbeten inte passar för alla. Arbetsgivare har trots allt rätt att välja bort individer vars värderingar, övertygelser och handlingar medför ett problem för yrkesutövandet.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anders sa...

Så här kan det gå ;-)

"A bus driver shocked passengers by suddenly pulling over to the side of the road and praying in the vehicle's aisle.

The Muslim, who left the engine running, used his fluorescent work jacket as a prayer mat.

Passenger Gayle Griffiths, 33, said: "He stopped the bus and walked to the middle exit door. He laid out a fluorescent jacket, then took off his shoes and began praying. I was gobsmacked..."

http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2010/02/09/london-bus-driver-pulls-over-to-workship-in-the-aisle-115875-22028998/

billhomi sa...

"Vad hade ett bussbolag tyckt om en anti-kapitalist som vägrade hantera pengar?"

Busschaufförerna vägrar hantera pengar, och har fått rätt av facket. I Karlstad kunde man köpa "turpengar" i stället, och sedan gick de över till att acceptera bankkort på samtliga bussar. I Linköping är man hänvisad till mobilbiljetter, som bara funkar i innerstaden, köpa på stationen eller ladda på via Internet (vilket man inte kan utan ett värdekort). Är man hemma och inte har fått med sig kortet, står man sig slätt. Tro mig när jag säger att busschaufförer som ber 5, 12, 15, 1730 och 19 hade varit en västanfläkt jämfört med busschaufförer som inte hanterar pengar.