onsdag 17 februari 2010

Annika Dahlqvist i fint sällskap?

Annika Dahlqvist blev som många vet korad till årets förvillare 2009 av föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF).

Trots att VoF poängterat att priset inte motiverades av Dahlqvist engagemang för den så kallade LCHF-kosten har hon flertalet gånger påpekat att priset kan kasta en negativ skugga även på dieten. Detta borde hon givetvis ha tänkt på redan innan när hon uttryckte tveksamma åsikter om svininfluensa vacciner, cancer, flour, m.m. - Dvs de uttalanden som resulterade i förvillarpriset.

Nu tycker man att Dahlqvist borde ha lärt sig av tidigare misstag och därmed vara försiktigare och mer rädd om sin image. Men detta verkar inte vara fallet. På Bo Zackrissons blogg Toxiska Epistlar kan vi läsa om ett seminarium som ska hålla i Malmö där Dahlqvist ska vara en av föreläsarna. Och man kan fråga sig vad Dahlqvist tänkte på när hon tackade ja till deltagande. Utöver Dahlqvist kommer en klimatskeptiker (Maggie Thauersköld), en konspirationsteoretiker (Niels Harrit) och en vaccinkritiker (Alan Rees) att deltaga. Därtill föreläser Ingemar Ljungqvist, som verkar insinuera att hiv-viruset kan vara tillverkat i ett laboratorium.

Är det i sådant sällskap Dahlqvist försöker förbättra den negativa image hon (och eventuellt också LCHF-kosten) fått på sistone?

Uppdaterat: Annika Dahlqvist fick i år det s k Gnistanpriset av föreningen SARA som också verkar vara medarrangör till seminariet tillsammans med 2000-talets Vetenskap. Ifall Dahlqvist vill mottaga priset måste hon troligtvis deltaga. Synd bara att hon måste dela scen med dessa konspirationsteoretiker och pseudovetenskapare.

Andra bloggar om: ,

15 kommentarer:

Zac sa...

Det är för sorligt...


//Zac

Eva sa...

Har ni läst Svd. Nya rön från Cochrane institutet: Influensavaccin har ingen effekt

Annika Dahlqvist är troligtvis bra mycket klokare än vad ni tror och antagligen helt rätt i tiden. Hon har rätt om LCHF-kosten och med stor säkerhet om vaccinationer. Vad mer kan hon ha rätt i? Ja det får framtiden utvisa.

De s.k konspirationsteoretikerna, som snarare är avlöjarna av konspirationer, kommer också i framtiden visa att de har rätt, i det mesta som de nu säger.

Pekka S sa...

Har läst SvD Eva. Studien visade att effekten är liten eller insignifikant för äldre som bor i samhället. Äldre som vårdas inom sjukvården hade fortfarande nytta av vaccinet. Vad detta beror på är svårt att säga.

Det är värt att notera att översikten gäller för ett vaccin för en subgrupp av populationen.

I och med att du refererar till Cochrane måste även du se dem som trovärdiga. Vad säger du då om deras andra vaccinöversikter som visar på betydligt klarare effekter? Accepterar du dessa eller väljer du efter eget tycke?

Annika D kan mycket väl ha rätt om LCHF-kosten. Jag är inte tillräckligt insatt för att kunna bedöma den forskningen. Hon har dock uttryckt en hel del tveksamma åsikter i andra ämnen.

När det gäller konspirationsteorierna - Tror du att hiv är tillverkat i ett labb och att WTC sprängdes med nanotermit?

Eva sa...

Hej Pekka!
Var HIV kommer ifrån kan jag inte uttala mig om, eftersom jag vet för litet om den saken.

Däremot så är jag ganska säker på att det är något skumt med WTC. Det är litet svårt att tro att två byggnader ramlar ihop i närmast fritt fall av att plan störtar in i dem. Och ännu svårare är det att tro att WTC 7 ramlade ihop i liknande fria fall, utan att ett plan hade störtat in i det.

Så det är alltså mer troligt att det fanns sprängämnen, nanotermit, där redan, som man sen poffade strax efter planen hade kraschat in i byggnaderna.

Pekka S sa...

Och hur förhåller du dig till Cochranes andra vaccinöversikter? Här har du 5 exempel:

- Hepatitis B immunisation for newborn infants of hepatitis B surface antigen-positive mothers

"Vaccine, hepatitis B immunoglobulin, and vaccine plus hepatitis B immunoglobulin prevent hepatitis B occurrence in newborn infants of HBsAg positive mothers."

- Vaccines for preventing typhoid fever

"The licensed Ty21a and Vi polysaccharide vaccines are efficacious. The new and unlicensed Vi-rEPA vaccine is as efficacious and may confer longer immunity."

- Vaccines for preventing hepatitis B in health-care workers

"PDV significantly prevents hepatitis B events. RV seems to be able to elicit similar protective anti-HBs levels. The intramuscular route with 20 µg RV was significantly more effective compared with the intradermal route with 2 µg RV as was the standard schedule compared with a rapid schedule and deltoid intramuscular injection compared with the gluteal intramuscular injection. It is unclear if booster vaccination of non-responders offers higher anti-HBs seroconversion and hepatitis B vaccine prevents the infection of hepatitis B mutants in health-care workers."

- Vaccines for preventing cholera: killed whole cell or other subunit vaccines (injected)

"Injected cholera vaccines appear to be safe and relatively more effective than usually realized. Protection against cholera persists for up to two years following a single dose of vaccine, and for three years with an annual booster. However, they have been superseded by oral vaccines."

- Vaccines for preventing influenza in healthy adults

"Influenza vaccines are effective in reducing cases of influenza, especially when the content predicts accurately circulating types and circulation is high. However, they are less effective in reducing cases of influenza-like illness and have a modest impact on working days lost. There is insufficient evidence to assess their impact on complications. Whole-virion monovalent vaccines may perform best in a pandemic."

P-B sa...

Eva: På vilket sätt bör byggnader kollapsa efter att plan störtar in i dom? För att du ska tro på det.

Och varför spränga, eller "poffa", WTC 7 över huvud taget? Ett litet misstag i en annars perfekt konspiration?

Eva sa...

Hej P-B!
Om man nu tror att Tvillingtornen ramlade ihop pga flygplanen som kraschade in i dem. Okey vi säger att det är så, men hur förklarar man att WTC 7 också kollappsade i någonting som faktiskt såg ut att vara en husrivning med sprängämnen. Alla har vi någon gång sett program på TV, som handlar om husrivningar och detta var misstänkt likt en kontrollerad husrivning.

Det är faktiskt WTC7 som knäcker hela den officiella förklaringen plus att man förstås också hittat nanotermit i dammet. Det stämmer inte. De måste förklara hur även WTC7 kunde ramla ihop utan att ett flygplan krockat in i byggnaden.

Eva sa...

Har ni förresten sett baksidan på senaste 2000-talets vetenskap. Bo Zackrisson har en artikel där som heter:
Dan Larhammar- skeptikertrollet som sprack.

Pekka S sa...

Nepp, har inte sett. Finns den att läsa online?

Eva sa...

Pekka
Nej artikeln finns nog inte på nätet. Men å andra sidan det spelar väl ingen roll, det kan ju knappast vara rolig läsning för dig.

Jag tycker det snarare är pinsam läsning att läsa om Larhammars Consulting AB och att hustruns konsultarbete inom läkemedelsindustrin mm.

Man kan ju verkligen ha fog för sina misstankar att Dan Larhammars häxjakt på alternativmedicinen bottnar i någon slags jäv.

Bo Zackrisson skriver "Riktar man sökarljuset på en av skeptikerkyrkans högst uppburna uttolkare, spricker denne som ett troll i solen"

P-B sa...

Eva: Alla dina frågor har fått rimliga förklaringar av folk med kunskap och finns lättillgängliga på nätet. Om du inte anser att de är tillräckliga får stå för dig. Jag är inte tillräckligt naiv att tro att vad jag skriver här skulle ändra din åsikt.

Jag kan erkänna att jag själv tidigare suttit och tittat på dokumentärer om 9/11, Zeitgeist mm, ställt liknande frågor och ifrågasatt. Inget direkt fel med det och det är lätt att dras med i teorierna.

Problemet uppkommer om man okritiskt sväljer allt som de dokumentärerna påstår. Då ägde förintelsen aldrig rum, vatten botar sjukdomar, människan har aldrig varit på månen och Elvis lever.

Det enda jag kan säga är att om man tittar närmre, går på djupet och granskar de som kommer med alla dessa vilda påståenden, så upptäcker man att konspirationsteorier, likt brandskadade byggnader, faller ihop under sin egen tyngd.

Pekka S sa...

Eva: Till skillnad från många andra är jag intresserad av åsikter även från meningsmotståndare. Så jag hade gärna läst artikel oavsett om jag fann den "rolig" eller inte. Hur ska man kunna ändra åsikt ifall man bara lyssnar till de sina egna?

Nu har jag som sagt inte läst artikel, men jag har läst Bo Z:as inlägg på han blogg gällande Larhammar. Och hittills har de enligt mig främst handlat om att tillämpa Guilt By Association. Att Larhammars fru har kontakter med läkemedelsindustrin medför inte per automatik att Larhammar har det. Det finns många gifta par där åsikterna är delade om många saker. En moderat kan vara gift med en sosse utan att behöva ha ett jävsförhållande med Socialdemokraterna. En ateist är inte jävig mot religion bara för att maken/makan är troende. Osv. Men jag måste givetvis läsa artikeln innan jag drar några slutsatser. Kanske har Bo Z bättre belägg i tidningen.

Medan jag har dig på tråden skulle jag vilja ställa om ett par frågor som jag inte tycker mig ha fått svar på.

1. När jag påpekade att British Homeopathic Association rekommendrar vaccinationer svarade du att de i så fall har missat något i sin utbildning. Vad syftade du på?

2. Vad anser du om de Cochraneöversikter som bedömt vaccinationer som effektiva?

3. Vad anser du om försäljningen av s k generiska homeopatika på apotek som Boots i Storbritannien? Finns det någon mening att köpa t ex Arnica 30C utan att ha fått produkten rekommendrad av en homeopat? (Boots tjänar stora pengar på homeopatika trots att de själva erkänner att de inte har bevis för produkternas effekt. Där kan man tala om girighet.)

Eva sa...

Hej Pekka!

1. Vaccin sänker immunförsvaret och för ner kroppens motståndskraft och kan därför trigga igång sjukdomar och det vet varenda välutbildad homeopat. Innan jag blev homeopat var jag skeptisk till vaccination och ansåg att vaccinera mot t.ex barnsjukdomar verkade överdrivet,men tänkte att det nog var ok att vaccinera mot tex polio och tbc, men har ändrat mig även där.

2. Jag är inte insatt och har heller inte haft tid att läsa om dessa undersökningar, så jag kan inte uttala mig.

3.Vad är generiska homeopatica?
Arnica använder man t.ex om man har fått blåmärken känner sig mörbultat och öm och har man ramlat och slagit sig och har dessa symtom kan man ju köpa arnica och ta.

Men det bästa är att konsultera en homeopat. När det gäller arnica fungerar den bara om man är blåslaget och öm, alltså bloder stannar kvar i vävnaden, och inte om man är har ramlat och slagit sig och har sår som blöder. För att kunna mediciner sig själv bör man alltså ha vissa kunskaper om när arnica fungerar och inte fungerar.

Pekka S sa...

1. På vilket sätt menar homeopatin att vacciner sänker immunförsvaret? Vilken litteratur hänvisar man till i utbildningen av detta?

Intressant att inte ens poliovaccination är att rekommendera enligt dig. Smittkoppor då?

2. Har du satt dig in i Cochraneöversikten som inte fann att vaccination av äldre var ändamålsenligt? Eller valde du att hänvisa till den bara för att den bekräftade de uppfattningar du redan hade? Då undrar jag varför övriga översikter inte har samma vikt enligt dig?

3. Jag syftar på homeopatika som säljs mot specifika symptom. Som jag förstått det på dig finns inga sådana medel eftersom varje individ är unik. Därmed finns ingen garanti på att ett visst preparat fungerar på flera personer med samma symptom? Eller har jag missuppfattat?

Dannemanne sa...

@Eva
Ja du Eva, det är lite svårt att hålla med dig om vissa saker. Exempelvis tycker ju jag att det är bra att man vaccinerar mot TBC och andra dödliga sjukdomar, typ Polio och Mässling. De senaste 150åren har alltså TVÅHUNDRA MILJONER MÄNNISKOR dött i just Mässlingen. Eftersom siffror kanske inte är din starka sida så motsvarar det ungefär 20 stycken länder med en befolkningsstorlek som Sverige vars befolkning blir utraderad. Eller ungefär dubbelt så mycket som alla svältkatastrofer genom tiderna. Bara Mässlingen alltså.
Hade inte Smittkoppor utrotats med hjälp av VACCIN så är sannolikheten att både du och jag kunnat konversera här väldigt liten. Förresten dog mellan 300 och 500 miljoner människor avSmittkoppor bara under 1900-talet.

Förresten Eva, är du medveten om att du är jättenära ett Nobelpris i såväl fysik som kemi om du kan bevisa att och hur homeopatiska preparat verkar?