torsdag 18 februari 2010

Anna Bäsén föreläser i Frölunda

För er som bor i Frölundatrakten och inte redan har kvällen fullbokad vill jag tipsa om Anna Bäsén som kommer att hålla en föreläsning med följande beskrivning:

Bland tomtar och troll.
Alternativmedicin är en växande bransch med allt större ekonomiska intressen. Föreläsningen handlar om bluffbehandlingar och lurendrejeri inom alternativmedicinen. Anna Bäsén berättar om sina egna erfarenheter av att ”wallraffa” som patient hos alternativmedicinska terapeuter som healers, naturläkare och homeopater. Hon diskuterar också vilken plats alternativmedicinen har i den vanliga vården och vad skolmedicinskt utbildad personal kan lära av alternativmedicinen."
Föreläsningen är på Frölunda bibliotek och börjar kl 19.

Andra bloggar om:

7 kommentarer:

Eva sa...

Snacka om ekonomiska intressen, det kan man verkligen göra vad gäller läkemedelsindustrin.

De gjorde sig en nätt liten vinst på 55 miljarder kronor genom att lura på oss svininfluensavaccinet.

Massor av doser är över, runt hela världen, som ingen vill ha nu. Skattebetalarnas pengar flaxar iväg, raka vägen till läkemedelsindustrins feta fickor.

Hoppas Anna Basen även tar upp läkemedelsindustrins vinstintresse och sätter det i relation till alternativvårdens pengaintresse, så ska vi se vilka som är girigast.

Mathias sa...

Eva:
Om du nu tror att hela svininfluensan var en bluff för att lura på oss vaccin så måste ju det samma ha gällt får homeopatins "influzinum D-30" eller vad det heter... eller varför skakades den fram? Så om svininfluensan var en bluff(som du tycks mena) för att tjäna pengar, vad är då "influzinum" om inte homeopatins desperata försök att göra sig en hacka också?
/mathias

Pekka S sa...

Det är väl ingen som förnekar att läkemedelsindustrin till stor del drivs av ekonomiska intressen?

Dock verkar många tro att den alternativmedicinska branschen är någon slags altruistisk välgörenhet där de ekonomiska aspekterna är ett nödvändigt ont snarare än en drivkraft. I enstaka fall kan det givetvis vara så, men det omsätts betydligt mer pengar än folk är medvetna om i den branschen också.
Ändå förs knappt någon forskning finansierad av alternativbranschen. Läkemedelsindustrin satsar procentuellt sett mycket mer pengar på forskning än den alternativa branschen gör, där nästan alla pengar läggs på marknadsföring. Ändå gnäller vissa alternativmedicinare på bristen av forskning.

tankebrott sa...

De gjorde sig en nätt liten vinst på 55 miljarder kronor genom att lura på oss svininfluensavaccinet.

Öhm, inte för att vara sådan men har du någon källa på det? Enligt t.ex. Dagens Medicin så landade kalaset på då 1,3 miljarder SEK. Jag har hört senare uppgifter som ligger på 2-3 miljarder. Hur som, förvisso en del pengar...

... Men samtidigt är det ingen som höjer på ögonbrynen över att Weleda kränger Iscador för ett antal miljoner SEK om året (100-110 miljoner för 08 är siffror som förts fram). Som Pekka påpekar; varför skulle det vara annorlunda för dessa bolag? Varför är det ingen som ondgör sig över deras "profithunger". Var är misstanken att de tjänar oskäligt med pengar på (möjligen) verkningslösa preparat?

Girigast? Den som säljer ett preparat som testats om och om och om igen... eller den som tillhandahåller vanligt destvatten till folk?

CJ sa...

Sorry, "tankebrott" är egentligen postat i egenskap av individen CJ och inget annat. Damn you OpenID.

Eva sa...

Tankebrott tänkte fel. Jag menade att runt hela världen kostade svininfluensabluffen 55 miljarder kronor. Jag trodde att ni skulle förstå det i och med att jag i nästa stycke skriver att "Massor av doser är över, runt hela världen, som ingen vill ha.

Men kanske jag skrev litet luddigt, eller också är det någon slags skeptikertaktik att missförstå.

CJ sa...

Eva:
Jo, vi skeptiker är ju en homogen massa så...

Att sen skriva "oss" när du hänvisar till den påstådda kostnaden visar kanske mer på din metropolitanska inställning (i.e. "we are the world") istället för din vägran att ge någon form av referens till ditt påstående.

Och när du jagar den referensen kanske du kan ta dig besväret att förklara skillnaden mellan bolag som säljer testade mediciner med bevisad effektivitet och bolag som säljer vatten (homeopatika) eller medel utan bevisad effekt. För tydligen finns det en sådan, trots att båda instanser tjänar pengar.