söndag 24 januari 2010

Skeptips 10.01.24

Eric Wadenius, ordförande för Unga Humanister, skriver i QX om religion, humanism och sex.

"Religion och sex. Har jag fångat din uppmärksamhet? Det krävs faktiskt inte mer än att kombinera dessa två ord för att skapa ett ämne som det skulle kunna skrivas om i oändlighet. Vissa tror fortfarande att homosexualitet är onaturligt och därför lanserar Unga Humanister kampanjen: vi tror att du vet bättre."

Ben Goldacre skriver i The Guardian om de stora brister som finns i forskning med djurförsök. Oavsett om man är för eller emot djurförsök vill man att forskningen utförs på bästa möjliga sett. Dålig forskning kan i dessa fall göra försöken värdelösa och djurens lidande blir därmed meningslöst.

"Only 12% of the animal studies used randomisation. Only 14% used blinding. And the reporting was often poor. Only 8% gave the raw data, allowing you to go back and do your own analysis. About half the studies left the numbers of animals in each group out of their tables."

Scientologerna har landat på Haiti och är i full gång med att erbjuda sina "tjänster". Genom att ta med händerna på nödställda menar sig scientologerna kunna påverka deras nervsystem.

"Some doctors at the hospital are skeptical. One US doctor, who asked not to be named, snorted: "I didn't know touching could heal gangrene."

When asked what the Scientologists are doing here, another doctor said: "I don't know."

Do you care? "Not really," she said, wheeling an unconscious patient out of the operating room to join hundreds of others in the hospital's sunny courtyard."

Technicolor har skrivit ett utmärkt inlägg om ateism, humanism och socialt ansvar.

"För mig är upplysningen, historiskt sett, ett halvfärdigt projekt. Man kan påpeka de logiska luckorna i religionerna gång på gång utan resultat så länge som religionen upplevs som det enda känslomässigt tilltalande alternativet. Vi som är skeptiker och ateister tenderar att i det närmaste tala ett annat språk än de vi försöker övertyga. Vi talar logik, vetenskap och rationalism medan de vi kommunicerar med lyssnar till känslan, och vi blir ständigt frustrerade över att inte folk bryr sig om den fullständiga avsaknaden av rimliga bevis för Gud och över gensvar som "vissa saker kan inte vetenskapen förklara." Den krassa verkligheten är dock att det vi vill sälja inte är det folk vill ha. Vi behöver kunna erbjuda alternativ som fyller de behov som religionen fyller, och så är det till stor utsträckning inte idag."

Video:

Poddradio:

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Eric Wadenius sa...

Tack för länken!

Det med djurförsök är mindre roligt att höra. Djurförsök kan vara en nödvändigt ont men det rättfärdigar inte onödigt lidande. Jag hoppas verkligen att det blir bättring på den punkten.