tisdag 5 januari 2010

Skeptips 10.01.05

På bloggen Träningslära kan vi läsa om anekdoter och varför man ska förhålla sig skeptisk till dem. Jag själv har oftast stött på anekdoter som bevisföring när det gäller diverse alternativmediciner och därför var det intressant att läsa om exempel med fokus på träning och kosttillskott.

"Den typ av anekdot vi tror på allra mest och väldigt sällan släpper taget om är de personliga anekdoten, dvs historier om något vi själva upplevt. Om vi tror att vi har gjort något speciellt som lett till en viss effekt så håller vi otroligt hårt fast vid den uppfattningen även om någon tar fram bevis och sätter det rakt framför näsan på oss. Ju mer man har investerat in en viss tanke eller sak desto svårare har vi att släppa den."

I Malaysia hittade polisen vid en räd 52 ogifta par på diverse hotellrum. Dessa individer kommer att åtalas för sexuellt otillåtet beteende för vilket de riskerar fängelsetid som straff.

"The Muslim couples are expected to be charged with the offence of close proximity, or Khalwat.

Under Malaysia's Islamic Sharia Law, couples who are not married to each other should not be in a secluded area or confined space, which could give rise to suspicion that they were engaged in immoral acts."

Humanistbloggen tipsar om en artikel i NY Times om tre kristna från USA som reste till Uganda för att lära ut tekniker för att "bota" homosexuella.

"The theme of the event, according to Stephen Langa, its Ugandan organizer, was “the gay agenda — that whole hidden and dark agenda” — and the threat homosexuals posed to Bible-based values and the traditional African family."

Snart efter den tre dagar långa undervisningen föreslogs en lag i Uganda som skulle innebära dödsstraff för homosexuellt beteende. Ugandas etik- och integritetsminister menade nyligen att homosexuella kan glömma allt som har med mänskliga rättigheter att göra.

Mats Reimer frågar sig hur man ska tjäna pengar på alternativmedicin? Han konstaterar att många kommer att få det svårt efter sina långa utbildningar men att vissa har funnit rätt recept för en lönsam verksamhet.

"De som kan tjäna pengar är de som säljer saker som det kan bli större volym av, inte minst kurser och utbildningar."

Reimer presenterar även vissa metoder som är så pass tveksamma att konsumentombudsmannen borde ta sig en titt. KO har trots allt agerat vid ett flertal tillfällen på sistone mot alternativmedicinare vars marknadsföring inte har hållit måttet.

Wired Magazine presenterar 2009 års största vetenskapliga framsteg. Bl a kan vi läsa om upptäckten av ett nytt grundämne och om Ardi - en nyupptäckt evolutionär släkting.

Poddradio:

  • Skeptics Guide presenterar i avsnitt 232 en översikt över det gångna året och årtiondet.
Bild:
  • Lär ut kontroversen! Den retoriken använder kreationister för att i skolor få lära ut skapelsetro vid sidan om evolutionsteorin. Men alla andra "kontroverser" då?
Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Terra sa...

Det här med anekdotpreferens är ju inte så konstigt alls. Om en varelse inte tenderar att välja beprövade erfarenheter framför nya påståenden, så kommer den oundvikligen också snabbt försvinna evolutionärt. Naturen belönar aldrig risktagande eftersom de i så många fall är farligt.

Det är ju därför fullständigt normalt beteendemässigt att hellre lita på en personlig erfarenhet än ett påstående från någon annan även i en rent intellektuell diskussion. Oavsett hur mycket bättre och mer logiskt påståendet från den andre är så är det ju ett jättelogiskt och sunt grundbeteende att inte bara ta till sig allt som sägs.

Fan vore väl annars rent ut sagt - då är man ju inte normal.:)

Terra sa...

Förövrigt ett utmärkt bevis för människan som ett flockdjur. Vissa individer i gruppen kan utveckla risktagande, andra är mer säkerhetstänkande. På så sätt löser sig skit alltid på något sätt eftersom det ena eller det andra stämmer.

Pekka S sa...

Denna preferens är precis som du säger fullständigt naturlig. Just därför är den så övertygande och svår att bemöta.

Och helt säkert har preferensen varit oss till fördel i vår evolutionära historia. Om någon säger/grymtar/piper/vifftar om att de sett ett lejon i skogen vore det korkat av oss att misstro dem till den grad att vi gick dit själva för att undersöka. Än mer korkat vore det att misstro sina egna erfarenheter och upplevda orsakssamband.

Men i dagens värld är det inte längre fullt så korkat.