fredag 8 januari 2010

Kvacksalvare, kaffe och minnesförluster

Expressen granskade för ett tag sedan Alternativa hälsokliniken där "naturläkaren" Gert Hallengren påstods sig kunna bota allt från astma, allergi och cancer med magneter, bastubad, vitaminer, m.m. Nu har har Hallengren och ex-fru dömts av marknadsdomstolen och förbjuds framöver att marknadsföra tvivelaktiga metoder. Bra jobbat Expressen och Anna Bäsén! (Läs mer om detta på Bäséns medicinblogg)

Det är vida känt att kaffe hjälper folk att nyktra till. Men det som är känt behöver inte vara sant. Metoden fungerar inte och kan enligt en studie till och med vara skadligt, då kroppen luras tro att den är mer nykter än den är. Studien gjordes dock på möss och det kan självklart skilja på möss och människor. Men man blir ju lite avundsjuk på mössen som fick gratis alkohol och kaffe för att sedan få springa och leka i en hinderbana.

Att Ginkgo biloba är bra för minnet och kognition är en annan "sanning" man bör tvivla på. En utförlig, flerårig studie (utförd på människor, inte möss) visar nämligen inte på någon som helst effekt. Intressant med tanke på att detta är en av de mest populära naturmedicinerna / kosttillskotten i Sverige och på annat håll. Hur många av alla de andra är lika värdelösa? Ganska många om jag får gissa.

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Terra sa...

Ginkgo har säkert tillskrivits sina medicinska förmågor helt på basis av att det är ett sk "levande fossil" och därmed betraktad som mycket speciell.