lördag 30 januari 2010

Flera hundra försökte. Ingen dog.

Nu har båda brittiska och australiensiska skeptiker tagit sin megados av homeopatiska piller. Och hittills har inga rapporter om döda kommit.

Skeptiker i Leicester, UK:Oxford:Southampton:Brighton:Richard Saunders & Co i Australien:


Och här hittar ni en video från Nya Zeeland.

Mer info HÄR.

Andra bloggar om: ,

13 kommentarer:

Eva sa...

Patetiskt!

De oförståndiga människorna gör "prövningen" till ett gippo. Varför skulle de dö av homeopati?

Det enda som kan hända när man tar homeopatisk medicin är att man kan bli frisk. Och det under förutsättning att en nogrann anamnes tas upp och utifrån den en korrekt medicin ges.

Technicolor sa...

Eva: I så fall borde ju forskningen visa att homeopati har en effekt utöver placebo, vilket inte är fallet. Kan tipsa om boken "Salvekvick och kvacksalveri" av Simon Singh och Edzard Ernst, där de gör en noggrann genomgång av forskningsläget om bl a homeopati. De tittar i bokan, utan förutfattade åsikter, på forskningen kring ett större antal alternativmedicinska approacher och hittar både sånt som funkar och sånt som bara är placebo. Homeopati hör till den senare kategorin.

Eva sa...

Jag har inte läst boken salvekvick och kvacksalveri och kommer troligtvis aldrig att göra det. Jag vill inte ens ta i boken "med tång"

En av de där kvacksalverijägarna som "utan förutfattad åsikt" gjort denna nogranna genomgången av forskningsläget på bla homeopatins område har tydligen själv arbetat som homeopat och kommit fram till att det inte fungerar. Det avslöjar snarare hans oskicklighet, och inte att homeopati skulle vara verkningslöst.

Och är det sant att han har försökt arbeta som homeopat och det inte har gått bra för honom så kan man inte säga att han har sammanställt forskningsläget "utan förutfattad åsikt"

Pekka S sa...

Eva: De skeptiker som är insatta i homeopati vet att inte ens homeopaterna själva trodde att detta överdoseringsförsök skulle vara farligt.

Men många "vanliga" människor förstår inte detta. De tror att homeopati är en (alternativ)medicin som alla andra. Och vanliga mediciner (även alternativa) fungerar så gott som alltid efter doseringsprincipen vilket innebär att effekten varierar med dosens storlek. All vanliga medicin som kan förbättra eller bota diverse symptom kan i högre doser vara mycket farliga, pga att den aktiva ingrediensen faktiskt är aktiv. Detta tänk är folk i allmänhet vana vid. De slänger inte i sig 10 Alvedon utan vidare.

Nu när skeptikerna inte tog skada kommer många att fråga sig varför? De frågvisa kommer att lära sig att preparaten är utan aktiv substans och att de i stället påstås fungerar tack vare energier, vibrationer och minnet hos vatten. De kommer att lära sig att homeopatiska preparat påstås vara omöjliga att överdosera på. Och jag kan nästan garantera att många då blir betydligt mer skeptiska till homeopatin. Vilket också är ett av syftena med detta jippo.

P-B sa...

Jag säger som Eva, patetiskt!

Homeopati alltså.

Technicolor sa...

Även om de säkert gissat vilka resultaten skulle bli så har de gett de metoder de studerar en ärlig chans. De kommer, som sagt, fram till både positiva och negativa resultat, och vad jag menar med att de inte har förutfattade åsikter är att de inte bara sökt efter bevis för en åsikt de redan skaffat sig, utan granskat både sådant som talat för och som talat emot de olika behandlingarna för att komma fram till sina slutsatser. Gällande homeopati finns det dock i det närmaste obefintliga bevis för metodens effektivitet enligt gällande forskningsläge.

Vad är det du baserar din positiva inställning till homeopati på? Vilken forskning?

Eva sa...

Hej Technicolor
Jag är själv homeopat och har sett homeopatisk bot med mina egna ögon.
Jag vet att ni skeptiker inte tycker att vittnesuppgift duger och jag vet ert resonemang kring bias och placeboeffekt.

Nöj dig med mitt svar, att jag har sett det jag har sett och därför vet jag det jag vet, och jag tänker inte inatt och inte i morgon heller diskutera bias och placebo. Möjligtvis nästa vecka.

Eva sa...

Pekka
Vilken homeopatisk medicin och vilken potens tog skeptikerna?

Vaih-lvete sa...

Eva:
Allting som har med hälsa att göra skall kunna bevisas ha effekt! Metoder som inte hjälper skall aldrig få erbjudas en person. Därför väntar jag, några personer här på denna sidan, och väldigt många sidor runt om i världen på bevis för att homeopatin fungerar!
Tro mig, det funkar inte med en studie som visar på ett positivt resultat. Se till den forskning som görs kring läkemedelsforskning. Flera oberoende studier måste konfirmera innan man säkert kan säga att ex. ett blodtryckssänkande läkemedel sänker blodtrycket...

Pekka S sa...

Eva: Såg att vissa tog Arnica 30C, Bellandonna 30C, Heph Sulph 30C och Ars Album 30C. Kan säkert vara andra preparat också.

Technicolor sa...

Eva: Du nämner här korrekt några av invändningarna vi skeptiker har mot argumentet att "jag har sett det med egna ögon", men kommer inte med några motargument. Vad är det som är felaktigt i våra invändningar?

Läs gärna "Why We Need Science: “I saw it with my own eyes” Is Not Enough." på Science-Based Medicine: Why We Need Science: “I saw it with my own eyes” Is Not Enough

Alexi sa...

@Eva: "Varför skulle de dö av homeopati?"

Varför skulle något hända av ett homeopatiskt piller?

Technicolor sa...

Menade att klistra in länken: http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=729