torsdag 26 november 2009

Kommer Aftonbladet att lyssna på sina läsare?

Idag publicerade Aftonbladet en artikel med rubriken Läsarna: Stoppa skrämselpropagandan – om vaccinet. I den citerades läsare som tröttnat på mediernas ständiga skrämselartiklar.

Man skulle nästa tro att Aftonbladet börjat lyssna på sina läsare, men jag undrar om artikeln inte snarare är cynisk publikfrieri.

Tidigare idag var Aftonbladet ute med ett "avslöjande" där de berättade att vi i Sverige nu har fått det första konstaterade dödsfallet orsakat av svininfluensavaccinet. Ingen annan tidning hakade på detta scoop. T ex Expressen rapporterade att dödsorsaken ännu inte var fastställd även om vaccinet potentiellt kunde vara boven i dramat.

Och vid dagens presskonferens, som hölls flera timmar efter Aftonbladets "avslöjande", hade man följande att säga:

"Vi kan inte utesluta att det finns ett samband, däremot finns det flera olika förklaringar. En orsak kan vara att patienten inte skötte sin medicinering på ett korrekt sätt. Men det fallet utreds vidare."

Så mycket för Aftonbladets scoop. Jag noterar också att Aftonbladet i sin rapportering av presskonferensen inte nämner att dödsorsaken ännu inte är fastställd. Detta skulle direkt motsäga deras tidigare rapportering. Och här har vi exakt den skrämselpropaganda läsarna opponerar sig emot. Det är givetvis inte omöjligt att vaccinet i extremt ovanliga fall kan leda till dödsfall. Men det återstår som sagt att utredas först.

Att det var just Aftonbladet som gick ut med det påstådda vaccindödsfallet förvånar inte. De har enligt mig varit den tidning vars rapportering allra tydligast varit inriktat på att sprida oro för att sälja lösnummer. Detta skrev jag om för ett tag sedan.

Jag skickade ett mail till ett antal personer på Aftonbladet där jag uttryckte irritation och frustration på att tidningen ständigt spelade på läsarnas oro. Lena Mellin, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet, svarade såhär:

"Jag förstår faktiskt inte varför du är arg. Det är ju precis som det
står på förstasidan. Det är inte lögn, det är inte överdrivet. Varje
läsare kan hantera den information som finns i artiklarna efter eget
huvud."

De var alltså inte speciellt lyhörda för kritiken den gången. Frågan är ifall Aftonbladet kommer att börja lyssna på sina läsare nu? Jag är tveksam.

Andra bloggar om:

onsdag 25 november 2009

Änglarna vill göra Frank Hougen rik

Läser med intresse Anna Bäséns artikel om Frank "Satyam" Hougen som med diverse flummiga kurser lurar godtrogna människor på stora summor pengar.

"Kursledaren Frank Hougen – som i de här sammanhangen kallar sig för healern och mediet Satyam – ägnar mycket av kurstiden under helgen för att göra reklam för kommande kurser.
Han säljer bland annat in det lilla och stora kurspaket där det stora kostar 22 800. Har man ont om pengar kan man avbetala månadsvis i ett eller två år. Väljer man det senare alternativet blir kostnaden 28 320 kronor.
Nästan var tredje kursdeltagare månadsbetalar, enligt Satyam själv.
På Englagårds hemsida finns länkar till onlinebanker som kan ge snabblån till ockerliknande räntor. "

Det var minsann inga billiga kurser men kanske får man valuta för sina pengar? Tja, man kan bl a få lära sig "healing och att kommunicera med änglar, döda anhöriga, andliga guider och kraftdjur.". Det där med änglar verkar ju intressant. Såhär står det på Englagårds hemsida:

"Under helgen går vi igenom många ärkeenglar och lär oss känna skillnaden på deras närvaro samt ökar vår förståelse kring vilka områden som de olika ärkeenglarna kan hjälpa oss. Detta är en änglakurs som passar både dig utan erfarenheter och dig som redan har en stark kontakt med änglarna runt oss. Helgen är också väldigt transformerande och helande för dig själv och du får även ta emot och ge mycket healing tillsammans med änglarna på änglakursen "Englahealing"."

Hmm... Jag tror att jag sparar mina 28 320 kr till något annat. T ex en Bio Energiser Detox Spa från Englagårdens webbshop? Ja, sådana där bluffprodukter kan ju vara spännande att äga. Får tänka på det.

Men enligt Hougen handlar hans verksamhet inte om pengar. Det handlar om kärlek (till pengar?).

Anna Bäsén gör verkligen skäl för sitt pris som årets folkbildare 2008.

Ser fram emot kommande delar i denna artikelserie.

Andra bloggar om: ,

Jag såg det med mina egna ögon...

...men gick ögonen att lita på?

(Via Derren Browns blogg)

Andra bloggar om:

tisdag 24 november 2009

I koma men vid medvetande i 23 år?

I media har en komapatient fått mycket uppmärksamhet de senaste dagarna. Det påstås att mannen under sina 23 år i koma varit vid fullt medvetande men oförmögen att kommunicera med omvärlden, tills nu.

Jag själv köpte denna nyhet och tyckte att den var både tragisk och uppmuntrande på samma gång. Tragiskt att mannen varit "inspärrad" så länge, men uppmuntrande i och med att han genom modern teknologi lyckats "bryta sig ut".

Något jag inte förstod var att mannen kommunicerade genom något som kallas för facilitated communication (underlättad kommunikation). Detta är en kontroversiell metod som i det stora hela saknar trovärdighet. Metoden går ut på att en assistent "hjälper" patienten att trycka på tangentbordet för att underlätta skrivandet. Assistenten påstås känna av var patienten vill föra sin hand. Dock är risken för undermedveten självbedrägeri väldigt stor vilket leder till att budskapet i själva verket kan komma helt från assistenten. På ett omedvetet plan kan assistentens hand röra sig tack vare den så kallade ideomotoriska effekten, som bl a slagruteförespråkare faller offer för.

James Randi har uppmärksammat detta fall på sin blogg och menar att denna grymma fars till "metod" borde stoppas.

"This is yet another obvious example of abysmal, practiced, purposeful ignorance by medical personnel - including Dr. Snyderman and her staff who prepared this piece. I cannot understand how anyone, professional medical person or layman, can continue to believe that the farce known as "Facilitated Communication" [FC] represents anything other than a fantasy that was begun back in 1977, when an Australian woman named Rosemary Crossley came up with the idea that autistic persons could express their thoughts via a keyboard when their hand was "supported" by what she called a "facilitator.""
...

"The Association for Behavior Analysis International (ABAI), the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, and the American Association on Mental Retardation, have no doubts about this. ABAI calls FC a "discredited technique" and warns that "its use is unwarranted and unethical." The Association for Science in Autism Treatment reviewed the research and position statements and concluded that the messages typed were controlled by the facilitator, not by the individual with autism, and that FC did not improve language skills."

Titta på videon här nedanför. Ser inte skrivandet misstänkt snabbt och smidigt ut? Kan assistenten verkligen känna av rörelserna och viljan från mannen i koma? Eller är det assistenten själv som medvetet eller omedvetet skriver efter eget huvud?


Media: SvD, SvD2, Aftonbladet, Expressen, DN

Bloggar: Science-Based Medicine, Respectful Insolense

Andra bloggar om:

Även Dagen demonstrerar Dawkins poäng

Jag skrev för ett par dagar sedan om den brittiska The Times som aningslöst demonstrerade den poäng Dawkins m fl ville framföra i sin senaste kampanj.

Nu har den kristna tidningen Dagen följt i samma spår. Deras artikel har rubriken Två kristna barn i ateistisk kampanj.

""Etikettera mig inte. Låt mig växa upp och välja själv". Så står det på det brittiska humanistsällskapets senaste utfall mot religion. Glada, lyckliga och fria barn illustrerar den nya ateismen i en annons uppbackad av den kände ateisten Richard Dawkins.

Men personer som kände igen barnen i annonsen brast i skratt."

Endast någon som inte förstår budskapet i det brittiska humanistförbundets kampanj skulle skratta åt detta.

"Det brittiska humanistsällskapet kontrar med att det inte spelar någon roll. Budskapet i deras annons är inte att barn i kristna familjer skulle vara olyckliga, utan att föräldrarnas religioner eller filosofier inte ska klistras, eller luras, på dem."

Jag upprepar det jag skrev i förra inlägget. Vad spelar det för roll ifall barnen är (eller snarare sagt har föräldrar som är) ateister eller inte? Dawkins och humanisternas kampanj går inte ut på att göra ateister av barn. Tvärtom handlar det om att ge barnen utrymme att själva välja sina övertygelser vid mogen ålder. Dawkins skulle inte vilja kalla ett barn för ateist eller humanist av samma skäl som ett barn inte borde stämplas som kristen eller muslim.

Andra bloggar om:

lördag 21 november 2009

"Ska jag berätta om Gud?"

Var ute och lekte med min 4-åriga son och hans 7-åriga kompis.

Min son gick omkring och sprutade vatten från en sprayflaska i sin mun. Han låtsades att det var blod.

Kompisen ritade ett kryss på marken och kommenterade spontant att det var Jesus kors. Sedan ville han berätta om Gud och Jesus för min son. Han sa (ungefär):

"Ska jag berätta lite om Gud? Jesus blev fastsatt på ett kors för folk trodde att han var en trollkarl. De satte fast honom med spikar i händer och fötter och i hjärtat så att han dog. Men Jesus kan inte dö så han blev ett spöke. Eller hur kan inte Jesus dö Pekka?"

Jag svarade att jag inte visste, men att jag i alla fall inte tror på spöken.

Min son orkade inte lyssna mer så han sträckte fram sprayflaskan och frågade:

"Vill någon dricka lite blod?".

Jag kunde inte låta bli att småskratta lite. Kompisen ville så gärna att min son skulle bli intresserad, men icke. Att vi skulle dricka blod passade samtidigt bra i sammanhanget, fast det var nog endast jag medveten om. Och nej, jag berättade inte att vissa människor faktiskt vill dricka blod - Jesus blod. :)

Sedan lekte vi Star Wars...

Andra bloggar om: ,

Tidning demonsterar aningslöst Dawkins poäng

Den brittiska Times Online har lyckats med konststycket att ofrivilligt bekräfta Dawkins och de brittiska humanistförbundets kritik mot att kategorisera barn i ideologiska fack.

I en artikel om förbundets senaste kampanj har tidningen skrivit följande rubrik:

"Children who front Richard Dawkins' atheist ads are evangelicals"

Jaså? Är barnen verkligen evangelikaler eller är de barn till evangelikala föräldrar? Detta är precis den distinktion Dawkins m fl velat lyfta fram och ifrågasätta.

Artikeln handlar om dessa barn som porträtteras på kampanjens material.

Man skulle nästan kunna tro att tidningen ville vara lite finurlig och genom rubriken försöka lyfta fram kampanjens poäng. Men om man läser vidare i artikeln blir "misstaget" än mera uppenbart.

Såhär skriver de bl a:

"The two children chosen to front Richard Dawkins’s latest assault on God could not look more free of the misery he associates with religious baggage. With the slogan “Please don’t label me. Let me grow up and choose for myself”, the youngsters with broad grins seem to be the perfect advertisement for the new atheism being promoted by Professor Dawkins and the British Humanist Association.

Except that they are about as far from atheism as it is possible to be. The Times can reveal that Charlotte, 8, and Ollie, 7, are from one of the country’s most devout Christian families."

Vad spelar det för roll ifall de är ateister eller inte? Dawkins och humanisternas kampanj går inte ut på att göra ateister av barn. Tvärtom handlar det om att ge barnen utrymme att själva välja sina övertygelser vid mogen ålder.

Barnens pappa spinner vidare:

“It is quite funny, because obviously they were searching for images of children that looked happy and free. They happened to choose children who are Christian. It is ironic. The humanists obviously did not know the background of these children.”

He said that the children’s Christianity had shone through. “Obviously there is something in their faces which is different. So they judged that they were happy and free without knowing that they are Christians. That is quite a compliment. I reckon it shows we have brought up our children in a good way and that they are happy.”
Att barnen är kristna är alltså uppenbart för pappan. Och deras glada uppsyn beror givetvis på deras kristna tro. För barn till muslimer, ateister, hinduer, buddhister, osv kan ju inte vara så glada?

Det brittiska humanistförbundets utbildningsdirektör, Andrew Copson, summerar det hela väl:

"The British Humanist Association said that it did not matter whether the children were Christians. “That’s one of the points of our campaign,” said Andrew Copson, the association’s education director. “People who criticise us for saying that children raised in religious families won’t be happy, or that no child should have any contact with religion, should take the time to read the adverts.

“The message is that the labelling of children by their parents’ religion fails to respect the rights of the child and their autonomy. We are saying that religions and philosophies — and ‘humanist’ is one of the labels we use on our poster — should not be foisted on or assumed of young children.”"

(Tips via JemyM på VoF Forum vars tråd jag bitvis plagierat.)

Andra bloggar om:

fredag 20 november 2009

Skeptips 09.11.20

Mikael Persbrandt har blivit delägare och affischnamn för ett kosttillskott som kallas för Immolina. På produktens hemsida påstods ett tag att tillskottet visat god effekt mot en stam av H1N1-virus (troligtvis syftade de på svininfluensan). Detta är nu borttaget. Men Persbrandt själv menar att produkten inte är någon hokus pokus för han har minsann fått massor av övertygande fakta. Läs mer om detta hos Medvetenskap.

Annika Dahlqvist har fått det s k Gnistanpriset av Föreningens SARA/2000-talets vetenskap. Frågan är om hon ska känna sig hedrad eller generad. Såhär låter i alla fall motiveringen:

"Det var ett lätt val med tanke på allt vad hon gjort för folkhälsan de senaste åren. Hon betalat ett högt pris för sin övertygelse. Patienternas intressen väger tyngre än myndigheters och experters uppfattning. Det folkbildningsarbete hon ägnat sig åt de senaste åren i form av sitt bloggande och föreläsande landet runt tillsammans med över 100 000 sålda böcker i folkhälsans tjänst, gör att Annika Dahlqvist var ett självklart val som årets pristagare. "

2006 års Gnistanpris gick till en pseudovetenskapare som sysslar med ljusfrekvenser, chakran, m.m.

Nalin Pekgul skriver mycket vettigt
om att vi måste våga ta debatten med den muslimska extremismen i Sverige.
"...vi måste våga ta debatten om extremismen. Från den högsta nivån i samhället vill vi höra ett tydligt ställningstagande för ett samhälle som omfattar alla. De ungdomar som vill dansa och lyssna på musik i Rinkeby 2009 borde få lika bestämt skydd mot extremister som de nio svarta ungdomarna i Little Rock 1957."

En holländsk fotbollsspelare vänder sig till märkliga metoder för att behandla en skada.
""I will fly to the Balkans to meet with a female doctor who helped [PSV Eindhoven midfielder] Danko Lazovic. She is vague about her methods but I know she massages you using fluid from a placenta."

Massimo Pigliucci diskuterar den fria viljans vara eller icke vara. Läs gärna hela inlägget, men här är i alla fall hans slutsats:

"What all of this seems to suggest is that the undeniable feeling of “free will” that we have is actually the result of our conscious awareness of the fact that we make decisions, and that we could have — given other internal (i.e., genetic, developmental) and external (i.e., environmental, cultural) circumstances — decided otherwise in any given instance. That’s what Dennett called a type of free will that is “worth having,” and I consider it good enough for this particular non-dualist, non-mystically inclined human being."

Video:

Andra bloggar om: , , ,

torsdag 19 november 2009

Skeptips 09.11.19

På Faktoider hittar vi en intressant titt på en chokladdistributör, Xocai, som kör med MLM (Multi-Level Marketing) och annan tveksam marknadsföring.

"De faktiska kunderna är inte de som köper produkterna, utan de som rekryteras som säljare; "where the big money to be made was not in selling cosmetics, but in selling franchises to sell franchises (to sell franchises)..." (Andrew Tobias, The Only Investment Guide You'll Ever Need)."

Eric Wadenius tipsar om en ny fritänkarkampanj: Please Don't Label Me. Det är brittiska humanistförbundet som står bakom kampanjen (samma förbund startade de numera kända ateistbusskampanjerna). Syftet är att påpeka att barn inte bör placeras i religiösa eller ideologiska fack utan själva bör få välja sina övertygelser. Eric skriver:

"Jag har aldrig hört någon kalla ett litet barn för ett "folkpartistiskt barn" eller ett "socialdemokratiskt barn" men jag har alldeles för många gånger hört personer tala om "kristna barn" eller "muslimska barn". Vi har ingen "skolsocialist" som skolbarn kan gå till om de har funderingar kring sin politiska åsikter men vi har skolpräster (se! Inga "X" behövs) som skolbarnen kan gå till om de har funderingar kring sina filosofiska åsikter. Vi har inte kommunistiska förskolor men vi har religiösa förskolor. Vi har inte skolavslutningar i Moderaternas partilokaler men vi har det i Svenska Kyrkans lokaler."

Amnesty International har fördömt avrättningen av en 13-årig flicka som stenats till döds i Somalia.

"The human rights organisation claims the teenager was stoned to death after her father informed the authorities that she had been gang-raped. She was reportedly accused of adultery and the stoning, in front of a crowd of around 1,000, was her punishment."

Steven Novella har skrivit en utmärkt sammanfattning på hur korrelation och kausation bör studeras inom medicinsk vetenskap. Han beskriver även hur korrelationer missbrukas av pseudovetenskapliga rörelser.

"Much of scientific evidence is based upon a correlation of variables – they tend to occur together. Scientists are careful to point out that correlation does not necessarily mean causation. The assumption that A causes B simply because A correlates with B is a logical fallacy – it is not a legitimate form of argument. However, sometimes people commit the opposite fallacy – dismissing correlation entirely, as if it does not imply causation. This would dismiss a large swath of important scientific evidence."
Zoltan på bloggen Alltid Yrvaken undrar vilka positiva effekter ateismen som perspektiv kan erbjuda.

"Som någon skarpsynt läsare av denna blogg möjligen noterat, så har jag ägnat väldigt många inlägg åt att tydliggöra ateismens negativa konsekvenser. Nu ska jag försöka vända på diskussionen och istället försöka beskriva några av ateismens positiva konsekvenser.

…?

Hoppsan, där körde jag fast med en gång."

Omröstning:

Serie:

Video:

  • Den nya spelet för de som vill gå i kyrkan, hemma: Mass - We Pray.
  • En 10-årig pojke vägrar läsa trohetseden eftersom han anser att den inte speglar de orättvisor som finns mot homosexuella i USA.
Poddradio:

Andra bloggar om: , , , ,

måndag 16 november 2009

Hundratals döda barn

Ska föräldrars religion vägas in när man bedömer fall där barn vanvårdats? I USA verkar i alla fall religiösa komma lindrigare undan.

"In the past 25 years, hundreds of children are believed to have died in the United States after faith-healing parents forbade medical attention to end their sickness or protect their lives. When minors die from a lack of parental care, it is usually a matter of criminal neglect and is often tried as murder. However, when parents say the neglect was an article of faith, courts routinely hand down lighter sentences. Faithful neglect has not been used as a criminal defense, but the claim is surprisingly effective in achieving more lenient sentencing, in which judges appear to render less unto Caesar and more unto God."

På ett plan kan jag faktiskt förstå de förmildrade straffen. Vissa religiösa och ideologiska sammanhang har trots allt sekteriska drag. Där härskar ofta extrem auktoritetstro och det individuella tänkandet hämmas. Det är inte lätt som individ att gå emot en så stark social och psykologisk ström.

Samtidigt är det viktigt att man inte ser de förmildrande domarna som någon slags bekräftelse på de religiösa värderingarnas/övertygelsernas giltighet eller värde. Tvärtom ska dessa situationer betraktas som förtryckande och skadliga. Religionen ska här ses som ett (mentalt/psykologiskt) handikapp likvärdigt andra former av förtryck och hjärntvätt.

Men jag undrar om dessa fall betraktats på detta vis? Kan det t o m vara som så att den religiösa aspekten ses som förmildrande eftersom religion och religiös tro betraktas som något självfallet dygdefullt?

Domaren i ett nyligt fall verkar se saken på det senare sättet:

"During their sentencing, Marathon County Circuit Court Judge Vincent Howard said the Neumanns are "very good people raising their family who made a bad decision, a reckless decision.""

Neumann-dottern Madeline dog pga obehandlad diabetes. Föräldrarna försökte bota henne med bön istället för att ta henne till en läkare. Föräldrarna dömdes till 6 månaders fängelse och de fick behålla vårdnaden för sina andra barn.

Jag anser att Neumannparet åtminstone borde ha tvingats lämna sin religiösa miljö som villkor för att få behålla barnen. Om de nu är "very good people" måste något annat ha felat ordentligt när deras dotter dog av vanvård. Men det verkar inte direkt som att Neumannarna vill ändra sina religiösa inställning.

"While defendants generally show contrition for their actions, the Neumanns remained unrepentant about not calling emergency personnel until after Madeline stopped breathing. Leilani Neumann said: "I do not regret trusting truly in the Lord for my daughter's health." Dale Neumann told the court: "I am guilty of trusting my Lord's wisdom completely. . . . Guilty of asking for heavenly intervention. Guilty of following Jesus Christ when the whole world does not understand. Guilty of obeying my God." "

Borde de ha fått behålla sina andra barn?

Läs hela artikeln på Washington Post.

Andra bloggar om:

lördag 14 november 2009

Föräldrar äger inte sina barn

Malin Wollin skriver vettigt i Aftonbladet om att barn ska få vara barn.

Följande håller jag dock inte med om alls:

"Men som huvudregel gäller följande; Jag är din mamma. Jag bestämmer över ditt liv, du är nämligen sprungen ur mitt. Jag har plockat ut dig från mitt sköte. Jag bestämmer över dig. Jag äger dig."

Vi föräldrar äger inte våra barn. Barn är inte ägodelar. Ägodelar kan man göra vad man vill med. Slita ut, sälja, göra sönder och slänga på tippen.

Till skillnad från en mobiltelefon eller en brödrost har barn rättigheter. Vi föräldrar har därtill skyldigheter mot våra barn. Barn ägs inte, de tillhör sig själva. Men vi föräldrar har accepterat ansvaret att vara deras vägledare tills de blir gamla nog att enligt lagen bestämma helt och fullt över sig själva. Tills dess har vi föräldrar en skyldighet att se till att barnens rättigheter skyddas och bejakas.

Jag skulle aldrig kunna se min son som en ägodel.

Andra bloggar om:

Jesus mamma i Malmö?

Malmö är som bekant parkernas stad men Rönneholmsparken är extra speciell. Där kan man nämligen beskåda Jungfru Maria som fastnat under barket på ett träd.

Kommer folk världen över vallfärda till Malmö nu? När kommer första miraklet kopplat till detta träd?

Bilden är tagen av Gunhild Joanna Jonasson som också var den som upptäckte trädet.

Själv hittade jag detta nöjda träd för ett tag sedan. Kan inte koppla den till någon religiös karaktär sådär direkt. Såvida man inte tillhör Jedireligionen, för den ser möjligtvis lite ut som Yoda.

Tack för tips från Terra.

Andra bloggar om:

fredag 13 november 2009

Skeptips 09.11.13

Lars Lindström skriver i Expressen om sanningsrörelsens okända sidor. Bl a nämns David Icke och de utomjordiska ödlor som han tror styr jorden. Icke är förövrigt en källa som ibland dyker upp på vaccinkritiska sajter. Jag misstänker att folk inte känner till Ickes förmåga till vilda fantasier.

"Den brittiske före detta fotbollsspelaren och sportreportern David Icke är en hjälte inom sanningsrörelsen. Han framträdde 24 oktober inför 600 frälsta på biografen Draken i Göteborg, ett besök som Vaken.se gjorde reklam för och som hyllats livligt på sajten efteråt.
David Icke.

Under åtta timmar drog David Icke sina teorier om vårt digitala och virtuella universum, den holografiska harmonin, Illuminati - och förklarade vad som finns ovanför maktpyramidens topp: utomjordiska reptiler!"

Massimo Pigliucci skriver om skillnaderna mellan filosofi och vetenskap.
"Now, it seems to me obvious, but apparently it needs to be stated that: a) philosophy and science are two distinct activities (at least nowadays, since science did start as a branch of philosophy called natural philosophy); b) they work by different methods (empirically-based hypothesis testing vs. reason-based logical analysis); and c) they inform each other in an inter-dependent fashion (science depends on philosophical assumptions that are outside the scope of empirical validation, but philosophical investigations should be informed by the best science available in a range of situations, from metaphysics to ethics and philosophy of mind)."

I Scientific American skriver Keith E Stanovic om något som han kallar för dysrationalia (dysrationalitet?). Han menar att folk kan vara irrationella trots att de intelligensmässigt, t ex enligt IQ-tester, är begåvade. Du kan svara på några frågor i artikeln för att testa din rationalitet.

"No doubt you know several folks with perfectly respectable IQs who just don’t seem all that sharp. The behavior of such people tells us that we are missing something important by treating intelligence as if it encompassed all cognitive abilities. I coined the term “dysrationalia” (analogous to “dyslexia”), meaning the inability to think and behave rationally despite having adequate intelligence, to draw attention to a large domain of cognitive life that intelligence tests fail to assess."
I UofT Magazine finns en mera ingående artikel i ämnet.

Föreningen Vetenskap och Allmänhet presenterade igår sin studie om religion och vetenskap. Enligt studien tenderar individers skepsis mot vetenskap samvariera med styrkan i deras tro.

"Nära åtta av tio menar att det finns fenomen som vetenskapen aldrig kommer att kunna förklara. Drygt fyra av tio instämmer i att ”den bästa kunskapen finner man om man lyssnar inåt” och tre av tio i att ”det är bättre att lita till sin egen erfarenhet än till forskningen”. Troende uttrycker oftare än andra en ovetenskaplig syn på kunskap."

"Inte oväntat påverkar tro och religiositet synen på forskning om teologi och religion i positiv riktning medan forskning om evolutionsbiologi värderas lägre av troende än andra. De som tror att en högre makt var involverad i människans uppkomst anser oftare än andra att vetenskap och teknik är för svårt att förstå."

Eric Wadenius har tittat på studien och funnit potentiellt allvarliga brister med hur troende definieras. Kategorin troende motsvarar 58% av de svarande, men detta är långt ifrån en homogen grupp eller en självklar kategorisering. T ex tror endast 10% på en personlig Gud i traditionell mening. Till de andra troende räknas folk som tror på någon slags ande/livskraft eller en "gud" som bor inne i människorna.

David Gottlieb var en bloggare med stort hjärta, kritiskt tänkande och stor nypa humor. Han gick bort i cancer den 30 oktober, dagen efter min egen födelsedag. Bloggosfären är en fattigare plats utan David. Den som vill kan skänka en slant till Gottliebs insamling på Barncancerfonden.

Video:

Bild:

Andra bloggar om: , , , ,

onsdag 11 november 2009

Lär dig balansera din hjärnaBeskrivning:

"Lär dig att "de-switcha" din hjärna och lär ut andra, Pay It Forward - tack!

Hjärnan balanseras med "de-switch och det tar en bara en minut att utföra, gör den varje dag, innan du går ut och möter livet och gärna när du kommer hem igen.

Med såna här enkla, effektiva och snabba övningar har du inga ursäkter längre, gör den för Din egen skull, och när du mår bra hjälper du även andra, eller hur, det blir ringar på vattnet..."
Från Indigo-Visdom

Andra bloggar om:

tisdag 10 november 2009

Världen är långt ifrån upplyst

Exempel på från Indien:

"Hundratals hinduer nära Bhubaneswar i östra Indien vägrar att överlämna en ovanlig och hotad sköldpadda till myndigheterna. Byborna är övertygade om att sköldpaddan är en inkarnation av guden Jagannatha, regional namnform för Vishnu eller Krishna."

Vad säger man? Hur kommer man fram till att en sköldpadda är gudomlig?

Andra bloggar om:

SVT Debatt ikväll

Missa inte SVT Debatt ikväll kl 20:30.

"Sanningen om 11 september. Låg verkligen Al-Qaida bakom terrorn mot USA 11 september 2001? Var femte svensk under 30 tror istället att den amerikanska regeringen låg bakom attacken mot World Trade Center. Påhitt och konspirationsteorier, menar kritikerna. Men hur ska vi veta vad vi ska tro på? Debatt med bland andra ledarna för den så kallade sanningsrörelsen."

Gästas av bl a CJ Åkerberg från bloggen Tankebrott.

Andra bloggar om:

måndag 9 november 2009

Starkt troende är antivetenskapliga?

En studio gjord av Föreningen Vetenskap och Allmänhet visar att starkt troende tenderar att hysa mindre tillit till vetenskap.

Är någon förvånad? Fast jag skulle vilja se hur de valde att mäta graden av tro. Har de på något sätt graderat styrkan i människors tro (t ex genom att fråga hur viktig tron är i deltagarnas liv) eller har de tittat på typen av tro (t ex ifall deltagaren var bokstavstroende, konservativ eller liberal)?

Att bokstavstroende tenderar att vara vetenskapsmotståndare är ju inget nytt. Men gäller detsamma för en liberal men starkt troende person? Är en starkt troende katolik lika vetenskapsfientlig som en starkt troende evangelikal? Osv.

Kanske får vi klarare svar när rapporten publiceras och offentliggörs.

Media: Dagen, Kyrkans Tidning

Andra bloggar om: ,

Skeptips 09.11.09

På Tankebrott beskrivs vad som händer när det journalistiska arbetet åsidosätts. Det handlar om Desiree Jennings som påstod sig ha fått neurologiska skador (dystoni) av ett influensavaccin. Artiklar och videon på hennes gång- och talsvårigheter har bl a förmedlats av Aftonbladet. Neurologer och andra insatta har hela tiden misstänkt att Jennings dystoni är av psykogen typ och den misstanken ter sig allt mer trolig. Läs mer om fallet hos Tankebrott eller Steven Novellas Neurologica.

Det är sällan jag eller andra skeptiker berömmer Aftonbladet, men de ska ha en eloge för sin granskning av så kallade jobbcoacher som anlitats av Arbetsförmedlingen. Aftonbladet har avslöjat att många av dem sysslar med ren pseudovetenskap samt erbjuder terapi (vilket inte är tillåtet). T ex använder sig 98 av 952 coachbolag av NLP (neurolingvistisk programmering), något som Aftonbladet lite överdrivet kallar för hjärntvätt.

Mats Reimer har upptäckt
att kiropraktiker i Sverige verkar ha rensat sina hemsidor på information om behandlingar av diverse barnsjukdomar. Huruvida behandlingarna fortsätter bakom stängda dörrar eller inte är en annan fråga.

Camilla Grepe presenterar ett antal förbryllande citat gällande skolkyrkor. Frågan är varför skolan och kyrkan fortfarande har så starka band på många håll. Varför tillåts det? Här är ett exempel:

"Församlingens missionerande verksamhet sker genom en ständig ideologisk och andlig medvetenhet i allt arbete med Jesu dopbefallning som grund. Praktiskt tar detta sig uttryck i genom församlingens /…/ skolkyrkoarbetet och konfirmandundervisningen."

Poddradio:

  • Skeptics Guide 224 finns Här.
  • Skeptiko intervjuar Jon Ronson (författare till Men Who Stare at Goats).

Andra bloggar om: ,

fredag 6 november 2009

Religion en privatsak?

På senaste tiden har några humanister/ateister uttalat en önskan om att religiös tro ska vara blott en privatsak. De menar att religioner inte hör hemma på den politiska arenan.

Enligt Dagen har Nyamko Sabuni, Integrationsminister och medlem i Humanisterna, haft följande att säga:

"Jag vill inte att religionen får större inflytande i politiken."
...

Nyamko Sabuni gav exempel på frågor där hon ansåg det är bra att kristnas inflytande begränsas, som till exempel i synen på abort, jämställdhetsområdet och HBT-frågor."

Jag utgår för diskussionens skull att hon har blivit korrekt citerad och tolkad.

Dilsa Demirbag-Sten, journalist och medlem i Humanister, skriver såhär i sin recension av Ola Sigurdsons bok Det postsekulära tillståndet. (Fetstil av mig)

"Ingmar Hedenius tvingade tillbaka den svenska kristenheten till den privata sfären. Vilka vill och kan axla den uppgiften nu? Vi behöver fler filosofer, jurister och statsvetare för att balansera upp dominansen av kyrkans män. Måtte även feminismen vakna till liv och rusta för en stor uppgift som väntar oss. Religion är en privatsak och ska så förbli, om inte vi kvinnor ska åter förlora rätten till vår kropp och röst."

Jag anser mig själv vara humanist, men ovanstående citat kan jag inte ställa mig bakom. Kanske missuppfattar jag Sabunis och Demirbag-Stens argument, men jag kan inte se varför religiösa övertygelser ska förvisas till det privatas sfär ifall man inte begär detsamma av andra filosofiska eller ideologiska övertygelser.

Bör folk hålla sin kommunism för sig själv? Måste filosofiska nihilister hålla sina uppfattningar utanför den politiska arenan? Nej, självklart inte. Religiösa, filosofiska och ideologiska övertygelser styr till stor grad våra liv, våra värderingar och våra val. Alla har en rätt att få uttrycka sina övertygelser på den offentliga arenan.

Missförstå mig rätt - Jag vill helst inte att vårt samhälle i större grad ska präglas av religiöst motiverade värderingar och lagar. Men min privata smak ska inte få ligga till grund för vilka övertygelser som ska vara privata eller inte.

Om religiösa individer vill lobba för en mer restriktiv abortlagstiftning ska de få göra det. Samma sak bör gälla ifall de vill lobba mot homosexuellas rätt att ingå äktenskap. Varför skulle de inte få det?

(Dock tycker jag att religiösa individer bör försöka översätta sina övertygelser till ett sekulärt begreppsspråk om det går. T ex bör man helst inte argumentera för att aborter ska förbjudas eftersom det är mot Guds vilja. Istället kan man peka på de negativa konsekvenserna av den liberala abortlagstiftningen (enligt de religiösa). Osv. På så sätt blir det betydligt lättare att föra konstruktiva debatter.)

Men som sagt, kanske har jag missuppfattat Sabuni och Demirbag-Sten? Eller har jag fel i vilket fall? Vad tycker ni som är humanister/ateister? Vad tycker ni andra?

Jag tog mig en titt på Humanisternas officiella hållning. Och såhär står det på Humanisternas hemsida:

"Humanister vill ha en klar åtskillnad mellan kyrka och stat, respektive religion och skola. Religionen är en privatsak och skall inte blandas in i det offentliga samhället. Den internationella humaniströrelsen slår vakt om det sekulariserade samhället som en omistlig grund för demokratin."

Jag håller med Humanisterna om att det bör finnas en åtskillnad mellan kyrka och stat, respektive religion och skola. Varken staten eller skolan ska favorisera någon religion. Men jag undrar vad de menar med att religion inte ska blandas in i det offentliga samhället? Kanske menar det just att samhället offentligt sett ska hållas religionsneutralt/sekulärt? I så fall håller jag med åter igen. Men om Humanisterna menar att religiösa inte ska få uttrycka sina åsikter i den offentliga diskussionen är de enligt mig fel ute.

Andra bloggar om:

Skeptips 09.11.06

På Akademisk Frihet kan vi läsa om Kellogg's som "råkat" lansera flingor som påstås förbättra barns immunförsvar just nu när H1N1 börjat härja i USA. De påstår givetvis att denna marknadsföring inte har med svininfluensan att göra. Please.

"Kellogg’s menar alltså på fullaste allvar att konsumenter som har ”a need for more positive nutrition” ska äta chokladflingor till frukost. Saken blir ju inte bättre av att man samtidigt felaktigt ger sken av att deras produkter skyddar barn mot A(H1N1) infektion. Trots bortförklaringarna meddelade Kellogg’s idag att man nu kommer att ta bort texten."

I Irak använder man slagruta när man söker igenom fordon efter bomber. Slagrutetekniken är en vidskeplig företeelse som helt saknar vetenskaplig trovärdighet. Phil Plait påpekar på JREF vidskepelse av denna grad kan vara direkt dödligt:

"But what if your life depended on it? What if thousands of lives depended on it?

Such is the case in Iraq, where the military there is using what is essentially dowsing techniques to try to detect bombs in cars at military checkpoints. Let's be very clear here: they are using provably useless antiscientific nonsense to try to find terrorists who carry explosives. They may as well use tea leaves, or palm reading, or seances."

Mer om detta i NY Times.

På SVT Debatt skriver Andreas Anundi och CJ Åkerberg från bloggen Tankebrott om konspirationsteorier.

"Vad som egentligen förvånar är reaktionen från "vuxenvärlden", att detta skulle komma som en överraskning eller att det här är något som uteslutande tillhör ungdomskulturen. Det räcker med att titt på vår samtid där även vuxna är livrädda för att ta något så pass alldagligt som ett vaccin mot en obehaglig influensa för att de "har hört" saker om vaccinet."

Psyblog presenterar en studie gällande vår förmåga till självbedrägeri.

"So what this study suggests is that for many people self-deception is as easy as pie. Not only will many people happily lie to themselves if given a reason, but they will only look for evidence that confirms their comforting self-deception, and then totally believe in the lies they are telling themselves."

Hos Blue Genes - Science News - presenteras Skeptics Circle nummer 123.

Andra bloggar om: , , , ,

onsdag 4 november 2009

Skeptips 09.11.04

Washington Journal tar en titthuskurer mot svininfluensan. Hjälper lök, vitlök, homeopatika, väteperoxid, osv?

"Folk remedies for the flu abound on the Web. They range from placing a raw onion in the room or garlic in the pocket to washing the ear out with hydrogen peroxide to drinking hot liquids with all kinds of additives, including honey and vinegar."

I Dagens Medicin kan vi läsa att allvarliga sjukdomar förekommer oavsett om man vaccinerar eller inte.

"Exempelvis skulle Guillain Barré-syndromet, där immunförsvaret angriper det egna nervsystemet, drabba cirka 22 personer i en kohort med 10 miljoner människor som får vaccinet i Storbritannien. Detta oberoende av vaccinet, men inom sex veckor efter vaccination. I samma kohort skulle sex fall av plötslig död inträffa inom samma tidsperiod."

SvD skriver om en engelsk ort där bråkiga ungdomar erbjuds zonterapi som behandling.

"Behandlingen kan enligt organisationen Bud Umbrella, som ska sköta massagen i Londonskolorna, lugna upprörda känslor, förbättra förmågan att lyssna och koncentrera sig, samt lätta ångest och stress"

På bloggen Med fingrarna i ekorrhjulet hittar man homeopatisk tandkräm. Årets julklapp?

Video:

Poddradio:

Andra bloggar om: , ,

måndag 2 november 2009

Försiktighet med slutsatser

En 3-årig pojke som i helgen dog var infekterad med H1N1, svininfluensan. Men denna samvarians innebär inte med nödvändighet att det var influensan som var dödsorsak.

Det är intressant att se hur olika medier hanterar nyheten.

Bra rapportering:

Svd: "En treårig pojke som drabbats av svininfluensan dog i helgen på akutmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Pojken tillhörde en av riskgrupperna, men om det var influensan han avled av är ännu oklart."
Dålig rapportering:
Aftonbladet: "Pojkens hjärta stannade på samma sjukhus som skickat hem honom två dygn tidigare.
Han blev Sveriges tredje offer för svininfluensan."
Dålig rapportering 2:
Expressen: "Simon, 3, skickades hem från sjukhus - dog i svininfluensa"
Andra bloggar om: