onsdag 30 september 2009

Spikmattan och munkavlen

Läser i nyheterna att spikmattan inte får rekommenderas av sjukgymnaster som behandlingsform.

Det hela är egentligen helt okontroversiellt. Anne Vaher, byrådirektör på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Umeå, förklarar:

"Som vårdaktör ska man jobba evidensbaserat och alltså hålla sig ajour med aktuell forskning inom sitt arbetsområde. Man ska också ha ett arbetssätt som överensstämmer med beprövad erfarenhet. I spikmattans fall saknas både och."

Så enkelt är det.

Det jag däremot finner intressant är hur olika tidningar rubricerar nyheten.

Såhär skriver DN: Sjukgymnast får ej ordinera spikmatta. (Helt ok.)

Och Aftonbladet: Sjukgymnaster får munkavle. (Va?)

Att de orkar på Aftonbladet. Munkavle? Please... Sjukgymnaster har "munkavle" mot att ordinera kattsand till inkontinenta också. Ska Aftonbladet skriva en artikel med liknande rubrik om sådant också?

Det handlar inte om munkavlar - det handlar om evidensbaserad vård. Patienterna ska erbjudas och rekommenderas kostnadseffektiva, evidensgrundade vårdalternativ. Inte de senaste trenderna från våra lokala hälsokostaffärer.

Andra bloggar om:

Landsting legitimerar könsstympning

Från och med torsdag kommer tre landsting i Småland att erbjuda manlig omskärelse till självkostnadspris.

Man motiverar detta med att småpojkar på detta sätt slipper utsättas för potentiellt farlig köksbordskirurgi. Och det är givetvis en fördel. Men frågan är hur man ska väga för- och nackdelarna i detta beslut. Kommer vi någonsin kunna motverka denna form av könsstympning ifall våra myndigheter väljer att deltaga i ritualerna?

Hur gör vi med nästa religiösa tradition där stympning, misshandel eller integritetsbrott mot barn ingår? Jag tycker att landstingen i nästa steg ska börja med omskärelse av flickbarn också. Och varför inte örsnibbar i någon godtycklig religions namn? Sedan tycker jag att den svenska polisen ska erbjuda aga till självkostnadspris ifall medlemmar av Maranata är intresserade. Då slipper vi skadlig köksbordsaga också. Låt oss legitimera det ena religiösa vansinnet efter det andra.

Sedan kan man fråga sig ifall landstingen borde avsätta dyrbara tidsmässiga resurser till ingrepp som saknar medicinsk motivering. Har inte kirurgerna tillräckligt att göra som det är?

Tidigare inlägg:

Media: Smålandsnytt, Dagen

Andra bloggar om:

Tu Quoque Vaticanum

Tu Quoque betyder ungefär Du också och ses inom den informella logiken som ett felslut. Bara för att någon annan gör något korkat betyder det inte att ditt eller mitt korkade beteende blir giltigt.

Detta är dock vatikanens senaste ursäkt gällande de tusentals barn och ungdomar som utsattes för sexuella övergrepp av katolska ledare. Ärkebiskop Silvano Tomasi sa att övergrepp av detta slag även förekommer inom andra kyrkor och att bara 1,5-5% av de katolska ledarna var involverade i övergreppen. Bara 1,5-5%!? Kan något förklara hur man får denna siffra till ett "bara"?

Jag betvivlar inte att övergrepp förekommer inom andra kyrkor, men vad hjälper det den katolska? Och Tomasi hade även mage att säga följande:

"As the Catholic church has been busy cleaning its own house, it would be good if other institutions and authorities, where the major part of abuses are reported, could do the same and inform the media about it."

Gå till medierna så som vatikanen gjorde? Eller rättare sagt som de inte gjorde. Istället gjordes allt för att mörklägga dessa tragedier och skandaler. Ledarna beordrades till tystnad och misstänkta förövare flyttades till andra församlingar där de kunde börja om på ny kula. Kort sagt sköttes det hela på ett katastrofalt sätt. Kyrkans bästa gick före de utsatta medlemmarnas och media kontaktades först när bubblan redan hade börjat spricka. En av hjärnorna bakom mörkläggningen var den nuvarande påven, Joseph Ratzinger.

Jag vet inte om någon borde ta råd från Vatikanen i sådana här frågor. Tomasis senaste uttalande var inte direkt ett pr-mässigt genidrag heller.

Tanya Gold på The Guardian är inte direkt ett fan heller.

Andra bloggar om:

tisdag 29 september 2009

Jehovas knackade på om helvetets existens

Härom dagen knackade det på dörren. Utanför stod en ung kvinna och en äldre man som undrade ifall jag vill höra ett bibelstycke.

Jag tackade ja och kvinnan läste. Den exakta versen kommer jag inte ihåg men den handlade om hur kärleksfull Gud är. Sedan frågade hon ifall jag tyckte att tanken på ett evigt brinnande helvete var kompatibelt med en god Gud. Nej, det tyckte jag givetvis inte, men jag förväntade mig en krystad förklaring på hur dessa ändå var kompatibla enligt Vakttornets teologi. Men icke. Förvånad fick jag höra att de höll med mig. Helvetet existerar inte.

Jag erbjöds Vakttornet och Vakna! och de gick iväg.

I Vakna! fanns sedan en artikel om helvetet ur Jehovas perspektiv. Den handlade om Gertrude, en pingstpastor som tyckte att helvetet måste existera för att hon skulle vilja tro på en rättvis Gud. Artikeln presenterade sedan ett antal bibelcitat för att motsäga pingstpastorn. Istället för ett helvete efter döden får alla en andra chans. De får välja mellan att följa Guds lagar eller dö en andra död som de aldrig vaknar upp ur.

Jag måste medge att Jehovas teologiska uppfattningar i denna frågan är mer tilltalande än många andra kristna perspektiv. Gud ger människorna en andra chans och dömer ingen till ett evigt lidande. Helt klart är deras Gud godare än andra kristnas. Samtidigt läser jag följande gällande Adam och Evas olydighet:

"Sorgligt nog klarade våra första föräldrar inte av det här enkla provet som gällde deras lojalitet och lydnad. Skaparen var därför tvungen att döma dem till döden."

Ok, har jag förstått detta rätt? De två människorna var olydiga (åt en förbjuden frukt) en enda gång och detta tvingade Gud att döma dem till döden? Vem var det som tvingade Gud? Är det inte han själv som är härskare över paradiset, dess regler och konsekvenser? Ingen kan möjligtvis ha tvingat Gud.

Jag vill tillägga, om det nu behövs, att jag inte tror ett dugg mer på Jehovas Vittnens teologiska position än andra kristnas. Att positionen är mer tilltalande säger föga om dess egentliga giltighet.

Och till sist får jag påpeka att man heller inte ska dra alla pingstvänner eller frikyrkliga över en kam. Alla av dem predikar inte eld och förgörelse åt de otrogna. T ex hos Kolportören (1, 2) kan vi följa diskussioner mellan kristna i detta ämne. Åsikterna är många och varierande.

(Illustration av Vanja Schelin)

Andra bloggar om:

Skeptips 09.09.29

I mitt arbete har jag mycket kundkontakter och därför roas jag av sajter som Not Always Right. Där möter vi den ena märkliga kunden efter den andra. Huruvida alla berättelser är sanna eller inte är en annan sak. Men jag gillade en som hade med medium att göra:

"Me: “Ok, great. And this is the [hotel chain name] on Bradford, correct? So what is missing?”

Customer: “I don’t know.”

Me: “You don’t know?”

Customer: “No. I visited my psychic this week, and she told me that one of the employees at that hotel where I just came from this past weekend, stole something from me. The employee is female with dark hair and her name starts with an ‘M’.”"

Pro-Science presenterar den 120:e upplagan av The Skeptics Circle. Cirkeln presenterar med jämna mellanrum en samling av de bästa skeptiska inläggen sedan sist. I denna upplaga finns inlägg gällande ateism, kreationism, homeopati, akupunktur, skepticism, m.m.

Birger Schlaug beskriver i Dagen varför kyrkovalet på många sett är en märklig företeelse. Jag håller med honom till fullo.

"Som icke-troende, men intresserad av religion och livsfrågor, anser jag förstås att en liberal kyrka, där man får tycka lite vad som helst, är trevligt. Att kyrkan ska viga samkönade par i Guds namn är ju trevligt, demokratiskt och humanistiskt på alla möjliga sätt. Tycker jag.

Men jag är inte teolog, jag anser mig inte kompetent att avgöra vad Gud, om han nu finns, anser i denna fråga. Och ändå är jag nog väl så bevandrad i Bibeln än de flesta som står på valsedlarna, vågar jag påstå.

Tanken att en kyrka ska vara en demokratisk församling är i sig fylld av motsägelser. En kyrka baserad på en helig urkund, som man utgår från bär på Guds ord, är rimligen auktoritär i den bemärkelsen att det är Guds ord som gäller. Inte folkflertalets. Det är således Bibeln som utgör grunden för vad kyrkan ska tycka och tänka, inte socialdemokraternas partikongress."

Jag är övertygad om att många troende håller med. Teologiska frågor bör nog inte lösas genom demokratisk omröstning. Eller?

Anna Bäsén konstaterar på sin blogg något mycket viktigt. Världens fattiga kommer att stå utan vaccin mot svininfluensan.

Många länder kommer av kostnadsskäl endast vaccinera vårdpersonal och riskgrupper och i fattiga länder kommer väldigt få vaccineras. 98% av världens vaccin kommer att gå till rika länder. Men vilka är det egentligen som har störst behov av vaccinet? Är det inte i länder med sämre tillgång till god sjukvård som vaccinet skulle göra störst nytta, dvs rädda flest liv? Men så tänker vi tyvärr inte.

Hos Technicolor kan vi läsa om ett intressant fenomen som kallas för sömnparalys/hypnagogi. Oftast inträffar detta vid insomnande eller uppvaknande. Som drabbad är man i ett gränsland mellan sömn och vakenhet samtidigt som kroppen är i ett paralyserat sömntillstånd.

"Sömnparalys orsakas av en störning i sömnrytmen. När man befinner sig i REM-tillstånd hämmas neuronerna som är kopplade till motorisk aktivitet, vilket tycks vara en förutsättning för att vi inte ska röra oss allt för mycket då vi drömmer. Vanligtvis börjar man natten med en icke-REM sömn men vid sömnparalys slår dock aspekter av REM-sömnen till redan innan man riktigt somnat, vilket leder till att kroppens rörelser hämmas men troligtvis också att hjärnan ställer in sig på att drömma i stället för att processa medvetna tankar och sinnesintryck."

De drömmar/hallucinationer man upplever i detta paralyserade tillstånd är ofta mycket realistiska och känslomässigt påtagliga. Det är inte konstigt att folk på allvar tror sig ha blivit besökta av utomjordingar, häxor eller demoner.

Video:

Poddradio:
 • Skeptoid presenterar myter kring sommar-/vintertid.
 • Skeptiko intervjuar Chris French gällande parapsykologisk forskning.
 • Reasonable Doubts diskuterar bibliska oenigheter med Robert "The Bible Geek" Price.
 • Skeptics Guide 218 tar upp singulariteten, Raptor Rex, Bill Mahers antivetenskapliga åsikter, m.m.
Andra bloggar om: , , , ,

lördag 26 september 2009

Hårtorka bort dopvattnet

Funderat på att ta avstånd från ditt dop? Skynda dig då till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg (24-27/9).

Där kan du vid Unga Humanisters bås genomgå en rituell avdöpning med hårtork. Jag är själv inte döpt och slipper därmed tänka på sånt här. Men vissa kanske blev döpta som barn och känner att de själva hade velat besluta om eventuellt dop. Då kan kanske avdop vara ett sätt att markera ett självständigt ställningstagande.Humanistbloggen läser jag att vissa tycker att Unga Humanisters ritual är respektlös. Det har jag ingen förståelse för. Vad är respektlöst i att låta folk bestämma över sina egna liv och val?

Andra bloggar om:

fredag 25 september 2009

Vaccinationsvillighet bland alternativmedicinare

Ska vara bortrest ett par dagar, men här är ett kort inlägg att begrunda så länge.

Hos Respectful Insolence kan vi läsa att folk som vänder sig till alternativmedicinska metoder (i varje fall kiropraktik och naturopati) tenderar att vaccinera sina barn mindre.

"In other words, children using CAM who saw a chiropractor were between 25% and over 40% less likely to have had the four major vaccines studied, against the MMR, chickenpox, diptheria/tetanus, or H. influenzae type B. It was even worse for children who had been under the care of naturopaths. These children were over 75% less likely to have been vaccinated.

...there is an association between being cared for by a naturopath and a higher likelihood of acquisition of vaccine-preventable disease, as well as an association between family members undergoing any CAM care and vaccine-preventable disease."

Det finns alltså en korrelation mellan val av naturopatisk vård och insjuknande i vaccinförebyggbara sjukdomar. Beror detta på att naturopaterna avråder från vaccination eller på att dessa individer från början är skeptiska till skolmedicin/vacciner? När det gäller naturopater vet jag inte, men t ex homeopater och antroposofer är ofta öppet kritiska till vaccinationer. Vore mycket intressant att ta del av liknande statistik på folk som vänder sig till de metoderna. Jag misstänker att vaccinationsvägran och insjuknande är ännu högre bland dem.

Andra bloggar om:

torsdag 24 september 2009

Skeptips 09.09.24

Några artiklar om Darwin.

 • I The Guardian kan vi läsa om vaför Darwins tappade sin kristna tro.
 • I Dagen kritiseras Francis Collins bok Evolutionens Gud av en annan kristen - Tomas Dixon. Dixon menar att Collins har en inkonsekvent syn på en god Gud. Hur kan evolutionens Gud, en Gud som skapat genom miljoner år av lidande och död, vara god? Jag håller med. Dock misstänker jag att Dixon som troende kristen ser detta som ett argument emot evolutionsteorin. Det håller jag givetvis inte med om.
Mats Reimer hittar intressanta saker att skriva om som vanligt. Den här gången har han funnit en studie av Feng Shui på intensivvårdsavdelningar som Institutionen för vårdvetenskap vid Högskolan i Borås planerar att genomföra.
"Detta experiment lär vara på väg att bli verklighet på Södra Älvsborgs sjukhus. Jag har inte kunnat ta del av försöksuppställningen i detalj utan bara fått med mig lite från media om hur jordisk (yin) och kosmisk energi (yang) skall förenas för att förhoppningsvis påverka ”mortalitet, förbrukning av symtomlindrande läkemedel, sömn, vårdtid och komplikationsförekomst”."

Lycka till med de energierna!

CJ Åkerberg på bloggen Tankebrott ställer sig en viktig men svår fråga - Är det värt att debatterar pseudovetenskapare och konspirationsteoretiker?

"Ställ er själva frågan; vad är den absolut bästa utkomsten av en debatt mellan en vetenskapsförespråkare och en whatever-förespråkare? Jo, det är väl om vetenskapsproponenten kan övertyga alla som lyssnar att denne har helt rätt och att vetenskap är det klart bättre metoden. Men hur rimligt är det? Och hur rimligt är det att debatten tar den vägen?"

Ny forskning stärker bedömningen att autism inte orsakar av MPR-vaccinet. Just detta vaccin, som utomlands kallas MMR, har av antivaccinationsrörelsen utpekats som en av huvudorsakerna till att barn får autism. Att denna koppling inte kunnat påvisas jag skrivit om innan.

Den nya studie jämförde förekomsten av autism hos vuxna och barn och fann att andelen var procentuellt sett likvärdig (1%). MPR-vaccinet har endast funnits sedan början av 1990-talet och därmed borde autism förekomma mer hos barn än vuxna, vilket nu inte är fallet. Men återigen - antivaccinationsanhängarna kommer inte att låta sig övertygas. Lita på det.

Video:

Andra bloggar om: , , ,,

onsdag 23 september 2009

Alternativ- och komplementär vetenskap

Alternativ- och komplementär medicin har nog alla hört talas om. Många använder sig av dessa metoder och denna sektor omsätter stora mängder pengar varje år.

Jag undrar dock hur många som inser varför vissa medicinska metoder kategoriseras som alternativa eller komplementära? Jo, det beror helt enkelt på att de inte klarat av att kvala in i skolmedicinen. Det saknas tillräckligt med stöd för dessa metoders effektivitet. Att ordet medicin över huvudtaget finns med i begreppen har mer med marknadsföring än med läkekonst att göra.

Egentligen är det märkligt att denna kategori inte ifrågasätts mera. Hur hade det sett ut ifall andra vetenskapliga områden hade sina alternativa "skolor"? Och med vilken retorik skulle alternativen och komplementen marknadsföras när den vetenskapliga metodikens krav inte kunnat bemötas?

Här är några exempel:

Komplementär anatomi
Den komplementära biologin vilar på uråldriga traditioner och visdomar. Den har under hela vår historia samlat och utvecklat kunskap om människans natur och anatomi. Bland annat avslöjar denna lära att vi människor har fyra primära kvalitéer - värme, köld, våthet och torrhet. Läran förklarar att vi, för att kunna hålla oss friska, måste behålla en balans mellan kroppens fyra vätskor - gul galla, svart galla, slem och blod. Den komplementära biologin är giltig eftersom läran överlevt ända till modern tid.


Alternativ fysik
Inom den alternativa fysiken har man funnit bevis för att vatten har ett minne. I vattnet kvarstår ett avtryck av substanser som inte längre finns närvarande med en enda molekyl. Hur exakt detta minne fungerar är för svårt att förklara för lekmän eftersom det har med komplex kvantmekanik, vibrationer och djup intuition att göra. Och studier har visat att vatten med inducerat minne kan ha effekt på människor motsvarande placeboeffektens starka påverkan. Ingen rök utan eld! Notera att den alternativa fysiken ska ses som ett komplement, inte en motståndare, till den moderna kvantmekaniken.


Integrativ molekylärtriologi
Vi människor har ca 20000 gener uppbyggda av DNA. Sedan Watsons och Cricks beskrivning av vår arvsmassa har den molekylära biologin fullständigt exploderat som vetenskap. Dock står vi inför ytterligare ett paradigmskifte inom molekylärbiologin! I källare runtom i världen pågår intensiv forskning. Eller rättare sagt helande bön som visat sig ha oanade effekter. Genom en speciell mix av bön, meditation och sångliturgi har böneledare visat sig kunna ändra strukturen på DNA till triangulär form. På detta vis återförs arvsmassan till den struktur vi människor bar på innan reinkarnationen efter Atlantis glansdagar. Eftersom den helande bönen är så fridfull och energigivande är teorin sann.


Alternativ historia
Enligt den alternativa historian var jorden från begynnelsen endast vatten och mörker. Jordklotet vilade på en sköldpaddas rygg och ur ett ägg växte ett träd fram. I trädet bodde en enorm orm vars rörelser skälvde jorden och skapade dess berg och dalar. Ur en trumma trädde en syster och bror fram. Efter en vadslagning gifte de sig och började befolka jorden. En trollkarl vid namn Väinämöinen slog ned sin stav och ropade "You shall not pass!" till krigsguden Jahwe som ville låna trollkarlens toalett. Jahwes bror Oden blev ursinnig och dränkte jordens alla människor förutom en familj båtbyggare som fyllde en jätteflotte med djur. Odens halvmänskliga son Herkules hjälpte sedan torka jorden med en jättemopp.

Modern historieskildring ska inte ses som mera trovärdig än den alternativa, då varje generation människor förstår världen utifrån deras samtids narrativa strukturer och traditioner. Historia anno 2009 domineras av manliga, vita, antifeministiska forskare, drivna av västerländsk positivism och en övertro på en metodik befriad från subjektivitetens nyansberikande kvalitéer. Vi har alla våra egna sanningar och alla har lika rätt.


Precis som alternativmedicinska metoder borde integreras med den moderna skolmedicinen, borde alternativvetenskaperna integreras med de moderna vetenskaperna. Vi borde tänka utanför vår västerländska box och öppna oss för alternativ sanningssökan. Einstein själv sa att fantasin är viktigare än kunskap eftersom fantasin är obegränsad!

Andra bloggar om:

tisdag 22 september 2009

Billig medicin mindre verksam?

Citat från insändare i Metro igår (21/9):

"Hur mycket ska landstinget försämra den redan dåliga, sjuk sjukvården i vårt land?

Vet inte landstinget, Birgitta Rydberg (FP), med flera, att vissa billiga läkemedel är dåliga och inte har lika effekt som de dyrare?

Som till exempel Sumatriptan som jag själv använder och inte är lika effektiv mot migrän som Imigran..."

Det intressanta är att båda dessa läkemedel har exakt samma verksamma substans, dvs Sumatriptan. Med all sannolikhet har de därför samma effekt också. Fast kanske inte riktigt?

Jag tror nämligen att skribenten kan ha rätt i att den dyrare medicinen ger henne bättre effekt än den billiga. Men det beror troligtvis inte på att den billigare produkten är sämre kvalitetsmässigt. Istället handlar det om att användaren själv tror att en billigare produkt också är sämre och därför blir medicinens placeboeffekt mindre påtaglig. Jag menar inte att medicinen är en ren placebo, men alla mediciner har en placebokomponent utöver de aktiva substansernas effekt. Och det är välkänt att dyra sockerpiller har större placeboeffekt än billiga.

Jag misstänker att samma sak gäller för skribentens make:

"Eller också vissa hjärtmediciner som min man äter och han har konstaterat att de billiga inte alltid är lika verksamma som de dyrare."

Själv försöker jag alltid att köpa billigare alternativ om sådana finns. T ex vid allergi köper jag Loratadin istället för Clarityn. Loratadin kostar 35,50 kr jämför med Clarityn som kostar 161,50 kr. Den aktiva substansen är den samma och man får exakt samma dos och antal piller.

Andra bloggar om:

100000


Så många besökare har numera kikat in hos denna blogg sedan starten 25 april 2007. Känns givetvis roligt!

Ser även att bloggen har 192 prenumeranter enligt Feedburner. Men den siffran tar jag med en liten nypa salt eftersom Feedburners siffror bygger på någon slags approximation (om jag förstått det rätt).

Denna runda siffra till ära vore det kul ifall ni läsare kunde lämna en kort kommentar. På detta vis skulle jag kunna få lite grepp om hur många som regelbundet tittar in.

Andra bloggar om:

måndag 21 september 2009

Yellow Bamboo i de svenska skogarna

Vad sägs om en kampsport där man slåss med "energier"? Då ska ni syssla med Yellow Bamboo!Klippet ovan kommer från en film som spelats in i Sverige. Den heter 3 Miles North of Molkom och verkar vara en riktig höjdare!(Tips från VoF forum)

Andra bloggar om:

Vilket engagemang!

Ja, det är uppenbart att Svenska Kyrkans medlemmar är engagerade. Av 5658141 röstberättigade röstade 667 277. Dvs hela 11,8%.

Men så är det väl när de flesta medlemmar inte ens själva valt sitt medlemskap. Antingen har de per automatik blivit medlemmar vid födseln eller så har föräldrarna genom dop valt medlemskap åt dem.

De flesta har säkert ingen aning om vad valet ens handlade om. Vilka var de viktiga valfrågorna och vad skiljde partierna/kandidaterna åt?

Samtidigt har jag viss förståelse för medlemmarnas ovilja att rösta. För det är väl Gud, Jesus, Bibeln, traditionerna och så vidare kyrkan handlar om? Hur många HV71-fans bryr sig om vilka som sitter i klubbens styrelse?

Men misstänker jag att det finns många medlemmar som inte bryr sig speciellt om valet eftersom de inte ens är troende. Kanske dags att gå ut ur kyrkan?

Ingemars Blogghörna listas och kritiseras diverse argument för att bry sig om Svenska Kyrkan. Varför inte gå ur och istället skänka pengarna från kyrkoskatten till Röda Korset eller Amnesty?

Media: DN, Aftonbladet

Andra bloggar om:

söndag 20 september 2009

Osäkerhet och ställningstagande

Något vi människor ofta har svårt för är osäkerhet och frånvaro av svar. Även om vi ibland har otillräckligt med information tenderar vi att ta ställning och välja sida.

I många frågeställningar, speciellt sådana som bär på emotionell vikt, finner vi att de flesta människor återfinns i motstående grupper som antingen beslutat sig för Sant eller Falskt som övertygelse. I mitten, där de osäkra, obeslutade hittas är det glesare. Detta är ur psykologiskt perspektiv förståeligt.

Ju svårare frågorna är och ju mindre information vi har desto osäkrare borde vi vara gällande svaren. De flesta människor borde ur ett intellektuellt perspektiv vara osäkra och utan klara åsikter. "Jag vet inte" borde vara ett svar man ofta hörde i sådana sammanhang. Men de orden är tyvärr sällsynta, i alla fall enligt min erfarenhet.

Ta t ex frågan om alltings ursprung. Varför finns universum istället för att inte finnas? Hur startade det hela? Jag har i varje fall alldeles för lite kunskap för att kunna dra några egentliga slutsatser gällande de frågorna. Men andra har väldigt starka åsikter. Bland dessa finns troende som menar att Gud skapade universum. Vissa är tvärsäkra på detta. På andra sidan finns vissa ateister som har starka övertygelser kopplade till kvantmekanik, multiversumteorier, osv. De är helt säkra på att någon slags Gud inte skapade universum. Men vilken direkt kunskap baseras sådana åsikter på?

I grafen här nedan försöker jag illustrera människans tendens att vilja välja sida. Den röda linjen representerar fördelningen så som jag upplever den i verkligheten. Den gröna linjen visar hur jag tycker att det borde se ut istället.

Ovanstående tycker jag gäller för många frågor där solklara svar kan vara svåra att finna. Har vi en fri vilja? Borde aktiv dödshjälp vara tillåten? Finns det liv efter döden? Svarar Gud på bön? Låg Bushregimen bakom attackerna mot WTC? Är mobilstrålning hälsofarligt? Finns det utomjordiskt liv? Är LCHF den ultimata dieten? Finns det objektiva moraliska sanningar? Var knakandet i trappan ett spöke? Är det Bigfoot, Nessie, en rymdfarkost eller en ond ande vi ser i ett grynigt fotografi? Osv.

Kurvan i diagrammet behöver dock inte alltid se symmetrisk ur. Ibland finns det information som får kurvan att luta lite åt något håll. Vår ackumulerade kunskap om hur världen fungerar kan också göra ett alternativ mera troligt än det andra. Och ibland är kunskapen givetvis så överväldigande att kurvans topp borde befinnas i någon av respektive ytterligheter. Men i detta inlägg fokuserar jag som sagt på frågeställningar där klara svar inte än går att finna i objektivt mening.

Richard Feynman uttrycker enligt mig en inställning att beundra:

"I can live with doubt, and uncertainty, and not knowing. I think it's much more interesting to live not knowing than to have answers which might be wrong. I have approximate answers, and possible beliefs, and different degrees of certainty about different things, but I’m not absolutely sure of anything, and in many things I don’t know anything about, such as whether it means anything to ask why we’re here, and what the question might mean. I might think about a little, but if I can’t figure it out, then I go to something else. But I don’t have to know an answer. I don’t feel frightened by not knowing things, by being lost in a mysterious universe without having any purpose, which is the way it really is, as far as I can tell, possibly. It doesn’t frighten me."

Bloggaren Troythulu skriver något liknande:

"One of the first things I had to learn as a skeptic was a tolerance for ambiguity, habits of thought by which I could say to myself “It’s okay to not have an answer for such-and-such a question right now.” It’s perfectly fine to say, “I don’t know…yet.”

There’s a great many people who are just terrified by the thought of not knowing everything with conclusive surety, even when that conclusiveness is wrong. So many people go to great lengths to convince themselves that they do, in fact, know what that strange light in the sky is, or what that creaking noise in the house late at night is, when they really don’t.
...

Yes, it’s tempting to think you have all the answers at your fingertips, but I think that the best knowledge anybody can have is an awareness of their own ignorance and the admission that they, like anyone else, can be mistaken in their conclusions when shown evidence to that effect."

Vart vill jag då komma med allt detta? Jag önskar helt enkelt att folk vore lite försiktigare med sina slutsatser i många frågor. På en skala från Sant till Falskt finns det många grader och ibland kan det mest ärliga vara att avvakta med ställningstagande och bara säga "Jag vet inte." Det behöver inte vara fult att inte ha svar. Tvärtom tyder det ibland på hög intellektuell integritet.

Även de som befinner sig närmare någon av ytterligheterna på skalan kan ibland fundera på att flytta sig närmare mitten. Grundas övertygelsen verkligen på goda belägg? Till hur stor del grundas övertygelsens styrka på viljan att tro snarare än verifierbar kunskap? Kom ihåg att känslan av visshet är just en känsla. Och känslans styrka behöver på inget vis vara en tillförlitlig indikator på övertygelsens verkliga giltighet.

Är ovanstående observationer sanna? JA! Eller jag menar "Ja, jag lutar åt det.". Eller bara kanske? Jag vet inte... :)

Andra bloggar om:

lördag 19 september 2009

Skeptips 09.09.19

På den kristna sajten Ship of Fools har läsarna fått rösta på vilka bibelstycken de själva tycker är värst. Detta är extra intressant eftersom sådana listor oftast presenteras av ateister och religionsmotståndare. Nu har kristna själva fått tycka till.

Versen som fick flest röster är följande:

"1 Tim 2:12: Att själv undervisa tillåter jag henne inte och inte heller att bestämma över mannen, utan hon skall hålla sig tyst och stilla."

Ok, Anna Anka kanske hyllar ovanstående stycke, men en majoritet av oss andra håller nog med om att denna kvinnosyn inte har i modern tid att göra. Men nog finns det värre verser i bibeln?

Versen som kom på andra plats är ett bra exempel:

"1 Sam 15:3: Dra nu ut och krossa amalekiterna och vig dem åt förintelse med allt som tillhör dem. Skona ingen utan döda alla, både män och kvinnor, barn och spädbarn, oxar och får, kameler och åsnor."

Pär Wahlström är författare, homeopat och svartlistad stuguthyrare. I diverse lokaltidningar har hans bok om homeopati marknadsförts med närmast identiska insändare undertecknade med många olika namn. Troligtvis är det samma individ som skickat in alla dessa. Kanske Wahlström själv. Jag läste och skrev själv om en av dessa i Jönköpingsposten.

Samtidigt fortsätter Pär Wahlström och hans fru Lisa med uthyrning av semesterbostäder som hyresgästerna aldrig får tillgång till. Och handpenningen verkar de inte få tillbaka heller. Hos Medvetenskap kan man läsa kommentarer från många som känner sig lurade. Och Pär Wahlström hotar med polisanmälan. I Finnveden.nu menar Pär och Lisa att de utsätts för en häxprocess.

Visste ni förresten att allt ni läser på denna blogg är sanning? Jo, så är det. Och eftersom ni läste föregående mening har jag kanske övertygat er. Eller? Nä, riktigt så enkelt är det förhoppningsvis inte att lura er.

Dock finns det psykologiska studier som pekar åt ett sådant håll. Hjärnans/medvetandet verkar nämligen ha som grundinställning att försanthålla saker man läser eller hör. Först i andra steget kan utsagan betvivlas eller förkastas. Alternativen vore att vi alltid var neutrala eller skeptiska till nya utsagor som utgångspunkt, men så verkar det alltså inte vara. Det är alltså i kognitiv och neurologisk mening mindre krävande att försanthålla än att betvivla ny information. Vi är av naturen godtrogna. Läs mer om detta på den utmärka bloggen Psyblog.

"The Dutch philosopher Baruch Spinoza (above left), a contemporary of Descartes, took a quite different view. He thought that the very act of understanding information was believing it. We may, he thought, be able to change our minds afterwards, say when we come across evidence to the contrary, but until that time we believe everything."

Ett ämne jag finner väldigt intressant är frågan ifall vi människor har en fri vilja eller inte. För ett tag sedan skrev jag ett inlägg där jag presenterade min syn på saken. På bloggen Du är älskad! har jag diskuterat frågan med Göran. Vi är ännu inte överens :)

En som enligt mig skriver vettigt om den fria viljan är John Bargh, professor i psykologi och kognitionsvetenskap, som bloggar på Psychology Today.

"Dan Wegner has documented so well in The Illusion of Conscious Will (MIT Press, 2002), we do not have direct access to internal causal information. (This echoes the point made several centures ago by the British philosopher David Hume: that we never directly experience any cause but instead must infer that A caused B based on available evidence.) Because we don't have direct access, we must instead make a causal inference or attribution of what caused our behavior based on a few key factors. Wegner and colleagues have experimentally manipulated those factors and have shown that doing so moves around the participant's belief that they themselves caused something to happen. (If instead the person did have direct access to the causes of his or her behavior, Wegner would not have been able to move around these causal beliefs with their experimental manipulations.) What Wegner and others have shown, in brief, is that we can't use just our feelings of having caused our behavior as some kind of prima facie evidence that we did indeed cause it. "

I sitt senaste inlägg undrar han också ifall Kayne West tror på den fria viljan.

"But there is another reason to be suspicious of our feelings of free will: somehow we don't tend to have them when those around us express their disapproval of our actions. The recent behavior of Kanye West at the MTV Video Music Awards last Monday evening, followed by his responses to Jay Leno on the latter's prime time television show the next day, illustrate the selective and strategic nature of the belief in one's own free will.
...

[Kayne West] was saying, in other words, that he did not intend his behavior, he did not freely choose it, but instead it was caused by the understandable pain he still felt over the loss of his mother."

Video:

Till sist något jag tyckte var roligt att pilla med - En wordcloud från Wordle med vanligt förekommande ord från bloggen.

Andra bloggar om: , , , , ,

fredag 18 september 2009

Anna Anka och utbildning

Har någon missat Anna Ankas artikel på Newsmill? Nä, inte många va?

Hur som helst... Jag är en småbarnspappa som bytt blöjor, matat, nattat, badat (osv) min son. Jag klarar av att spendera mer än 20 minuter med honom ensam utan att få panik. Flera dagar t o m. Men jag ska inte gå närmare in på Anna Ankas attack på svenska pappor. Fru Anka får tycka vad hon vill om oss.

Något jag reagerade mer på var hennes syn på studier för unga kvinnor. Såhär skriver hon:

"Här håller inte mammorna på och tjatar på sina döttrar om utbildning och om att gå till college, utan om att hitta en idrottskille eller en kändis! Är det inte underbart?"

Jag hoppas verkligen att hon tillhör en minoritet av mammorna där borta. Varför vill man inte uppmuntra alla ungdomar, oavsett kön, att studera? Jag förstår att Anna Anka inte tycker att kvinnor ska behöva arbeta och satsa på karriären, men studera kan man väl göra ändå? Har inte de flesta människor ett sug efter kunskap och förståelse för hur saker och ting fungerar? Finns det inte ett stort värde i att utmana sig själv och vidareutveckla sitt kunnande och tänkande? Även en hemmafru borde uppskatta och kunna ha nytta av studier?

Men visst, studier i USA kostar betydligt mer än i Sverige. Vill man inte satsa på en karriär är kanske studierna i viss mening bortkastade pengar? Men en dotter till t ex Anna Anka skulle inte behöva tänka på pengarna. Så jag tycker absolut att Anna Anka ska skicka sin Elli till college. Om inte annat är det en utmärkt plats för att ragga idrottare och framtida kändisar. Och som en trevlig biprodukt får dottern en utbildning och vidgade perspektiv. Hennes framtida make kanske uppskattar en fru som är bra på annat än att tillfredställa honom sexuellt.

Media: Aftonbladet

Andra bloggar om:

onsdag 16 september 2009

Skeptips 09.09.16

Georg Andersson, doktorand vid Lunds universitet, skriver vettigt om skepticism på Newsmill.

"Skepticism är alltså inte att tro att man har rätt utan en inställning som kräver att man har rationella argument och bevis för det man ska tro på."

...

"Denna skeptiska inställning är av någon anledning väldigt hotfull för många människor. Kanske för att man vill tro på vissa saker, man vill att det ska finnas lite oförklarliga förmågor, parapsykologiska fenomen, och kanske en högre makt som vakar över oss. Vår hjärna vill också hitta förklaringar till olika saker, en bra egenskap. Tyvärr föredrar många dåliga eller falska förklaringar utan bevis framför ingen förklaring alls, en dålig egenskap, men kanske förståelig."

Välj rätt madrass och slippa cancer. Så heter Mats Reimers senaste inlägg. Men vad kan madrasser ha med cancer att göra?

"Av något skäl lär folk något oftare få melanom på vänster kroppshalva än höger, och kvinnor lite oftare bröstcancer i det vänstra bröstet. När dessutom de flesta lär tillbringa längre tid sovande på höger sida än på vänster så blir resultatet en fin hypotes: melanom och bröstcancer beror förstås på elektromagnetiska fält och metallfjädrarna i madrassen avleder i viss mån fälten och skyddar därmed mot cancer i kroppshalvan närmast madrassen.

Men det är ändå inget skydd att vara tacksam för då fjädrarna befaras reflektera radiovågorna så att vänster kroppshalva får dubbel dos.
"

Ja, jisses... Den förklaringen är ju extremt sannolik.

Derren Brown har fått extremt mycket publicitet på sistone, mycket tack vare hans lottotrick. Hur Brown gick till väga lär vi kanske aldrig få veta, men jag köper verkligen inte hans officiella förklaring. Brown menar nämligen att han nyttjade något som kallas för wisdom of crowds. Han menar att förutsägelsen baserades på beräkningar utifrån 24 personers gissningar om den kommande lottoraden. Detta är givetvis en skenförklaring. På magikern John Houdis blogg finns förklaringen presenterad.

Lottotricket i sig imponerade föga på mig, men Brown ska ha beröm för den publicitet han lyckades skapa. Denna publicitet kan kanske få upp folks ögon för hans kommande tv-serie kallad The Science of Scams. I varje program kommer något paranormalt fenomen presenteras följts av en förklaring på hur fenomenet kan förklaras. Låter lovande!

Karen Armstrong och Richard Dawkins är båda ateister. Men de har väldigt olika syn på hur religioner bör betraktas och bemötas. Både Armstrong och Dawkins har i unga år varit troende, men Armstrong har troligtvis en unik inblick i den religiösa världen i och med att hon i 5 år varit nunna. Jag har själv läst Armstrongs bok Myternas Historia som jag fann väldigt intressant. Har även Världsreligionernas födelse, hittills oläst, i bokhyllan.

I Wall Street Journal skriver dessa båda varsin essä om religion och de skiljande synsätten är intressanta läsa.

Karen Armstrong menar att vi har mycket att lära av mysticismen:

"In the past, many of the most influential Jewish, Christian and Muslim thinkers understood that what we call "God" is merely a symbol that points beyond itself to an indescribable transcendence, whose existence cannot be proved but is only intuited by means of spiritual exercises and a compassionate lifestyle that enable us to cultivate new capacities of mind and heart."

Richard Dawkins tror inte att religiösa i allmänhet går på Armstrongs linje:

"Now, there is a certain class of sophisticated modern theologian who will say something like this: "Good heavens, of course we are not so naive or simplistic as to care whether God exists. Existence is such a 19th-century preoccupation! It doesn't matter whether God exists in a scientific sense. What matters is whether he exists for you or for me. If God is real for you, who cares whether science has made him redundant? Such arrogance! Such elitism."

Well, if that's what floats your canoe, you'll be paddling it up a very lonely creek. The mainstream belief of the world's peoples is very clear. They believe in God, and that means they believe he exists in objective reality, just as surely as the Rock of Gibraltar exists."

Video:

Poddradio:

Andra bloggar om:

tisdag 15 september 2009

Skeptips 09.09.15

Ok, då så. Har beslutat mig för att presentera Skeptips ett par gånger i veckan framöver. Tack för alla svar på min fråga!

Here we go...

Detta är som många kanske vet Darwins år. Det är 200 år sedan Darwin föddes och 150 år sedan On the Origin of Species publicerades. Sådan uppmärksamhet måste filmindustrin givetvis utnyttja och därför släpps filmen Creation den 25 september. Filmen handlar som jag förstår det om Darwins relation till sin religiösa fru i ljuset av hans egna religiösa tvivel och den teori vars konsekvenser han oroade sig för.

Filmen har mottagit väl och överallt har man funnit villiga distributörer - förutom i USA. Där vill ingen röra vid filmen. Distributörerna menar att filmen helt enkelt är för kontroversiell för den amerikanska marknaden. Endast 39% av amerikanerna accepterar evolutionsteorin.

Tuve Skånberg, direktör för den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, författade förra veckan en artikel i Expressen. Han menade att sökandet efter utomjordiskt liv hade stor betydelse för ateister. För om sådant liv inte hittades skulle ateister bli tvungna att omvärdera sin avsaknad av tro. Patrik Lindenfors reagerade snabbt och menade att Skånbergs resonemang var häpnadsväckande korkat.

Eric Wadenius, ordförande för Unga Humanister, fick i lördags publicerat en replik i Expressen. Wadenius lyckades på litet uttrymme förklara Skånbergs tankefel. Här är ett smakprov:

"Var befinner [Guden] sig i dag då? Enligt Skånberg finns guden bland annat att finna vid livets uppkomst. Varför just där, kan man undra? Kanske för att det är ett av de områden där vår nuvarande kunskap är begränsad. Förr i tiden visste man inte vad blixtnedslag berodde på och då antog man existensen av åskguden Zeus. I dag vet vi inte alla detaljer kring livets uppkomst och då tycker Skånberg att detta talar för existensen av skaparguden Jahwe. Där okunskap finns finner vi alltså gud. Utan okunskap verkar därför Skånbergs gud vara i knipa."
I mars skrev jag om en 9-årig flicka som genomgick en abort efter att ha blivit våldtagen av sin far. För detta ingrepp bannlystes flickans mamma och läkare av katolska kyrkan. Starka reaktioner följde världen runt.

Nu läser jag i Dagen och Aftonbladet att en 12-årig flicka dött i barnsängen pga av förlossningskomplikationer. Flicka giftes bort vid 11 års ålder och kommande år var hon gravid. Flickan borde enligt mig ha erbjudits abort så snabbt som möjligt. I Jemen där detta inträffade är abortlagstiftningen mycket restriktiv. Abort får endast genomföras ifall mammans liv är i fara, men det kan vara försent när sådana risker upptäcks.

Något som är lika illa är att man tillåter äktenskap med barn i länder som Jemen. Mer om detta kan man läsa på Ingemars blogghörna.

På senaste tiden har kvicksilvret åter igen hamnat i fokus pga att vaccinet mot svininfluensan. Vaccinet innehåller ett konserveringsmedel som heter Tiomersal som i sin tur innehåller 50% kvicksilver. Jag skrev ett inlägg om detta härom dagen. Igår hittade jag en rapport som Läkemedelsverket släppt gällande detta ämne. Såhär sammanfattar de sin rapport:
"Sammanfattningsvis kan man dra slutsatsen att mängden kvicksilver i en dos vaccin, 2,5 mikrogram, ligger betydligt under vad man normalt får i sig via födan under en vecka, och långt under den nivå som anses säker för alla individer och på vilken gränsvärden för innehåll i föda har baserats. Detta är även sant om man tar hänsyn till möjliga toxikologiska skillnader mellan det etylkvicksilver som bildas från tiomersal i vaccinet och det metylkvicksilver som finns i föda.

Det kan inte uteslutas att den mängd kvicksilverförening som ingår i vaccinet kan leda till en överkänslighetsreaktion. Tiomersal kan ge lokala reaktioner med svullnad och rodnad på injektionsstället. Sådana reaktioner är vanligtvis milda och kvarstår några få dagar. "

Tiomersal ser alltså inte ut att vara något större hot mot folkhälsan.

Vi avslutar med två LOL-cats:Andra bloggar om: , , ,

måndag 14 september 2009

Fråga gällande Skeptips

Hittills har jag försökt att presentera nya Skeptips en gång i veckan (med några dagars felmarginal).

Men jag funderar på att släppa länktipsen flera gånger i veckan istället. Antalet länkar kommer bli färre men ni behöver inte vänta en hel vecka på uppdateringarna. Dessutom kommer tipsen att vara färskare.

Vad tycker ni om detta? En eller flera Skeptips i veckan?

Tillfälligheternas ironi

Vad ska man tro om följande?

"Den 45–årige österrikaren Günther Link blev skräckslagen när han fastnade i hissen.

– Han var en djupt troende man. Han blev rädd och bad Gud om hjälp, säger polisens talesman Roman Hahslinger, enligt brittiska Telegraph.

Det dröjde inte länge innan felet på hissen åtgärdades och Link släpptes ut.
...
Han var övertygad att hans böner hörsammats och ville tacka Gud för att ha räddat hans liv.

– Han gick raka vägen till kyrkan, säger Roman Hahslinger.
...
I söndags hittades han i Weinhaus Church i Wien. Kyrkbesökare fann hans livlösa kropp under det 200 kilo tunga altaret, som rasat ner."

Kanske att detta helt enkelt var ett sammanträffande. Gud hade inget med hissreparationen att göra och han såg inte till att Günther krossades av altaret. Shit happens helt enkelt...

Från Aftonbladet
Annan media: Dagen

Andra bloggar om:

fredag 11 september 2009

Skeptips 11 September

På Högskolan i Jönköping ska hålla en ny kurs som ska heta "Varför skapade Gud Darwin?". Kursen riktar sig till de som är tvivlande eller undrande vad gäller skapelse och evolution. Tanken är väl att troende med kreationistisk lutning ska få en större förståelse för evolutionsteorin som vetenskap och teologiska perspektiv på detta. Läs mer på Dagen, HJ, Ingemars blogghörna, Per Ewert och Religiovakt.

Peter Wilhelmsson, en så kallad "naturläkare", är på turne i Sverige i något som skulle kunna kallas en antivaccinkampanj. Bl a rekommenderar Wilhelmsson bastubad och god diet som alternativ till vaccinering. Han menar att "kroppen vet hur den övervinner virus och infektioner men behöver bra näring för att genomföra det". Detta är en sanning med stor modifikation. Visst klarar kroppen av vissa infektioner, men inte alla - oavsett näring. Anna Bäsén har granskat Wilhelmsson här, här och här.

Anna Bäsén listar även sanningar och myter om influensan. Dock tror jag att insjöfisken ska ökas till 2-3 portioner.

Harriet Hall presenterar på Science-Based Medicine en mer utförlig analys av ett antal vaccinmyter.

Mats Reimer menar att homeopater hellre får försöka behandla svininfluensa än malaria och hiv. Visst, men helst skulle de låta bli båda.

I DN skriver Inger Atterstam bra om svininfluensan och påstådda bieffekter av vaccination.

Kostdoktorn visar att ledande LCHF-anhängare mycket väl kan vara ödmjuka och sansade gällande vaccinationsfrågan. På LCHF.se kör man istället med missinformation. Hos Kostdoktorn kan vi även läsa om hans flickvän som äter enligt LCHF men ändå drabbats av influensan. Helt immun kan man alltså inte bli av dieten.

Två tidningar i Bangladesh trodde att en satirisk artikel i The Onion var en riktig nyhet. Tidningarna publicerade därmed artiklar där Neil Armstrong påstods medge att månlandningen var en bluff.

I Finland har en politiker blivit fälld för hädelse för att ha sagt att "Prophet Muhammad was a pedophile and islam revers pedophilia as a religion. Islam is a religion of pedophilia. Pedophilia is Allah’s will.". Ganska hårda ord. Men ska man dömas för dem? Böterna var förvisso ganska låga - 330 euro.

Hustrun till Japans premiärminister menar att hon har blivit bortförd av utomjordingar. Hon har även rest till planeten Venus. Låter mer som att hon drabbats av hypnogogi.

Fallacy Files presenterar en ny logisk gåta.

Cubic's Rube presenterar Skeptics Circle 119.

Telegraph skriver om en ateistisk vetenskapsman som tror att vissa religioner kan vara till nytta för samhället, men varnar samtidigt för andra religiösa övertygelser och uttryck.

I Daily Mail kan vi för första gången vittna ett foto av ett livs levande fe!

Technicolor presenterar sju tecken på kvacksalveri. Mycket bra lista!

I Dagens Medicin undrar Janeth Leksell ifall Folkhälsoinstitutet vill ha evidensbaserad vård eller inte?

Ny forskning visar att hjärnans belöningssystem fungerar annorlunda för personer med ADHD. Läs mer på DN och Neurologica. Undrar var ADHD-förnekare som scientologerna och Anna Wahlgren har att säga?

På bloggen Folkilsken
beskriver Björn hur han ska få kristna brudar på fall.

Akademisk Frihet
skriver om naturläkemedel som inte är fullt så naturliga som de påstås vara.

Tove Skånberg menar att ateister är i knipa ifall det inte finns utomjordiskt liv. Patrik på Humanistbloggen rättar honom.

Video:

Poddradio:
 • I Skeptics Guide 215 intervjuas Adam Savage från Mythbusters. Panelen diskuterar hjärnans (o)förmåga till multitasking, musevolution och Loch Ness-monstret.
 • Reasonable Doubts diskuterar Terror Management Theory och religion.
 • Point of Inquiry intervjuar James Randi gällande teleevangelister.
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Grissom, House och andra förebilder

Gil Grissom och Gregory House är två av mina favoritkaraktärer på tv.

Grissom drar sällan förhastade slutsatser och han är medveten om hur lätt människor kan missuppfatta saker. House är en cynisk skeptiker med känsla för detaljer och avsky av vidskepelser.

Och enligt en undersökning tillhör dessa två de främsta förebilderna för ungdomar som vill börja forska. Mythbuster är dock allra populärast och det kan man ju förstå. Är själv ett stort fan av Adam, Jamie och gänget.

Ungdomarnas tv-tittande kan alltså vara något positivt med tanke på att det är där de finner sina vetenskapliga förebilderna. Men så har vi även Big Brother, Det Okända, Top Model, Färjan, Oprah, osv och jag tvivlar på att dessa program lockar tittare till vetenskapen...

Andra bloggar om:

torsdag 10 september 2009

Derren Brown förutsäger lottonummer

Jag läste förra vecka att Derren Brown skulle testa ett nytt trick i direktsänd tv. Han skulle försöka förutsäga veckans lottonummer och här är resultatet:Givetvis är det ett trick, men frågan är hur Brown gick till väga?

Några egna förslag:

 • Kamerabilden är delad. Vänsterhalvan visar en förinspelad sekvens, men i själva verket är det en medhjälpare som sätter dit bollar med rätt nummer under dragningens gång.
 • Siffrorna projiceras/skrivs på bollarna på något sätt.
 • Bollarna innehåller någon slags display som kan fjärrstyras.
 • Derren Brown har byggt en tidsmaskin, åkt fram och tillbaka i tiden och han nästa år får han Nobelpris för sin forskning i teoretisk fysik.
 • Siffrorna förutsågs med tarotkort och kristallpendel.

Media: Aftonbladet

Andra bloggar om:

onsdag 9 september 2009

Det innehåller ju kvicksilver!!!!!1!

Vaccinet mot svininfluensan innehåller som bekant thiomersal, ett konserveringsmedel som innehåller kvicksilver.

På vaccinationsfronten har kvicksilverdebatten pågått länge, men i Sverige har det varit relativt tyst. I bl a USA, Storbritannien och Australien har antivaccinationsrörelsen påstått sig finna kopplingar mellan kvicksilvret i vacciner och utvecklandet av autism hos barn. Men trots grundlig forskning har denna koppling inte kunnat styrkas i studier.

Jag har skrivit om detta i följande inlägg:

På Amalgamskadefonden kan man läsa följande:
"Etylkvicksilver kan till och med vara farligare än metylkvicksilver och sönderfaller snabbt till oorganiskt kvicksilver, som effektivt skadar hjärnans celler, säger Maths Berlin.

När detta inträffar under hjärnans utveckling hos foster och barn kan kroniska skador uppstå med ett livslångt lidande som följd.

...


Foster hos gravida kan bl a drabbas av hjärnskador med autism och Damp/ADHD som följd. Också utvecklingen av hjärnan hos barn i åldern upp till tio år kan hämmas av etylkvicksilvret."

I Aftonbladet säger samma Maths Berlin:
"Jag skulle inte ge det till mina barnbarn. "
Natur-"läkaren" Peter Wilhelmsson:
"Vaccinet är en cocktail av kvicksilver, formalin och döda virus som injiceras rakt in i kroppen. Även små mängder kvicksilver kan göra stor skada..."

Men hur farligt är kvicksilvret egentligen? Kvicksilver som ämne är utan tvekan giftigt. Men dess giftighet beror självklart på mängden man får i sig. Varje vaccinationsdos innehåller 2,5 mikrogram kvicksilver. Barn får halva denna dos, dvs 1,25 mikrogram per dos. Detta motsvarar ungefär den mängd kvicksilver man får i sig från 2-3 portioner insjöfisk. Med tanke på att man endast exponeras två gånger för denna lilla mängd borde riskerna vara minimala.

Jan Liliemark på Läkemedelsverket:

"[Liliemark] påpekar istället att tre stora utredningar gjorts både i Europa och i USA just på kvicksilvrets effekter.

– Samtliga har kommit fram till att det inte finns några belägg för att det skulle ge skador eller biverkningar i den här dosen."

Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen:

"Vi vill få bort onödig och riskabel användning. Det man kan få i sig genom en engångsvaccinering är relativt lite, eller kanske till och med helt betydelselöst, i förhållande till det vi får i oss på andra vägar, främst genom mat"

Sören Andersson, överläkare på Smittskyddsinstitutet:

"Vaccinet kommer att innehålla en mycket låg mängd kvicksilver (thiomersol) som konserveringsmedel. Nivån är klart under den högsta rekommenderade av Läkemedelsverket och är därmed säkert även för gravida. Riskerna med "bieffekter" av influensasjukdomen torde vara betydligt större."

Enligt mig är kvicksilverdebatten en onödig distraktion. (Detsamma gäller för Squalen som Medvetenskap skriver om.) Det finns betydligt mer relevanta frågor att diskutera, t ex ifall vaccinerna kommer att få önskad effekt med tanke på hur länge de flesta kommer att få vänta.

Läs även Mats Reimers inlägg i ämnet.

Andra bloggar om: , ,

Tick-tack, tick-tack

Förra månaden hände ingenting när 123456789 inträffade.

I morse hade vi 090909090909 (2009-09-09 kl 09:09:09). Men återigen - ingenting. Jag förstår inte. Är det endast numerologerna som drabbas?

Andra bloggar om:

tisdag 8 september 2009

Svenska Spel och Expressen förvillar

150 miljoner ligger i Lottopotten. Hiskeligt mycket pengar och många är utan tveksan sugna på att vinna.

Expressen har en artikel (med den irriterande rubriken De magiska siffrorna kan bli din lycka) om hur man ska lägga upp sin strategi för att maximera sina chanser på att bli ensam vinnare. Såhär skriver man:

"Även om sannolikheten för varje möjlig lottorad är lika stor inför varje ny omgång kan man ta hjälp av statistiken.
Den som vill vara ensam med sju rätt väljer lämpligen några av de nummer som statistiskt sett är minst dragna, och den som vill ha stor chans till vinst kan i stället kryssa i dem som är mest dragna."

Alltså för att repetera. Sannolikheten för varje unik lottorad är lika stor för varje spelomgång. Detta är ett enkelt statistiskt konstaterande. Men sedan motsäger Expressen detta genom påståendet att man bör satsa på nummer som dragits mera sällan statistiskt sett. Detta är rent nonsens.

Alla Lottonummer är precis lika sannolika oavsett hur många gånger de blivit dragna tidigare. Det är p g a slumpen vissa nummer dragit fler eller färre gånger. Men slumpen har inget minne och därför spelar föregående dragningar ingen som helst roll. Inom den informella logiken finns det t o m ett felslut, Gamblers fallacy, som behandlar just detta. Folk har ibland en tendens att tro att slumpen minns föregående utfall. Om första myntkastet resulterade i en klave tror vissa att nästa med större sannoliket blir en krona. Detta stämmer som sagt inte, men Expressen väljer ändå att göda denna missuppfattning.

"Om man nu litar på statistiken, ska man då satsa på ovanliga nummer i hopp om att bli ensam vinnare, eller följa med strömmen och riskera att få dela med sig vid en eventuell vinst?"

Snacka om missvisande frågeställning.

Pierre Jonsson, vinnarambassadör på Svenska Spel, är inte mycket bättre.

"Man ska nog inte gå för långt i det. Jag tror på en mix av några heta nummer, några ovanliga och några som man känner speciellt för, till exempel ett lyckotal eller någons födelsedag. Så kommer jag själv att spela."

Svenska Spel vill givetvis att folk ska spela som galna med drömvinsterna som lockbete. De tjänar föga på att utmana folks tro på ritualer och magiska nummer. Istället för att upplysa om statistikens lagar väljer Pierre Jonsson att bekräfta rutiner som han vet är populära. Men han lär med all sannolikhet tvivla på rutinernas verkliga effektivitet. Det finns inga magiska siffror. Men tvivel säljer inga Lottorader. Och i detta sammanhang säljer det inte tidningar heller.

Andra bloggar om:

Kvacksalvare på hjärnan

Gustav köpte en maskin som skulle ge honom bättre inlärningsförmåga och minskad stress. Istället fick han epilepsi.

"Första gången Gustav använder maskinen väljer han det kortaste programmet. Han hinner använda sin nya hjärnsynkronisator i drygt fem minuter, sedan blir allt svart."

Produkten han hade köpt heter CelesteMetoden och kostar ca 3700 kr. Vad går metoden ut på enligt företaget?

"Dagens tredimensionella människa använder maximalt 17% av sin hjärndators kapacitet medvetet. Detta medvetandefält befinner sig till stor del på betanivå, dvs. på stressnivå. Genom att träna hjärnan kan vi successivt använda mer av vår hjärnkapacitet medvetet. Ett femdimensionellt kvantmedvetande innebär att hjärnans alla nivåer är fullständigt synkroniserade och i balans."

Femdimensionellt kvantmedvetande minsann! Men vad innebär detta?

"Ett femdimensionellt kvantmedvetande innebär att den intellektuella (dagsmedvetna) och den intuitiva (icke-dagsmedvetna) delen av vår hjärna är synkroniserad på alla nivåer: Beta-Alfa-Theta-Delta samtidigt. Energiinformationen flödar fritt och obehindrat. Vi kan träna vår hjärna till ökad medvetenhet via CelesteMetoden® och nyttja mer av vår hjärndators kapacitet medvetet än hittills. Vi kan upprätta en fri kommunikation mellan det kollektiva omedvetna (matrix) och det dagsmedvetna tredimensionella fältet. Vi kan likt en radio fritt tona in oss på all information som finns i de olika fälten. Själsatomen, Själen kan fritt styra sinnet istället för tvärtom.

En femdimensionell - kvantmedveten individs mentala, känslomässiga och kroppsliga välbefinnande är unik. Inga energiblockeringar finns i organismen vilket gör att energin flödar fritt, obehindrat. Alla kroppens organ och vävnader fungerar friktionsfritt. Miljön kan dock påverka genom vilken luft vi andas, vilken miljö vi vistas i och vilka födoämne och dryck (näring) vi intar.

Människans mentala (psykiska) hälsa är fantastiskt bra. Inga energiblockeringar finns som annars kommer i resonans med energin som gjuts in i organismen. Energin är då fri att använda till den avsikt vi har. Människan är kosmiskt myndig. Ett femdimensionellt kvantmedvetet väsen ser bortom det begränsade explicita, utvikta (formmanifesterade) universumet."

Jaha! Eller... Va? Ovanstående innehåller flera klockrena exempel på pseudovetenskaplig rappakalja. För att verka seriösa används vetenskapliga termer som t ex energi, dimensioner, friktion, resonans, kvant, osv men termerna används inom ett sammanhang och på ett sätt som gör dem närmast meningslösa. Vad är t ex ett kvantmedvetande? Vad menas med att hjärnans alla nivåer är synkroniserade och i balans? Eller att det intellektuella och intuitiva är synkroniserade på alla nivår? Vad är själsatomen för något? Vad innebär det när kroppens organ och vävnader fungerar friktionsfritt? Osv... Tillverkaren tillhandahåller en metafysisk ordbok, men den gör mig inte mycket klokare.

De teoretiska påståendena är alltså oerhört flummiga och skapar fler frågor än de besvarar. Detta innebär egentligen ett ännu större problem - har (och i så fall hur har) teorierna testats? Hur testar man t ex ifall kroppens organ fungerar friktionsfritt och att hjärnans nivåer är i balans? Hur testar man ifall energierna flödar fritt? Jag kan sätta en tjuga på att sådana studier inte har publicerats (åtminstone inte i peer-reviewade journaler).

Mannen bakom produkten, Sandor A Markus, har såvitt jag kan se inte någon speciellt imponerande bakgrund. Han är utbildad inom kvanthumanism (vad är det?!), akupunktur, klinisk hypnosterapi och komplementär medicin. Hans namn genererade noll träffar på Pubmed.

Med största säkerhet kan CelesteMetoden inte leva upp till de påståenden som läggs fram i marknadsföringen. Men oftast lär väl produkter av detta slag vara relativt harmlösa (förutom för plånboken). I detta fall kan det dock föreligga vissa risker för t ex epilepsi eftersom maskinen skickar ut blinkande ljussignaler via ett par specialglasögon. Och att blinkande ljus kan orsaka epilepsi är vida känt. I just detta fall hade användaren Gustav ingen historia med epilepsi vilket gör det hela än mera allvarligt.

Hoppas att Konsumentverket tar sig en ordentligt titt på detta företag. Oavsett om produkterna visar sig vara farliga eller inte lär deras marknadsföring inte kunna försvaras utan problem.

Andra bloggar om: ,

måndag 7 september 2009

När anekdoter går före forskning

Läkartidningen och Medicinbloggen skriver idag om forskning som pekar mot att Omega-3 kan hämma infektionsförsvaret.

"Sammanfattningsvis finns nu flera välgjorda försöksdjursstudier som samstämmigt talar för att omega 3-tillskott försämrar immunsvaret mot influensavirus. Studier på människa talar likaledes för att den antivirala immuniteten försämras av dessa populära kosttillskott. Även om större kliniska studier ännu saknas bör försiktighetsprincipen tillämpas. Med tanke på den rådande influensapandemin bör läkarkåren ta ansvar för att avråda från omega 3-tillskott i nuläget."

I och med bristande forskning råder det viss osäkerhet gällande riskerna med Omega-3. Men det finns trots allt starka indikatorer på att denna fettsyra kan verka hämmande för infektionsförsvaret. Ur försiktighetsperspektiv bör man kanske undvika Omega-3 som kosttillskott under influensaperioder.

Den slutsatsen bör i varje fall vara rimlig ifall man har ett vetenskapligt förhållningssätt. Dock finns det folk som har andra prioriteringar. T ex Annika Dahlqvist som på sin blogg skriver följande:

"Det kan ju inte vara något som gäller generellt för virusinfektioner, eftersom vi har en så stor gemensam erfarenhet att vi lchf-are står oss bättre mot förkylningar."

Forskningen kan alltså inte stämma generellt eftersom Dahlqvist & Co har en känsla av att LCHF:are har bättre motståndskraft mot virusinfektioner. Anekdoter verkar alltså värderas högre än medicinska studier.

Andra bloggar om: