onsdag 29 juli 2009

Skolmedicinska anekdoter

Hur skulle det se ut ifall skolmedicinska metoder och läkemedel marknadsfördes på samma sätt som naturläkemedel och alternativmedicin?

Nyfiken på skolmedicinska alternativ surfar jag i detta alternativa universum in på landstingens och läkemedelsföretagens hemsidor. Där finner man kundkommentarer av följande slag:

Astmamedicin

"Jag var väldigt skeptisk till en början. Skolmedicinen har ju ett ganska dåligt rykte så jag sökte givetvis hjälp hos alternativmedicinare först. Men varken homeopater, kristallterapeuter eller akupunktörer kunde avhjälpa mina andningssvårigheter. Efter 30 år utan resultat fick jag nog och sökte i ren desperation hjälp hos närmaste vårdcentral. Jag fick recept på en inhalator och efter några minuter var problemen som bortblåsta! Det var ett sant mirakel!"
- Bengt Josefsson, 74 år, fd gruvarbetare
Alvedon
"Alvedon är det bästa som har hänt mig! Det bästa köpet någonsin, det är fantastiskt! Har använt Alvedon i 3 månader nu och det hjälper varje gång jag får ont i huvudet. Tidigare har jag använt homeopatiska Kali Bichromicum-piller, ametistkristaller i ett silverhalsband, zonterapi på lilltån, osv men det har bara hjälpt ibland. Alla mina vänner och bekanta har nu börjat använda Alvedon! Tack så mycket AstraZeneca!!!"
- Kerstin Bjurmark, 23 år, medium
Glasögon
"Glasbitar framför ögonen? Nej, aldrig i livet!! Så lät det för ett par år sedan. Visst hade min syn blivit sämre, men om ögonen av naturen kan bli sämre måste de väl kunna botas naturligt också? Så jag testade blåbärsextrakt, tankeövningar, öronljusbehandling och piller från internet, men synen blev bara sämre. Tack vare en bekant kom jag i kontakt med ortens optiker och en tidig morgon smög vi dit tillsammans. Numera talar jag om livet för och livet efter mina glasögon. Och jag skäms inte längre för den onaturliga väg jag valde. Jag vet ju att det fungerar! Andra får tycka vad de vill."
- Lena Ottosson, 62 år, bilskolelärare
KBT (Kognitiv beteendeterapi)
"Innan brukade jag vara helt utmattad varje kväll efter jobbet. Pga min elallergi fick jag dagligen hudrodnader, svindel och ångest i närheten av elektromagnetiska fält. Tack vare min utmärkta terapeut lärde jag mig nya förhållningssätt till min arbetsmiljö."
Solveig af Ugglas, 39 år, forskare på CERN
Antihistamin
"Antihistamin har varit till stor hjälp för mig som elitidrottare. Inför varje tävling tar jag numera ett litet piller och den hjälper mig verkligen att fokusera och prestera på topp. Innan histaminet var idrottandet mindre roligt."
Jimmy Karlsson, 28 år, orienterare
Morfin
"Jag åkte akut in till sjukhuset för en oerhört smärtsam njursten. En läkare gav mig morfin på dropp och det var det mest fantastiska jag varit med om! Jag vill ha njursten igen!!!"
Karl-Axel Jonsson, 14 år, studerande
Kondom
"Efter åtskilliga misslyckanden har mitt sexliv äntligen blivit vad den borde vara. Nu slipper jag käka malda renhorn, japansk blåsfisk och så slipper jag linda in mina testiklar i ångande blåalger. De metoderna var värdelösa! Numera är ångesten som bortblåst och jag slipper fejka huvudvärk."
Jaakko Pukkinen, 30 år, 12-barnspappa
Antiepileptika
"Jag får ofta höra att folk bokstavligen faller för min personlighet. Dock känner få till den bittra ironin i sådana komplimanger. Jag har sedan barndomen lidit av epilepsi, eller fallandesjuka som de då kallades. Tack vare Fenobarbital kan jag bringa desperata stackare på fall utan själv riskera samma öde. Prisa Gud!"
Benny Hinn, 57 år, teleevangelist
Vaccin mot Hepatit A
"Inför företagets konferens i Thailand valde jag att ta det säkra före det osäkra. Så jag vaccinerade mig mot Hepatit A (med mera). Mina kollegor avrådde mig från vaccinering så jag fick ta sprutorna i smyg. Idag kallas jag av kollegorna för "lyckokakan" då jag är den enda som inte fick smittan. De tror fortfarande att jag slapp undan eftersom jag drack så mycket sprit på resan."
Anonym Homeopat
Andra bloggar om:

söndag 26 juli 2009

Skeptips 26 Juli

Nästan samtliga länkar som jag samlat den senaste veckan har av någon anledning försvunnit från mina Google Bookmarks. Här kommer i alla fall några länkar jag snabb hittade igen...

Vi börjar med Göran Rosenberg
som i en DN-artikel åter ser till att sänka sin trovärdighet. Han menar att status av s k beprövad erfarenhet ska höjas och tas på större allvar. T ex tar han upp den antroposofiska "medicinen" som många tycker sig ha blivit hjälpa av. Han menar att antroposofin inte kan testas utifrån evidensbaserade krav vilket på något sätt ska ses som ojust. Personligen tycker jag att det är struntprat. Det handlar snarare om bristande fantasi och uppfinningsrikedom. Men rätt metodik kan alla modaliteter som påstås ge medicinska effekter testas. Mer hos Then Swänska Argus, David Gottlieb Humanistbloggen och Zooey.

En ny tidning ska se dagen ljus i september. Tidningen Nära kommer att ta upp astrologi, mediumskap, livet efter döden, healing, osv. Jag velar mellan att bojkotta tidningen eller att köpa en livstids prenumeration. Till deras Youtubevideo raderas nästan samtliga kommentarer som är kritiska. Diskussion på VoF-forum.

Ny Times har en intressant artikel om George Tiller och det fanatiska motståndet mot aborter i USA.

Val Jones förklarar varför medicinsk forskning ofta genererar falska positiv.

Michael Shermer
debatterar miraklers förekomst med en engelska pastor.

Mats Reimer
diskuterar naturläkemedelsföretag som verkar ha det svårt.

Anders Rasmussen skriver om kognitiv dissonans, ett alltid lika intressant ämne.

Lite Mind presenterar en top-10-lista på tankefällor.

Crispian Jago presenterar Celebrity Quack Trump-kort.

I Nordkorea har en kvinna avrättats för att hon delade ut biblar. Totalt vansinne givetvis.

Finns ateistisk fundamentalism? Inte enligt Jon Worth och AC Grayling.

Många läkare och landsting vägrar utföra omskärelse av pojkar utan medicinsk motivering. Helt rätt. Stå på er! Istället för att skapa en atmosfär av godkännande och legitimitet bör sådana här kulturella och religiösa inslag bekämpas.

Video:

Poddradio:

Andra bloggar om: , , , , ,

fredag 24 juli 2009

I get mail

Följande damp ner i min mailbox.

"Pekka!

Jag såg i Din blog att Du också hade ett intresse för inre rening av kroppen. Mitt företag (www.katrel.dinstudio.se) säljer ett unikt och forskningsbaserat preparat – KATREL - som anses vara Rysslands främsta hälsokost. Det har utvecklats på ett ryskt statligt medicinskt universitet och används i Ryssland också som en del i medicinsk behandling, men är inte ett läkemedel. Som just hälsokost nyttjas det av konsumenter för att nå de hälsoeffekter en djupgående rening (av ett slag Du tidigare aldrig utfört eller nått i Ditt liv) kan ge. Den medicinska grunden och teknologin är nämligen helt unik och samtidigt riskfri.

KATREL är en registrerad hälsokost i Sverige. Det är bevisligen det effektivaste rensnings/reningspreparat av PRECIS HELA KROPPEN, som finns i Europa idag. Se bilagda brev till Dig beträffande sättet att verka och effekterna av den reningen, vilka är fastställda genom rysk (statligt finansierad) universitetsforskning.

Hälsningar!

Dan Ahlmark Ekon lic
VD
KATREL Scandinavia"

Intresse av inre rening? Mjo, det kan man väl säga på sätt och vis. Bl a har jag skrivit en del om detoxtrenden som jag anser är kvacksalveri.

Så jag vet inte ifall jag tillhör den idealiska målgruppen för produkter som KATREL. Tror de att jag är den som imponeras av ryska hälsopreparat? Men, men... Jag kan väl ta en snabb titt.

Enligt mailet är hälsokostet utvecklat (och forskat) av ett ryskt universitet och används vid medicinsk behandling. Produkten är också bevisligen effektivast bland reningspreparat. (Finns det jämförelsestudier?) I mailet bifogades ett Worddokument med extra information. Bl a står det:

"Mitt företag marknadsför sedan ett år (www.katrel.dinstudio.se) ett unikt preparat baserat på 45 år av rysk universitetsforskning."

"Behandlingsresultaten är bekräftade av akademisk forskning och är utmärkta."

Spännande! Då hoppar vi över till Pubmed och letar efter all forskning som publicerats under dessa 45 år. Nämen?! Inte en enda träff på "KATREL"... Det var ju konstigt. Fast såhär står det i bilagan:

"Själva den medicinska teknologin är inte välkänd i Sverige ens bland läkarna beroende på att ryska forskare och läkare inte publicerat sina resultat i de välkända medicinska tidskrifterna. Skälet till detta är tidigare det kommunis-tiska systemet och därefter bristande språkkunskap, en fortsatt isolering och för lite kontakter med det medicinska systemet i väst."

Aha, är det så det ligger till? Det förklarar ju allt. Men var finns studierna idag då? Varför har de inte publicerats efter Sovjetunionens fall 1991? Har de ryska forskarna inte lärt sig engelska på dessa 18 år? Klart de har - Här står det t ex lite om "forskningen" på engelska. Men varför är inte dessa studier publicerade i medicinska tidskrifter?

Vilka effekter har då KATREL enligt bilagan?

"# Immunförsvaret förstärks (a): Man mår bättre, känner sig starkare,
mera utvilad och orkar mera

# Immunförsvaret förstärks (b): Olika sjukdomar t ex förkylningssjuk-
domar av skilda slag, försvåras eller hindras

# KATREL hjälper vid långvarig trötthet; efter t ex långa kurer med anti-
biotika

# Olika konsekvenser eller komplikationer av de flesta sjukdomar mild-
ras, och antalet komplikationer sjunker

# KATREL bidrar till eliminering av ämnesomsättningsbesvär vid alla
sjukdomar

# Allergireaktioner blir svagare

# De goda bakteriernas ökning i tarmen, vilket innebär återuppbyggnad
av tarmens normala mikroflora och en normalisering av mag-tarm-
kanalens funktion.

# Bistår vid stressorsakade sjukdomar och utbrändhet.

# Betydligt kortare behandlingstid vid sjukdom

# Profylax och behandling av grova trofiska störningar (inkl trofiska sår)"

Immunförsvaret stärks alltså ( vad det nu ska betyda?). Eliminerar ämnesomsättningsbesvär, förkortar behandling vid sjukdom, minskar allergireaktioner. Ok, då måste det finnas massor av studier som visar på detta? Men jag hittar ju inget. Kanske har jag sökt fel? Annars kan man fråga sig vad påståendena bygger på? Jag har ett vagt minne av ett annat företag som stämdes av KO just pga ogrundade medicinska påståenden i sin marknadsföring...

Men som alltid - Jag är beredd att överge mig skepsis. Visa mig bara bevisen.

Andra bloggar om:

Team Shakti stäms av KO

Team Shakti, företaget bakom Shakti-spikmattan, stäms nu av KO. De riskerar därmed en straffavgift på en halv miljon kronor.

Även om Team Shakti på sin hemsida har raderat en del vilseledande marknadsföring stäms de alltså. Det känns inte mer än rätt med tanke på alla miljoner de redan hunnit tjäna. Men en halv miljon i straffavgift blir nog inte någon jättesmäll för företaget. Värre är det med all negativ publicitet. T ex undrar jag hur länge företag som Haléns kommer att sälja mattan?

Hur som helst vill jag poängtera att jag i grunden inte är emot produkter av detta slag. Spikmattor kan troligtvis vara en mycket bra investering för de som vill koppla av och stressa ner en stund. Dessutom kan smärtframkallningen troligtvis generera trevliga effekter pga frisättning av endorfiner, m.m. Men samtidigt ska spikmattesäljare i sin marknadsföring inte få framföra överdrivna eller missvisande medicinska påstående. Detta gäller givetvis oavsett produkt och företag.

Sedan vill jag upprepa min uppskattning för att KO verkar ha börjat undersöka denna natur-/alternativmedicinska bransch på allvar. Förhoppningsvis kommer fler varningar och stämningar framöver och kanske kommer detta att avskräcka företag i branschen till blygsammare marknadsföring.

T ex borde man ta en titt på Bertil Petterssons företag Plus&Minus. De säljer vattenvirvlare, medaljonger, plattor, klistermärken, m.m. och menar att dessa har en hel rad med "fantastiska" egenskaper. Men bevis saknas fullständigt.

De som anser sig vara strålningskänsliga kan köpa sig en "stark" medaljong (295-435 kr) som påstås hjälpa. Man kan även köpa ett energirör med positiva frekvenser/energier.

Vattenvirvlaren har följande egenskaper:

"När man dricker respektive vattnar med detta vatten påverkas livsprocessen i cellerna hos såväl människan som hos djur och växter positivt. I virvlaren ges vattnet dessutom en förstärkt tvåpolighet (med övervikt på plus), vilket har en positiv inverkan på hjärnans och kroppens energibalans"
Virvlare påstås göra vatten "2-poligt" vilket ger följande egenskaper:
* Skyddar Dig mot mikrovågsstrålning från elektriska apparater. Det två-poliga vattnet ger miljön det syre, som behövs för att vår hjärna inte ska ta skada. Det påverkar ej apparaterna.
* Balanserar jordstrålning. Förbättrad sömn, minskad värk.
* Förbättrar fotosyntes vid odling. Ökar bildandet av antioxidanter. (Sv. Lantbruksuniversitetet). Viktiga skyddsfaktorer mot cancer, Parkinson etc.
* Reducerar det biologiska giftet Lipopolysackarid endotoxin (LPS). (Högskolan Kristianstad). Genom virvling kan giftet minskas drastiskt.

ATT DRICKA TVÅ-POLIGT VATTNET ÄR BRA

* för energibalansen mellan hjärnhalvorna. Hjärnan ger rätt signaler till kroppens olika organ. De flesta av oss har för höga energier i höger och för låga energier i vänster hjärnhalva med följd av t ex huvudvärk, utbrändhet...
* hud och hår, förbättrad läkning (även hos djur), minskar hudförhårdnader/sprickor, behov av hårbalsam. Häver förstoppning, tandsten etc.

Enligt hemsidan har virvlat vatten även effekt på MS (Multipel Skleros):
"Både kortsiktiga omedelbara effekter och långsiktiga förbättringar. Från att släpande förflytta sig med stödkäppar till att kunna lyfta fötterna från golvet och kunna stå och gå uppför trappa arm i arm med någon och laga egen mat osv."
Är sådana vittnesmål tillåtna i marknadsföring?

Vidare säljer man något som kallas Purpurplattan (även kallad Energi- eller Mirakelplattan):
" · lindrar värk
- lägg plattan där det värker

· för att få sår att läka snabbare
- lägg plattan mot såret med t ex ett plåster emellan

· huvudvärk minskar eller försvinner ofta på några minuter

· illamående försvinner
- lägg plattan på solar-plexus"

"Placeras på pannan för att lindra huvudvärk/smärta, på leder för att lindra gikt och artrit/ledinflammationssmärta, på brännskador för att lindra smärta och förhindra blåsor och ärr, på skärsår för att lindra smärta och ofta för att få skärsåret att slutas, samt läka vilket gör att riskerna för att få ärr minskas, på magen för att för att stoppa illamående, placeras på pannan vid uppvaknandet som hjälp för att komma ihåg drömmar, placeras på pannan för att främja en djupare meditation då man ligger på magen."
Hur fungerar då denna platta?
"Plattans atomstruktur har ändrats så att den är i resonans med livskraftens högfrekventa vibration."
Ursäkta?!

Andra bloggar om:

torsdag 23 juli 2009

Hur man svarar man på barns frågor, del 2.

För ett par veckor sedan frågade jag hur man skulle svara på vissa av barnens mer knepiga frågor. Tanken var att frågorna ställdes av barn mellan 5-7 års ålder.

Här är några egna försök till svar. Kommentera gärna.

Finns Gud?
Det vet jag inte. Det finns många som tror att Gud finns, men det finns också många som inte tror det. Svaret beror mycket på vem eller vad man menar att Gud är. Frågan är också hur man ska kolla om Gud finns eller inte.
(Något som kan vara svårt att förklara är att man egentligen måste definiera Gud innan man ens kan fundera kring dennes existens.)

Vad/vem är Gud?
Det vet jag inte heller. Olika människor har olika svar. Vissa tror att Gud ser ut som en människa. Andra menar att Gud ser ut som ett djur. Vissa anser att man inte kan se Gud och att man inte kan veta hur han är. Jag vet inte vem som har rätt eller fel.

Tror du att Gud finns?
Jag vet inte om Gud finns och det finns som sagt många olika svar på hurdan Gud kan vara. Men jag tror inte på några av de förklaringarna. Gud kan ju finnas ändå, men just nu tror jag inte det.

Vem är Jesus?
Många tror att det för länge sedan, 2000 år sedan, fanns en man som hette Jesus. De tror att Jesus hade magiska krafter och att han kunde trolla på riktigt. Många tror att han är Guds son/pojke. Det är svårt att veta ifall Jesus verkligen hade magiska krafter eller om det bara är en saga.

Vem är Muhammed?
Många tror att Muhammed för länge sedan träffade en ängel. Ängeln berättade för Muhammed om hur Gud var och gav honom regler som han skulle följa. Det är svårt att veta ifall Muhammed verkligen träffade en ängel eller om det bara är en saga.

Finns spöken?
Det tror jag inte. Jag har nu levt i över 30 år utan att någonsin ha sett ett spöke. Spöken finns nog bara i böcker och filmer.

Är människor djur?
Ja, människor är också djur. Man skulle kunna kalla oss för människodjur. På många sätt är vi människor väldigt lika andra djur, t ex aporna. Precis som vi människor har aporna huvud, armar, ben, rygg, mage, rumpa, snopp, bröst, ögon, öron, munnar, osv. Men alla djur är samtidigt annorlunda och vi människor är på många sätt annorlunda än andra djur.

Vad händer när man dör?
Det vet jag inte riktigt. Många tror att man fortsätter att leva någon annanstans efter att man har dött här på Jorden. Andra tror att det bara blir svart när vi dör och sedan händer ingenting.

Vad är evolutionen?
Alla djur och växter får ju barn och att dessa barn blir lite annorlunda än sina föräldrar. T ex kan du som vuxen bli snabbare eller starkare än jag. Evolutionen betyder att djur och växter med tiden blir lite annorlunda.

Varför tror vissa människor annorlunda? Varför tror andra på Gud om du inte gör det? Varför tror de på spöken? Osv.
Alla människor tänker inte likadant och de lever olika slags liv. Vissa tror kanske att de någon gång har sett spöken eller Gud, medan andra inte har gjort det. Någon har kanske varit i skogen och sett något som de tror är ett spöke, medan någon annan sett att det bara var en uggla. Någon annan kanske tror att de sett en uggla medan någon annan sett att det var ett spöke istället. Men hittills har ingen kunnat visa för mig att spöken finns.

---

Det är enligt mig väldigt svårt att svara på frågorna här ovan just för målgruppen 5-7 år (eller ännu yngre). Det svåra är att förenkla utan att samtidigt förvränga frågeställningen och de potentiella svaren.

T ex i frågan om Guds existens finns det så många tankeskolor och man vill kanske inte att barnen ska behöva ärva den klichéartade bilden av en antropomorf, skäggig gubbe på ett moln. Men hur förmedlar man t ex de mystiska skolornas bild (eller icke-bild) av gud som något fullständigt ofatt- och obeskrivbart. Denna skola är trots allt viktig både ur ett historiskt och modernt perspektiv. Det är givetvis lättare att för ett barn att ta åt sig en bild av en skäggig gubbe, men gör vi barnen en tjänst eller björntjänst genom att förenkla frågan i en så tidig ålder?

Sedan kan man fråga sig hur man bäst förmedlar en rättvis, men förenklad bild av Jesus? Magi och krafter är ju något som barn förstår sig på i viss mån. Men de skulle bli förbryllade om man försökte förklara att Jesus är en del av en enhetlig treenighet. Det är knappt man som vuxen förstår vad det betyder.

Huruvida spöken existerar eller inte är heller ingen okomplicerad fråga. Här kommer vi in på metafysiska entiteter såsom "anden" och "själen" och på vilket sätt något icke-fysiskt skulle kunna interagera med vår fysiska värld. Vad som händer efter döden på sätt och vis en relaterad fråga där funderingar kring ande/själ kommer in. Dessutom kan det vara svårt att förklara hjärnans roll för medvetandet / subjektet.

Evolutionen är givetvis svår att förklara i och med att man måste försöka greppa hur små ärvbara förändringar kan ge stora effekter på en närmast ofattbart lång tidsskala. Man ska nog vänta med att förklara att evolutionen innebär förändringar i frekvensen av alleler (genvarianter) över tid.

Kan tänka mig att det är betydligt lättare att hitta en konstruktiv nivå för äldre barn.

Andra bloggar om:

tisdag 21 juli 2009

Skeptips 21 Juli

Har under semestern inte hunnit uppdatera bloggen speciellt ofta och antalet intressanta länkar översvämmar snart min bokmärkesmapp. För att lätta lite på trycket kommer här några av dem...

Läkemedelsverket förbjuder missvisande annonsering av naturläkemedlen Kan Jang och Chi San. Enligt verket påstår producenten, Green Medicine, utan grund att deras produkter snabbt hjälper mot alla förkylningssymptom och att effekten är långvarig. Det känns nästan som att en granskningstrend av alternativmedicin och naturpreparat tagit fart. Det välkomnar jag i så fall!

På tal om "naturmetoder" backar nu tillverkarna av Shakti-spikmattan efter konsumentverkets kritik. På deras hemsida har de bl a tagit bort kundkommentarer som innehåller påståenden om mattans botande effekter. Här kan ni jämföra kundsidan från idag och några dagar tillbaka. Mer läsning finns hos Technicolor och Akademisk Frihet.

Hos Technicolor kan vi även läsa om Peter Wahlbeck som leker forskare. Även Medvetenskap tar upp detta.

Och Medvetenskap frågar sig ifall man i Litauen kommer att bekämpa Bibelpropaganda?

Tankebrott presenterar del 3 i serien om 11 septemberkonspirationen.

På The Guardian pågår för fullt en debatt i frågan "Should we believe in belief?", dvs ifall vi bör tro på trons nödvändighet. Karen Armstrong som är aktuell med sin nya bok "The Case for God" menar att både (fundamentalistiska) ateister och troende missförstår religionernas riktiga syfte. Hon har säkert sina poänger. Daniel Dennett menar att vi inte längre behöver klänga oss fast vid föråldrade kryckor. Julian Baggini och HE Baber säger också sitt.

Vatikanen visar åter att dogmer går före medmänsklighet. Efter en tids tystnad medger nu vatikanen att biskopen som exkommunicerade mamman och läkarna som medverkade vid en 9-årig flickas abort agerade rätt. Medhjälp till abort ska alltid leda till automatisk exkommunikation säger man nu.

"We have laws, we have a discipline, we have a doctrine of the faith," the official says. "This is not just theory. And you can't start backpedaling just because the real-life situation carries a certain human weight."

Ja, ignorera de mänskliga aspekterna bara. Ni har ju era dogmer att värna om.

Mats Reimer har på sistone skrivit om scientologernas antipsykiatriska propaganda, rosenrot mot depression och att sälja halmstrån till familjer med autistiska barn. Bra grejer som vanligt!

Och på Autismforum har forskning av HBOT mot autism granskats. Detta är ett av halmstråna som Reimer syftade till.

Enligt en opinionsundersökning är 40% av svenskarna för dödshjälp medan 20% är emot. En majoritet av motståndarna är religiösa.

Senaste Skeptics Circle
presenteras av Effort Sisyphus.

Brainblogger skriver om noceboeffektens förbannelse. Klart intressant!

New Scientist skriver i sin tur om vilken roll kaos har i hjärnan.

BCA har presenterat en lista på vetenskapliga artiklar som de menar ger stöd åt deras marknadsföring av behandlingar av barnastma, m.m. Steven Novella tar sig en titt på kiropraktikernas lista och han är långt ifrån imponerad.

Hos ABC Radio National finns ett intressant program om övertalning.

En datorsimulering baserat på spelteori har visat att evolutionen gynnar samarbete och turtagning.

En översikt har visat att homosexuellt beteende är närmast universellt bland världens djur. Undrar vad som händer med homofobernas argument om "onaturligt beteende"?

Några bra videon:

 • Komikern Dara O'Brien beskriver skillnaden mellan medicin och kvacksalveri.
 • ABC News rapporterar om Jungfru Maria som manifesterat sig i en fågelskit.
 • That Mitchell and Webb Look återberättar dialogen mellan Abraham och Gud.

Poddradio:

Andra bloggar om: , , , , ,,, ,

tisdag 14 juli 2009

Två europeiska länder på bakåtglid

I Litauen har precis en ny lag antagits:

"Den förbjuder i princip människorna i landet att sprida positiv information om till exempel homo- eller bisexualitet, polygami, flera typer av våld, spel och dobbel, hypnos samt dåliga vanor vad gäller mat, hygien och motion.

Den innebär också att information om homo- och bisexualitet samt transpersoner inte längre får spridas i skolor och andra offentliga sammanhang."

Jisses... Vad ska man säga? Vem vill ha sådana här lagar? Räck i så fall upp en hand och skicka en kommentar. Mer om detta från RFSU, Amnesty, Expressen och SvD.

Det irländska justitiedepartementet har kommit med ett lagförslag som skulle förbjuda hädelse och underminering av moralen i samhället.

“The State shall endeavour to ensure that organs of public opinion, such as the radio, the press, the cinema, while preserving their rightful liberty of expression, including criticism of Government policy, shall not be used to undermine public order or morality or the authority of the State.

“The publication or utterance of blasphemous, seditious, or indecent material is an offence which shall be punishable in accordance with law.”

"Minister for Justice Dermot Ahern proposes to insert a new section into the Defamation Bill, stating: “A person who publishes or utters blasphemous matter shall be guilty of an offence and shall be liable upon conviction on indictment to a fine not exceeding €100,000.”

“Blasphemous matter” is defined as matter “that is grossly abusive or insulting in relation to matters held sacred by any religion, thereby causing outrage among a substantial number of the adherents of that religion; and he or she intends, by the publication of the matter concerned, to cause such outrage.”"

Varför i hela friden vill man förbjuda hädelse? Varför ska man inte få ifrågasätta statens auktoritet eller samhällets moral? Skärpning!

Mer om detta hos Irish Times.

Andra bloggar om: ,

Sexordsnoveller

Jönköpingsposten uppmanar idag sina läsare att skicka in noveller på sex ord.

Ernst Hemingway (som tydligen uppfann denna "genre") menade att följande novell var en av hans bästa:

"For sale: baby shoes, never worn."

Här är några andra jag gillar:

Irvine Welsh: "Eyeballed me, killed him. Slight exaggeration."
Margaret Atwood: "Longed for him. Got him. Shit."
Rockne S. O’Bannon: "It’s behind you! Hurry before it"
Richard Powers: "Lie detector eyeglasses perfected: Civilization collapses."

Har ni några bra på lager? Hitta annars på något!

Här är några egna:

"Utomjording enligt psykiatern. Måste vara galen."

"Frågan släckte barnatron. Svaret var nej."

"Sockerpillret för 800 kronor gjorde susen."

onsdag 8 juli 2009

Kristallhealing fungerar fint för mig!

Och detsamma gäller för aromaterapi, åderlåtning, homeopati och zonterapi. Eller inte. Men om jag inte hade haft bättre koll på hur vi människor ofta misstolkar verkligheten så hade jag kanske trott annorlunda.

I Aftonbladet uttrycker Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap, skepsis mot så kallade spikmattor som blivit väldigt populära på sistone. Ingvar lär ha väldigt goda grunder för sin skepsis i och med att han som forskare förstår hur den medicinska litteraturen ska granskas. Dessutom är han specialist på den mänskliga hjärnans egenheter.

Enligt Aftonbladet är det många som inte håller med Ingvar. 41% av de som röstat menar sig ha fått effekt. De menar att spikmattorna visste det fungerar - för dem. Men säger de verkligen emot Ingvar? Han medger ju att spikmattorna kan ha vissa effekter, men att de enligt forskningen inte kan bota åkommor.

Samtidigt kan det vara intressant att fråga sig varför folk tror på mattornas effekt? Hur vet de att dessa fungerar? Kan de inte ha misstolkat sin erfarenheter? Kan placeboeffekten ha varit i farten? Har deras besvär kanske gått över av andra orsaker? Tenderar folk att minnas de gånger då mattan givit effekt men glömt andra tillfällen? Var lindringen tillfällig eller bestående? Osv. Har folk på något vis försökt utesluta felkällor av sådana slag? Det tvivlar jag på. Men inom den medicinska forskningen gör man precis detta bl a genom att randomisera stora försöksgrupperna och att införa placebokontroller. Vad ska man då lägga störst vikt vid? Individers subjektiva anekdoter eller kontrollerad vetenskaplig metodik?

Men Ingvar medger som sagt att mattorna kan ha vissa begränsade effekter. Ingvar pekar på följande förklaring:

"Effekten skulle bero på att smärtan – för det gör rejält ont att lägga sig på mattan – får kroppen att frisätta ämnen som smärtstillande endorfiner och lugnande oxytocin."

Så spikmattan kan säkert lindra ett eller annat huvudvärk, ge tillfällig stresslindring eller för stunden lindra vid andra kroppsliga smärtor. Dessutom kan det kännas skönt i kroppen - efteråt. Sådana effekter nås med frigörandet av diverse hormoner eller med den klassiska placeboeffekten. Men här är ju spikmattan föga unik. Effekten lär dock variera mellan individer och vissa får troligtvis lika bra effekt med ett varmt bad, ett homeopatiskt piller eller en sup.

Men effekterna är som sagt tillfälliga och de lär inte räcka till att bota några egentliga åkommor. I reklamen för spikmattorna hittar man dock påståenden om att metoden skulle kunna lindra eller bota "migrän, premenstruella störningar, impotens, övervikt och till och med astma" och "stress, kronisk värk, ischias, diskbråck och whiplash". Detta är jag högst skeptisk till och för att ändra mig krävs god forskning som visar motsatsen. Att marknadsföra mattan som botemedel borde inte vara tillåtet så länge vetenskapliga belägg saknas.

Om marknadsföringen hade stannat vid påståenden om tillfällig smärtlindring, avslappning, osv så hade Ingvar inte behövt reagera.

Såhär kan det låta bland butikerna:

"Från ryggraden strålar nerverna ut till alla kroppsdelar, vilket innebär att ryggbehandlingen ger effekt på hela kroppen."

"Används vid: stress, sömnbesvär, spänningar, ryggskott, ischias, migrän, depression, låg energi, träningsvärk mm."

"Minskar stress och spänningar i käke, motverkar gnisslande av tänder. Det ger ny lyster till hela ansiktet."

"De 6000 piggarna är placerade i ett geometriskt mönster kallat Yantra.
Yantrats geometri stimulerar akupressurpunkterna i vår kropp likt en strömvirvel. Flödet av Chi ökar mellan punkterna, som i sin tur läker och balanserar, samt förser de svagare delarna av vår kropp med energi."

"Spikmattan hjälper idag 10 000-tals personer med ryggskott, träningsvärk, diskbråck, ischias, fibromyalgi, whiplash, stelhet, stress, kronisk värk, huvudvärk, frusen skuldra, reumatisk värk, sömnproblem etc. "

"Yantramattan kan vara ett klokt val för dig som:
Stressar, sover dåligt, har låg energi, muskelspänningar, stelhet, huvudvärk, tillfällig smärta i rygg och nacke, eller dig som behöver bättre och djupare sömn/vila."


"Genom att ligga på spikmattan på magen stimuleras matsmälningsorganen och renar dem på slaggprodukter som försvagar dess funktion. Det gör dem friska och starka så de kan jobba optimalt på att omvandla näring till energi."

Sedan får jag tyvärr, föga förvånad, konstatera att den kritiska artikeln inte ens är skriven av Aftonbladet, utan TT. Aftonbladet har själva skrivit ett antal artiklar om spikmattorna men dessa är närmast odelat godtrogna och positiva. De är alltså själva skyldiga till den tvivelaktiga marknadsföring som Martin Ingvar vänder sig emot. (Expressens artikel om mattan är betydligt bättre.)

Här är Aftonbladets artiklar:

Andra medier: Expressen, DN

Andra bloggar om:

söndag 5 juli 2009

Skeptips 5 Juli

Det var först häromdagen jag upptäckte att Anna Bäsén, årets folkbildare 2008, bloggar på Expressen. T ex tar hon upp forskning som visar att positiva affirmationer kan stjälpa snarare än hjälpa, i alla fall för individer som saknar god självkänsla. Steven Novella skriver mer om forskningen i fråga. (Nu även en artikel på Expressen.) (Neuroskeptic menar att forskningen har sina begränsningar.)

Nyheter från Dagen:

Sydsvenskan tar ett utmärkt initiativ

och granskar scientologernas framfart i Skåne.

Zoltan skriver på bloggen Alltid Yrvaken om katolska kyrkans roll i västvärldens och vetenskapens utveckling. Huruvida alla uppgifter stämmer eller inte har jag dålig koll på. Men inlägget kan vara väl värt att läsa för ett alternativt perspektiv.

På Mail Online finns en utmärkt artikel som sammanfattar läget med förtalsstämningen mot Simon Singh.

Guardian visar en videoupptagning av en flicka i Afghanistan som pryglas för att ha umgåtts med en främmande man. Barbariskt...

Samma tidning visar en video av en exorcism av en homosexuell yngling i USA. Jisses...

National Post intervjuar Hank Davis om evolutionär psykologi. Bl a diskuteras människors tendens att söka mening i saker som sker. Är detta ett exempel på primitivt tänkande, "grottmänniskologik", i en modern värld?

Michael Shermer skriver på liknande tema om så kallad "agenticity", dvs våra tendenser att tro på osynliga krafter/väsen (eng: agents) som kontrollerar världen. Till krafter kan t ex vara själar, andar, spöken, utomjordingar, naturväsen, demoner, osv.

Edward Current har en video som passar ganska väl med de två ovanstående tipsen. Videon handlar om post hoc-resonemang gällande "meningen" med hur saker förhåller sig.

Shermer skriver också om 3 typer av kreationism som motsäger varandra och skillnaden mellan vilja att tro och viljan att veta.

Fallacy Files ber oss testa vårt kritiska tänkande.

Pharyngula dammar av en klassisk Feynmanintervju. Feynman är en av mina främsta intellektuella förebilder.

Neil deGrasse Tyson diskuterar bristande skepticism på Jimmy Fallon's program.

Homologous Legs presenterar Skeptics Circle #114.

Epiphenom presenterar forskning som visar att religiös "priming" gör folk mer lydiga.

PsyBlog presenterar 10 regler som styr gruppbeteende.

Terra Incognita diskuterar moskéer, Allah och tsunamin.

Technicolor skriver om torftig kritik av KBT och att placebo inte är ett universalmedel.

På Antigayretorik kan vi läsa om Världen Idag som attackerar Per Kornhall. Kornhall kommenterar på sin egen blogg.

SvD skriver om KO:s förbud av kvacksalvarannonser som lovar otänkbara synförbättringar.

På Youtube kan vi se italienska skeptiker som testar magiska krafter inom kampsportsvärlden.

Poddradio:

Nature Podcast intervjuar Simon Singh.

Även Skeptic Zone intervjuar Simon Singh.

Skeptics Guide:
 • I avsnitt 205 intervjuas Brian Brushwood och panelen diskuterar astronomi, meteoritnedslag och heuristik.
 • I avsnitt 206 intervjuas Richard Prum och panelen diskuterar mars, ufon och homeopati.

Skepticality intervjuar också Brian Brushwood.

I Point of Inquiry
intervjuas Michael Shermer.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Hur svarar man på barns frågor?

Har precis lyssnat på Dale McGowan som i Point of Inquiry intervjuas om uppfostran av fritänkare.

McGowans inställning resonerar väldigt väl med min egen och det finns mycket att säga om intervjun. Något jag kom att tänka på var hur lätt det är att ge barn och ungdomar förenklade och färdiga svar, men hur svårt det kan vara att ge svar som istället uppmuntrar till och utvecklar det egna tänkandet. Hur svarar man på frågor som man vill att barnen själva ska söka svaren på?

Här följer några frågor som kan vara knepiga att ge bra svar till, enligt mig. Föreställ er att det är ett barn på 5-7 år som för första gången ställer frågan.

 • Finns Gud?
 • Vad/vem är Gud?
 • Vem är Jesus?
 • Vem är Muhammed?
 • Finns spöken?
 • Är människor djur?
 • Vad händer när man dör?
 • Vad är evolutionen?
 • Varför tror vissa människor annorlunda? (Varför är de (inte) troende? Varför tror de på spöken? Osv.)

Hur skulle ni själva svara? Vill gärna höra svar från både ateister som troende. Svara på de frågor ni känner för...

Skulle ni svara annorlunda ifall det inte var ert eget barn som frågade? Det skulle i så fall kunna vara ett grannbarn, barn till en bekant, ett barnbarn, en elev, osv.

Finns det andra knepiga frågor som borde finnas på listan?

Andra bloggar om:

lördag 4 juli 2009

Homeopati och pareidolia

Har just nu semester och paradoxalt nog har jag mindre tid till bloggandet. Jag ska försöka posta några skeptips och svara på kommentarer när vädret sviker och andra sysslor tar slut.

Men här är några roliga videoklipp från That Michell and Webb Look så länge...
Andra bloggar om: