onsdag 16 december 2009

Mera om homeopati

När vi ändå är inne på ämnet homeopati tänkte jag komma med tre lästips.

Mats Reimer har skrivit en lång och intressant artikel om homeopatins (ännu) mer märkliga sidor. T ex kan vi läsa om ämnet Oscillococcinum:

"Den franske läkaren Joseph Roy letade som många andra förgäves efter mikroorganismen bakom spanska sjukan. Influensavirus blev inte beskrivet förrän på 1930-talet och innan dess hade många andra agens fått skulden, bland annat Haemophilus influenzae. Dr Roy ansåg sig ha hittat en annan bakterie hos influensapatienter, en rundad kock av varierande storlek som vibrerade i mikroskopet (gissningsvis av Brownska molekylrörelser).

Roy döpte sitt fynd till Oscillococcinum och han menade sig ha funnit den vid en mängd olika sjukdomar förutom influensa. Cancer, syfilis, tuberkulos, gonorré, eksem, påssjuka, mässling, vattenkoppor, reumatism; överallt fann Roy sin ärkepatogen. Hos anka ansåg han sig finna en pålitlig källa till sin imaginära bakterie, och 1925 startade man framställning av Oscillococcinum som ett homeopatiskt läkemedel. Eftersom bakterien hittats vid så många sjukdomar tänktes nog medlet kunna bli en panacea.

Det blev efter hand klart att Oscillococcinum inte existerar, men det har inte bekymrat tillverkaren, man har helt enkelt behållit namnet men säger nu att man utgår från anka eftersom ankor har många influensavirus som ibland kan spridas till människa."

Läs hela inlägget Här.

John Houdi tipsar i sin tur om digital homeopati.

"After years of research and development, we have perfected the process of capturing the precise energetic patterns, or vibrational signatures, of homeopathic remedies,
herbs, supplements, and even medications."

"...listening to the sound of a homeopathic remedy will produce
the exact same effect as ingesting the original physical substance.

Imagine how great it would be if you could listen to a sound for a few minutes, and your headache disappears, your acid reflux vanishes, or your allergy symptoms go away, and WITHOUT SIDE EFFECTS!"

Det handlar alltså om "homeopatiska" ljudfiler och CDn som påstås fungera precis som homeopatiska piller. Att de fungerar likadant (inte alls) köper jag. Men jag förundras över människors förmåga att hitta på sådana här fantasiprodukter. Den som inte fått nog kan titta Här för ytterligare en knäpp homeopatisk "uppfinning".

Till sist kan ni läsa om homeopatisk nanofarmakologi på Humanistbloggen och Respectful Insolence.

Homeopater slutar aldrig förvåna.

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Terra sa...

Jag har en kursare som tror på homeopati. Fatta hur det stör mig... Och vägrar snacka om det gör hon också med motiveringen "att man måste få tro olika".

En människa naturvetargrund som tror på homeopati. Det gör ont i mig.

Vaih-lvete sa...

Terra:
Jag känner en kemiingenjör (3 års utbildning inom kemi tror jag iaf) som också tror på homeopati. I mina ögon kan den personen lika gärna tro på hustomtar, troll och häxor också.

Det finns två saker med homeopati som retar gallfeber på mig. För det första finns det ingen som helst logisk förklaring till att det skulle fungera. Att folk använder "att man måste få tro olika" gör mig vansinnig! Tro gör man i kyrkan.
Sen har har dubbelblindade randomiserade placebokontrollerade studier visat åter och åter igen att homeopati är likställt placebo. Om homeopati skulle funka så hade man märkt det via dessa studierna.
Jag ska nog ta och gå en promenad innan jag petar ut mina ögon! När det gäller hälsa och sjukvård måste metoder/medicin bevisas fungera innan de används. Personligen tycker jag att det borde vara fängelsestraff på att påstå att en metod fungerar utan att ha belägg för det!

Pekka S sa...

Såhär skriver en djurhomeopat:

"Eftersom det aldrig går att vetenskapligt bevisa att homeopati fungerar håller vi nu på att samla in lyckade fall. Det kan bli "beprövad erfarenhet" istället."

Är inte detta bullshit? Förbättring utöver placebo borde kunna mätas oavsett hur skum själva behandlingsmetoden i sig är.

Vaih-lvate sa...

Det måste vara ren skitsnack.

Tänk följande. Ni har 100 hundar (eftersom det är djurhomeopat).
Alla hundarna har exakt samma diagnos, är exakt av samma ras och är exakt lika gamla.
"Dr" Homeopat ger 50 st sin homeopatberedning och 50 st ger han vanligt vatten (placebo).

Studien är redan enkelblindad i och med att djuren inte förstår vad den får. Det går att göra den dubbelblindad. Då får man i så fall be en homeopat "diagnostisera" 100 st, för att sedan göra 50 blandningar. Sedan randomiseras det till vilka behandlingen går och till vilka som får vatten. Sedan utvärderar man resultaten och voilá, där har man svaret.

Anonym sa...

Vaih-lvate
”Personligen tycker jag att det borde vara fängelsestraff på att påstå att en metod fungerar utan att ha belägg för det!”

Ska dom som säger sig kunna lindra bota schizofreni med samtalsterapi låsas in?
Vetenskapen säger nu tydligt att det är en hjärnsjukdom.

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/11/18/hjarnans-immunsystem-kan-v/index.xml

jag tror inte på nonsens oavsett om det kommer från alternativsidan eller den påstådda vetenskapliga sidan.
inte troende