onsdag 30 december 2009

Expressens TV-bilaga om evolutionen

På sidan 14 i Expressens TV-bilaga TV14 hittar vi en artikel under kategorin "Vetenskap". Artikeln handlar om fyndet av Ardi och rubriken är "Hälsa på din äldsta släkting!"

Redan i rubriken är missvisande men låt oss lämna den. Istället kan vi läsa följande lite längre ner i texten:

"Tidigare trodde forskare att människan härstammade från schimpansen. Ardi har visat att detta inte stämmer. Hon var varken människa eller schimpans, men hade stora likheter med båda."

Jaså, det trodde forskarna? Jag som hade för mig att det endast är ovetande lekmän och bedrägliga kreationister som envisas med sådana missuppfattningar? Men Bengt Isaksson (TV-skribent på Expressen) har kanske bättre koll?

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ibland undrar man om inte "Peer Review" skulle appliceras på allt som publiceras och som framställs som sanning...

Eric Wadenius sa...

Oj... det var förvånansvärt okunnigt. Det finns väl ingen 12-åring i dagens Sverige som tror att människan härstammar ifrån schimpanser? Det är i alla fall mitt intryck.

Eric Wadenius sa...

Har du mailat honom, förresten?

Pekka S sa...

Japp, har mailat. Får se om/vad han svarar.

Ingemar sa...

Att kvällsblaske-krönikörer är mindre seriösa är väl ingen nyhet? Det torde dock finnas många missuppfattningar om evolution och vetenskap runt om i stugorna. Gång på gång får jag förklara för folk att vi INTE härstammar från apor, men väl från en med aporna gemensam förfader!

Jag hoppas att Expressen sätter in en rättelse! Du kommer väl att redovisa eventuellt mail-svar, Pekka?