måndag 28 december 2009

Årets folkbildare och förvillare

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett 2009 års folkbildare och förvillare.

"Till Årets folkbildare 2009 utses evolutionsbiologen och författaren Staffan Ulfstrand för hans entusiasmerande och pedagogiska böcker om evolutionen och hans många populärvetenskapliga föredrag, särskilt under det dubbla Darwin-jubileet 2009. Staffan Ulfstrand medverkar flitigt i naturprogram, frågespalter och debatter om biologi och beteenden. Han har även vid ett flertal tillfällen på ett pedagogiskt sätt förklarat evolutionen när den utsatts för vantolkningar och missförstånd."

"Till Årets förvillare 2009 utses läkaren Annika Dahlqvist. Skälet är att hon under året uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost och sjukdom. Hon har varnat för vaccination mot svininfluensa och i stället förespråkat en omläggning av kosten, helt utan något vetenskapligt stöd. Om hennes råd hade följts skulle influensan ha skördat fler dödsoffer."

Grattis till Ulfstrand!

Och för Dahlqvist del skulle man kunna säga att hon framöver borde börja tänka igenom sina uttalanden ifall hon vill bättra på sitt rykte. Jag trodde att Dahlqvist skulle vifta undan detta ganska väntade "pris" (hon har varit i en klass för sig i år) med ett defensivt beteende men hon verkar istället ha tagit det ganska hårt. På sätt och vis känner jag med henne eftersom jag uppfattar henne som en välmenande och passionerad individ, men samtidigt har hon sig själv att skylla.

Kommentarerna på hennes forum är av högst väntad art, dvs defensiva, avfärdande, konspiratoriska, osv. Och jag tror att Dahlqvists problem till stora delar beror på det sällskap hon befinner sig i. Bloggen, som hon lägger ner mycket tid på, är ett tillhåll för ett stort antal individer som bekräftar, förstärker och hyllar hennes åsikter och villfarelser. Om Dahlqvist någonsin ska lyckas bli en skarpare och mer vetenskaplig tyckare måste hon börja kritisera och gå emot den ström hon själv varit med om att skapa. Det är ingen lätt uppgift.

Det ska bli intressant att följa Dahlqvist år 2010.

Fler reflektioner: Tankebrott, Technicolor, VoF Forum, Kostdoktorn

Media: Expressen 1, 2, Aftonbladet, 2

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

olatidman sa...

trevlig kväll:)

Mathias sa...

Det är väldigt intressant att läsa kommentarerna till hennes blogg och de länkar man kan följa därifrån. Vilken mobb. Snart törs man väl inte säga att man är skeptisk till "icke evidensbaserad vetenskap" för då får man väl stryk. Det enda man begär är belägg för vissa påståenden och vips så är man "sektmedlem", "rädd", "idiot", "vapendragare", "tok vars hjärna sedan länge skurit ihop", "feg", "djävulen", "småpåg", "begåvningsbefriad",etc etc etc...:-)
fast det ingen av alla dessa genier tycks ha fattat är att det INTE är LCHF- metoden som hon får förvillarpriset för... men vem bryr sig om såna detaljer...;-)

/mathias

PS.Pekka, Tack för en bra blogg...

Jacob Gudiol sa...

Att kommentarerna på Dahlqvist blogg är som de är kan endast skyllas på AD själv. Hon har kraftig censur på den sidan. Jag har aldrig lyckats att få igenom ett inlägg på hennes blogg trots att flera inlägg egentligen bara bestått av en enkel fråga. Istället släpper hon igenom allt möjligt absurt så länge som de stödjer henne eller LCHF.

Jag brukar säga att jag aldrig sett någon framstående inom LCHF som ifrågasatt någon annan känd inom LCHF oavsett hur tydligt felaktiga sakerna som sägs är. Än så länge så är det nog bara Kostdoktorns seminegativa inlägg om AD som ens är i närheten av att bryta det påståendet.