torsdag 19 november 2009

Skeptips 09.11.19

På Faktoider hittar vi en intressant titt på en chokladdistributör, Xocai, som kör med MLM (Multi-Level Marketing) och annan tveksam marknadsföring.

"De faktiska kunderna är inte de som köper produkterna, utan de som rekryteras som säljare; "where the big money to be made was not in selling cosmetics, but in selling franchises to sell franchises (to sell franchises)..." (Andrew Tobias, The Only Investment Guide You'll Ever Need)."

Eric Wadenius tipsar om en ny fritänkarkampanj: Please Don't Label Me. Det är brittiska humanistförbundet som står bakom kampanjen (samma förbund startade de numera kända ateistbusskampanjerna). Syftet är att påpeka att barn inte bör placeras i religiösa eller ideologiska fack utan själva bör få välja sina övertygelser. Eric skriver:

"Jag har aldrig hört någon kalla ett litet barn för ett "folkpartistiskt barn" eller ett "socialdemokratiskt barn" men jag har alldeles för många gånger hört personer tala om "kristna barn" eller "muslimska barn". Vi har ingen "skolsocialist" som skolbarn kan gå till om de har funderingar kring sin politiska åsikter men vi har skolpräster (se! Inga "X" behövs) som skolbarnen kan gå till om de har funderingar kring sina filosofiska åsikter. Vi har inte kommunistiska förskolor men vi har religiösa förskolor. Vi har inte skolavslutningar i Moderaternas partilokaler men vi har det i Svenska Kyrkans lokaler."

Amnesty International har fördömt avrättningen av en 13-årig flicka som stenats till döds i Somalia.

"The human rights organisation claims the teenager was stoned to death after her father informed the authorities that she had been gang-raped. She was reportedly accused of adultery and the stoning, in front of a crowd of around 1,000, was her punishment."

Steven Novella har skrivit en utmärkt sammanfattning på hur korrelation och kausation bör studeras inom medicinsk vetenskap. Han beskriver även hur korrelationer missbrukas av pseudovetenskapliga rörelser.

"Much of scientific evidence is based upon a correlation of variables – they tend to occur together. Scientists are careful to point out that correlation does not necessarily mean causation. The assumption that A causes B simply because A correlates with B is a logical fallacy – it is not a legitimate form of argument. However, sometimes people commit the opposite fallacy – dismissing correlation entirely, as if it does not imply causation. This would dismiss a large swath of important scientific evidence."
Zoltan på bloggen Alltid Yrvaken undrar vilka positiva effekter ateismen som perspektiv kan erbjuda.

"Som någon skarpsynt läsare av denna blogg möjligen noterat, så har jag ägnat väldigt många inlägg åt att tydliggöra ateismens negativa konsekvenser. Nu ska jag försöka vända på diskussionen och istället försöka beskriva några av ateismens positiva konsekvenser.

…?

Hoppsan, där körde jag fast med en gång."

Omröstning:

Serie:

Video:

  • Den nya spelet för de som vill gå i kyrkan, hemma: Mass - We Pray.
  • En 10-årig pojke vägrar läsa trohetseden eftersom han anser att den inte speglar de orättvisor som finns mot homosexuella i USA.
Poddradio:

Andra bloggar om: , , , ,

25 kommentarer:

Zoltan sa...

Typo: Amnesty International ska det nog vara?

Jag undrar ifall ateister ser någon skillnad mellan existentiella frågor och politiska partier - Wadenius gör ju inte det, enligt vad som citerats. Och artiklarna 18 och 26.3 i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna har helt försvunnit i Wadenius sekt. Bekvämt.

Förekommer självkritik överhuvudtaget i ateistiska församlingar, förutom från avhoppare? Någon som kan visa ett exempel?

Pekka S sa...

Nej, det ska vara "Internation". Det är en radikal avbrytargrupp som bekämpar orättvisor med stenkastning. (Nä, jag hade skrivit fel) :)

Artikel 26.3 gäller väl främst i det egna hemmet? Föräldrarna kan trots allt inte bestämma vad statens riktlinjer ska vara i enskilda barns fall. Och föräldrar har ju rätt att undervisa sina barn i vad de än vill. Detta vill inte humanister göra olagligt. Men det finns en skillnad mellan vad man får göra och vad man bör göra.

Exakt hur Wadenius förhåller sig till frågan får du ta med honom.

Zoltan sa...

Och om föräldrarna startar en egen skola?

Eller, får det bara finnas en typ av skolor, lika för alla? Lägg då omedelbart ner alla profilskolor med idrott och musik. Alla måste vara exakt likadana, särskilt barn - de som sticker ut stenar vi. (ironi)

Eric Wadenius sa...

Zoltan,

Jag undrar ifall [sådana som du] ser någon skillnad mellan existentiella frågor och religiösa ideologier? Du verkar inte göra det, med tanke på vad du just skrev.

Jag talar om ideologier - politiska som religiösa som filosofiska. Man bör inte stämpla barn med någondera utav dem.

18-"Envar har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet..."
26.3-"Rätten att välja den undervisning, som skall ges åt barnen, tillkommer i främsta rummet deras föräldrar."

Artikel 18 borde väl även gälla barnen själva, antar jag? Den andra artikeln har jag heller på inget sätt talat emot utan den instämmer jag i. Det betyder dock inte att jag anser att föräldrar bör(!) uppfostra sina "barn in i en specifik ideologi eller vissa specifika trosföreställningar" även fast de har den rätten. Jag skulle aldrig för mitt liv vilja lagstifta så att föräldrarna inte hade rätten att uppfostra sina barn i enlighet med deras övertygelser (så länge detta inte skadar barnet, givetvis).

Självkritik är det närmaste en dogm vi har bland de idéer som förekommer inom humanismen. Vi i mitt förbund är väldigt självkritiska och har därför valt en annan inriktning än Förbundet Humanisternas, exempelvis.

Jag är ordförande för Unga Humanister, vilket är ett humanistiskt livsåskådningsförbund, och jag känner inte till några kritiska avhoppare ifrån mitt förbund.

Om du tror att Unga Humanister är en sekt så vet du helt enkelt inte vad en sekt är för något. Unga Humanister är lika mycket en sekt som det är ett långfärdsskridskoåkarförbund.

Zoltan, jag byter gärna några ord med dig men inte om du inte försöker att tänka efter lite innan du skriver dina kommentarer. Det är ingen idé för mig att svara på ogenomtänkta inlägg.

Med vänlig hälsning,
Eric Wadenius

Zoltan sa...

Eric,

Dels säger du, som om det vore förkastligt: "Vi har inte kommunistiska förskolor men vi har religiösa förskolor"

Och senare om att föräldrar har: "...rätten att uppfostra sina barn i enlighet med deras övertygelser"

Bör det vara tillåtet med religiösa friskolor, fastän du inte gillar fenomenet? Det går nämligen inte utläsa vad du egentligen anser.

Din fråga om religiösa ideologier tar vi sist, den frågan kom sist.

"sådana som du": får du nog också utveckla. Ett exempel på "Please don't label me"?

Eric Wadenius sa...

Zoltan,

Jag tänker inte inleda en diskussion med dig ifall du inte först börjar med att be om ursäkt för dina grundlösa påståenden om "avhoppare" och att min organisation skulle vara en sekt.

Kan du inte visa den hederligheten inledningsvis så har jag ingen anledning att tro att du kommer förbli intellektuellt hederlig under resten av diskussionen, vilket då skulle göra den fullkomligt meningslös för mig.

Min icke-tro på övernaturliga gudomliga väsen är ett resultat av min humanism, inte tvärtom. Därför skulle jag uppskatta det ifall du kunde tala om min livsåskådning som "humanism" och inte "ateism" om du vill fortsätta denna diskussionen (såvida vi inte diskuterar begreppet ateism eller något direkt relaterat i vilket fall termen ateism blir relevant).

Med vänlig hälsning,
Eric Wadenius

l_johan_k sa...

Att "ateism" inte är en livsåskådning, utan ett element i en livsåskådning, kommer nog Zoltan aldrig att greppa.

Han vill nämligen inte göra det.

Zoltan sa...

Eric,

Är du inte ateist? Läs första kommentaren igen - inte ett ord om humanism. Men, du/ni kopplar alltid ihop religion med humanism, fastän de inget har med varandra att göra. "Min icke-tro på övernaturliga gudomliga väsen är ett resultat av min humanism"???

Avhoppare: Tre olika avhoppare från Humanisterna som jag inte vill namnge säger sammanfattningsvis: "jag märkte att det var en rent ateistisk grupp", "för mig är inte ateism och humanism kompatibelt", "jag stod inte ut med allt snack om religion - jag ville ju slippa religion"

Finns det någon troende kristen medlem i din förening? Kan man samtidigt vara humanist och troende kristen?

Två olika kristna humanistiska(!) föreningar i Sverige bildades 1918 och 1937.

Antalet obesvarade frågor ökar...

"Rädda humanismen från humanisterna"

Eric Wadenius sa...

Zoltan,

Jag upprepar mina frågor ifrån föregående inlägg och väntar fortfarande på att du skall börja agera hederligt. Kan -"du inte först börjar med att be om ursäkt för dina grundlösa påståenden om "avhoppare" och att min organisation skulle vara en sekt" så tänker jag inte inleda en diskussion med dig, då en sådan diskussion skulle vara fullständigt meningslös.

Jag väntar fortfarande...

Med vänlig hälsning,
Eric Wadenius

Zoltan sa...

Eric,

Trams.

Vill du ha en lista på alla som anser att Humanisterna är en ateistisk sekt med religionsfobi? Det lustiga är alltid att sekterna aldrig själva ser sig som sekter.

Jag har redan citerat vad avhoppare säger, kommer aldrig namnge någon.

"Självkritik är det närmaste en dogm vi har..." Är du på riktigt? Hur bemöter du kritik just nu?

Kul att du fick läsa på lite om de mänskliga rättigheterna. Respektera dem gärna.

Erics sätt att (inte) besvara kritik talar för sig själv.

Antar att vidare diskussion härmed inte bifalles av "toleransens" nya apostlar.

Det är uppenbart varför artiklar av denna typ blir allt vanligare...

Adjö Eric.

Pekka S sa...

Zoltan, Eric är ordförande för Unga Humanister. Det är deras talan han för, inte Humanisterna. Tvärtom har han vid flera tillfällen kritisera Humanisterna. Det är alltså Unga Humanister som du måste visa är en sekt och deras avhoppare du får presentera klagomål från. Att det finns missnöjda avhoppare från Humanisterna lär Eric inte bestrida.

Zoltan sa...

Pekka,

Ur stadgarna för unghum §1.2:

"Förbundet är förbundet Humanisternas ungdomsförbund"

Som i alla andra ungdomsförbund (SSU, f.d. Kyrkans Ungdom, etc) finns skillnader med moderorganisationen, men grunderna är desamma och extremerna ofta tydligare.

Och Sturmark sammanfattar allting tydligt: "det enda gemensamma vi har är egentligen att vi tror inte att det finns högre makter som styr våra liv eller som ställer krav på oss människor..." - dvs en ateistisk organisation, inte humanistisk. (23:20 in i denna intervju)

Vore det inte ärligare att kalla sig Ateisterna, istället för att förstöra begreppet humanism?

Pekka S sa...

Även om ungdomsförbund överlag skulle ha en tendens att vara extrema, måste detta inte gälla för Unga Humanister. Om du hävdar något sådant är det du som måste kunna visa det.

Samma bevisbörda har du ifall du påstår att UngHum är en sekt och att de har en massa bittra exmedlemmar. Antingen får du visa att så är fallet eller backa.

Sturmarkcitatet är förvisso intressant, men det är lite av ett sidospår just nu. Eric tar kanske den diskussionen med dig om du är beredd att först bemöta hans inledande funderingar.

Zoltan sa...

Pekka,

Det finns exempel där medlemmar i Unga Humanister plötsligt slutat upprätthålla bekantskapen med gamla vänner som på olika sätt ger uttryck för sin tro.

Steg 1 i alla sekter: kapa banden med "tvivlarna".

Alla exempel jag givit är svagt maskerade skriftliga redogörelser.

Jag vill inte namnge någon med respekt för de olika personernas integritet. Det borde du nog förstå.

Hela denna tråd visar ju tydligt att det finns grupper som inte tål kritik - om inte vittnen hängs ut.

Alla varningsklockor borde ringa högt, särskilt om man påstår sig vara skeptiker.

Men ämnet var tydligen en extremt öm tå - får skicka in några ungdomar att walraffa gruppen mer.

Någon vidare diskussion torde vara fullständigt meningslös, vilket förmodligen är det enda vi kan vara överens om.

Over and out.

Eric Wadenius sa...

Zoltan,

Ämnet är verkligen inte en öm tå, utan det är enbart så att det är omöjligt att tala med någon som totalt saknar den grundläggande hederligheten som krävs för att ens kunna föra ett vanligt samtal.

Med vänlig hälsning,
Eric

Pekka S sa...

Zoltan, kanske är det så att du har insiderinformation som vi andra saknar. I så fall kan du ju ha rätt, men utan att lägga fram "bevisen" har vi inte någon anledning att köpa dina påståenden. Vi är trots allt skeptiper :)

Men att Eric & Co inte tål kritik har jag svårt att se. Vittnen ska givetvis inte behöva hängas ut, men Eric måste ju erbjudas något av substans annars blir kritiken mest tomma påståenden. Och hur konstruktiva kan sådana debatter bli?

Janne A sa...

Jag har precis sagt tack & adjö till Zoltans blogg efter ett kort besök där. Efter att sedan ha blivit "upplyst" av Z om att Nazismen minsann var "ateistisk" står det fullständigt klart för mig att detta var rätt beslut - en intellektuellt hederlig argumentation från det hållet ska man helt enkelt inte förvänta sig.

Biff Zongo sa...

Bra tips!

Biff Zongo sa...

Hej Zoltan!

Bra fråga, jag tror dock att du har missuppfattat en liten sak.

Det finns ingen gemensam ateistisk agenda.
Det enda vi ateister har gemensamt är att vi inte tror på någon gud.

Det finns ateister både till höger och till vänster.
Ateister som är för eller emot monarki, statliga monopol, whatever...
Vi har också ofta helt olika syn på organiserad religion (om den i vissa fall kan fylla en vettig funktion eller inte).

Det är till och med så att det finns ateister som tror på spöken, homeopati och liknande larv.

Dock så natarligtvis de flesta uttalade ateister (folk som har tänkt på det länge och väl) både ateister och skeptiker.
Och vissa åsikter delar de flesta människor som både är ateister och skeptiker.
Inte för att vi har läst samma heliga bok.

Folk som är skeptiker och ateister kan ofta ha helt olika politiska åsikter, det enda som vi egentligen är att vi inte tror på tomtar och troll.

l_johan_k sa...

Zoltans blogg är dock en härlig samling felslut. Jag väntar med spänning på hans analys av "gravitationens negativa konsekvenser". Efter det inlägget kommer vi alla att flyga...

Zoltan sa...

Nämen ser man på - ikväll är jag den populäraste grabben i stan!

Tack för alla era djupsinniga recensioner av min blogg. Trodde inte ni skulle bli så rörda.

Det är fint att se sådan kamratanda, nästan mysigt.

l_johan_k: "negativ" gravitation = "mörk" energi

GUD VÄLSIGNE ER ALLA!

Zoltan sa...

Biff Zongo,

Du är för härlig!

"Det är till och med så att det finns ateister som tror på spöken, homeopati och liknande larv"

"...det enda som vi egentligen är att vi inte tror på tomtar och troll"

Rörigt att hålla reda på allt som man inte ska tro på?

(Kunde inte låta bli denna frestelse)

Biff Zongo sa...

Tack Zoltan!

Men det har han redan gjort, jag lever ett riktigt bra liv på alla sätt.

ATON VÄLSIGNE DIG! (föredrar originalet framför kopian när jag välsignar folk)

Biff Zongo sa...

"Rörigt att hålla reda på allt som man inte ska tro på?"

Nej generellt sätt så tror jag inte på saker som uppenbart är påhittade av människor.
Eller rättare sagt så förhåller jag mig skeptiskt till det.
Fantastiska påståenden kräver ju som bekant fantastiska bevis... Eller ja jag skriver bekant nu... I ditt fall så är det ju inte det... ;-)

l_johan_k sa...

"negativ" gravitation = "mörk" energi

Jo, det har du säkert rätt i.

Detta är dock vad det är. Jag var mer intresserad av dess konsekvenser.

För om "mörk" energi har negativa konsekvenser kan det inte existera.

Jag kräver att astronomerna gör en konsekvensanalys!