måndag 9 november 2009

Skeptips 09.11.09

På Tankebrott beskrivs vad som händer när det journalistiska arbetet åsidosätts. Det handlar om Desiree Jennings som påstod sig ha fått neurologiska skador (dystoni) av ett influensavaccin. Artiklar och videon på hennes gång- och talsvårigheter har bl a förmedlats av Aftonbladet. Neurologer och andra insatta har hela tiden misstänkt att Jennings dystoni är av psykogen typ och den misstanken ter sig allt mer trolig. Läs mer om fallet hos Tankebrott eller Steven Novellas Neurologica.

Det är sällan jag eller andra skeptiker berömmer Aftonbladet, men de ska ha en eloge för sin granskning av så kallade jobbcoacher som anlitats av Arbetsförmedlingen. Aftonbladet har avslöjat att många av dem sysslar med ren pseudovetenskap samt erbjuder terapi (vilket inte är tillåtet). T ex använder sig 98 av 952 coachbolag av NLP (neurolingvistisk programmering), något som Aftonbladet lite överdrivet kallar för hjärntvätt.

Mats Reimer har upptäckt
att kiropraktiker i Sverige verkar ha rensat sina hemsidor på information om behandlingar av diverse barnsjukdomar. Huruvida behandlingarna fortsätter bakom stängda dörrar eller inte är en annan fråga.

Camilla Grepe presenterar ett antal förbryllande citat gällande skolkyrkor. Frågan är varför skolan och kyrkan fortfarande har så starka band på många håll. Varför tillåts det? Här är ett exempel:

"Församlingens missionerande verksamhet sker genom en ständig ideologisk och andlig medvetenhet i allt arbete med Jesu dopbefallning som grund. Praktiskt tar detta sig uttryck i genom församlingens /…/ skolkyrkoarbetet och konfirmandundervisningen."

Poddradio:

  • Skeptics Guide 224 finns Här.
  • Skeptiko intervjuar Jon Ronson (författare till Men Who Stare at Goats).

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: