torsdag 26 november 2009

Kommer Aftonbladet att lyssna på sina läsare?

Idag publicerade Aftonbladet en artikel med rubriken Läsarna: Stoppa skrämselpropagandan – om vaccinet. I den citerades läsare som tröttnat på mediernas ständiga skrämselartiklar.

Man skulle nästa tro att Aftonbladet börjat lyssna på sina läsare, men jag undrar om artikeln inte snarare är cynisk publikfrieri.

Tidigare idag var Aftonbladet ute med ett "avslöjande" där de berättade att vi i Sverige nu har fått det första konstaterade dödsfallet orsakat av svininfluensavaccinet. Ingen annan tidning hakade på detta scoop. T ex Expressen rapporterade att dödsorsaken ännu inte var fastställd även om vaccinet potentiellt kunde vara boven i dramat.

Och vid dagens presskonferens, som hölls flera timmar efter Aftonbladets "avslöjande", hade man följande att säga:

"Vi kan inte utesluta att det finns ett samband, däremot finns det flera olika förklaringar. En orsak kan vara att patienten inte skötte sin medicinering på ett korrekt sätt. Men det fallet utreds vidare."

Så mycket för Aftonbladets scoop. Jag noterar också att Aftonbladet i sin rapportering av presskonferensen inte nämner att dödsorsaken ännu inte är fastställd. Detta skulle direkt motsäga deras tidigare rapportering. Och här har vi exakt den skrämselpropaganda läsarna opponerar sig emot. Det är givetvis inte omöjligt att vaccinet i extremt ovanliga fall kan leda till dödsfall. Men det återstår som sagt att utredas först.

Att det var just Aftonbladet som gick ut med det påstådda vaccindödsfallet förvånar inte. De har enligt mig varit den tidning vars rapportering allra tydligast varit inriktat på att sprida oro för att sälja lösnummer. Detta skrev jag om för ett tag sedan.

Jag skickade ett mail till ett antal personer på Aftonbladet där jag uttryckte irritation och frustration på att tidningen ständigt spelade på läsarnas oro. Lena Mellin, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet, svarade såhär:

"Jag förstår faktiskt inte varför du är arg. Det är ju precis som det
står på förstasidan. Det är inte lögn, det är inte överdrivet. Varje
läsare kan hantera den information som finns i artiklarna efter eget
huvud."

De var alltså inte speciellt lyhörda för kritiken den gången. Frågan är ifall Aftonbladet kommer att börja lyssna på sina läsare nu? Jag är tveksam.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Urban sa...

De kom,mer köra så där tills nästa stora grej kommer och det är väl klimatmötet i december. Och vid den tiden har konspirationsnissarna flyttat över sitt fokus på den frågan istället.

Det kommer bli intressant att se hur de möts då bland de som nu tro på deras You Tube-films källor.
De flesta av nissarna anser ju att klimathotet är en ren bluff. Jag ser en del konflikter där med deras påhejarna nu.

Du såg väl listan där på biverkningar så Aftonbladet körde upp stort i marginalen?
Lite taskigt att ta upp allt som Ipren mfl receptfria läkemedel kan ge upphov till.
Folk kan ju få för sig att sluta ta huvudvärkstabletter.

Men man får hoppas att inte Aftonbladet redovisar att det finns fosfor, zink, natrium, magnesium, selen i en vanlig ingrediens på julbordet. Får du kommer folk inte vilja äta mandel.

Josef Boberg sa...

Det är väl läsarna som skall ta intryck av vad "gudarna" på tidningarna skriver - och ej tvärtom - tror Josef B.