torsdag 29 oktober 2009

Vitkål och homeopati

Igår kunde man läsa om en så kallad "naturläkare" som nu åtalas för att ha behandlat en cancersjuk kvinna med vitkål.

Men det var inte allt. Här är några andra "metoder":

"Musselolja mot cancer, örter i underlivet och sytråd runt brösten för att driva ut onda andar var några av naturläkarens ordinationer. Nu åtalades han för flera fall av bedrägeri, grovt bedrägeri, sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande."

Mer Media: Expressen 1, 2

På Dagens Apotek bloggar Sonny Larsson om bl a detta. Dessutom berör han de svenska kvacksalverilagarna, Simon Singh och homeopati.

Mats Reimer fortsätter på temat kvacksalveri och homeopati. Han har uppmärksammat att organisationen Nätverket Hela Barn i Sverige nått viss framgång med sin lobbyingverksamhet i Genève.

Organisationen lobbar för att barn under 8 år ska få använda sig av alternativmedicinska metoder precis som vuxna. Om organisationen får som de vill ska barn få behandlas med homeopati, irisdiagnostik, hårmineralanalys, kraniosakralterapi, Bachs blomsteressenser, Aqua detox, öronljus, irisanalys, frekvensmedicin, m.m.

Jag tycker som Mats Reimer att man inte ska lätta på lagstiftningen.

"...det är tvärtom så att vi skall vara glada att den svenska lagen i viss mån skyddar barnen från att utsättas för denna flora av tvivelaktiga behandlingar. Det är illa nog att behandlare med legitimation verkar ha lov att utsätta även små barn för kvacksalveri."

I Washington Post kan vi läsa att en del människor väljer homeopatiska preparat i stället för vacciner t ex för skydd mot svininfluensan. Varje vetenskapligt bevandrad individ förstår givetvis att homeopati inte hjälper det minsta mot infektionssjukdomar. Hur skulle ett sockerpiller doppat i vatten kunna bekämpa virus?

Artikeln nämner Influenzinum som är ett homeopatiskt influensapreparat. Jag förstår dock inte riktigt logiken bakom denna produkt. Såhär beskrivs den:

"This remedy is made from current year's flu vaccine. It may be used to prevent the occurrence of flu-like symptoms throughout the flu season. It has also been used to treat flu-like symptoms either by itself or in conjunction with the other flu remedies listed - alternating the remedies."

En av homeopatin grundteser är att lika botar lika. Med detta menar man att något som t ex orsakar pigghet kan i utspädda form användas för att "bota" just pigghet (dvs leda till motsatsen - sömnighet). Därför använder sig homeopater av utspätt kaffe för att motverka sömnsvårigheter.

Men varför då använda vaccin? I utspädd form borde den, utifrån homeopaterna "logik", väl få motsatt effekt? Eller tänker homeopaterna ett steg längre? Vacciner kan trots allt ge influensaliknande symptom som biverkning. Kanske menar homeopaterna att vaccinet i utspädd form får motsatta effekter till biverkningarna? Smart! Hmm...

Preparatets producent har följande att säga:

"Lillard said that Influenzinum, which he expects to make and ship soon in its 2009-2010 formulation, is one of his more popular products. He says he can't point to scientific studies showing that it works, although he says he uses the product and hasn't gotten the flu. "People tell me it works," he said. "I'm not sure what 'science' means.""

Det kan jag berätta Lillard. Dina anekdoter betyder i princip ingenting utan vidare vetenskapliga belägg. Lägg som utgångspunkt till homeopatins teoretiska osannolikhet så blir anekdoterna än mindre betydelsefulla.

Disclaimern som med liten text syns längst ner på sajten säger en hel del:

"This site is for information only and is not a substitute for professional medical advice. REMEDY SOURCE will not diagnose or recommend single remedies."

De frånsäger sig alltså ansvaret genom att inte ens rekommendera sina egna produkter.

Jag undrar hur många barn som i Sverige knaprar sockerpiller för att skyddas mot svininfluensan?

Andra bloggar om: ,

5 kommentarer:

Skogsmannen sa...

"Bachs blomsteressenser" låter ju väldigt spännande. Jag hade gissat på en affär som säljer "ekologiska" smaksättare till sprit. Måste googla på detta, då jag undrar om det är den gamle tonsättarens namn de lånat.

Pekka S sa...

Såhär förklaras metoden på en sajt:

"Bach blomsterdroppar är essenser från blommor, träd och buskar som hjälper patienten att få harmoni mellan kropp, själ och ande, såsom, rädsla inför förändring, oro eller vissa chocktillstånd. Detta är en subtil form av healing där blomman vibrerande kraft används för att påverka och lösa upp lagrad, blockerad energi som samlats i din kropp i ett låst tankemönster. "

Nu är det glasklart va?

Technicolor sa...

Ja, vad ska man säga - vilket svin! Tyvärr är det ju oftast inte helt lätt att komma åt dessa kvacksalvare, så det är skönt att någon åtalas för en gångs skull.

MateriaMedica sa...

Tyvärr finns det oseriösa typer i alla brancher! Det betyder inte att alla som håller på med alternativmedicin är kvacksalvare. Det var inte så länge sedan bl.a akupunktur ansågs rätt så ovetenskapligt, men nu använder ju sjukvården sig av det. Tror du kommer få se en liknande utveckling när det gäller homeopatin och kraniosakralterapi, även om det tar lite längre tid. Lustigt att du är du tycker att det är så förskräckligt att behandla barn med homeopati, men inte att vaccinera dem, ge dem antibiotika eller kortison! Många av läkemedlen i vården har fantastiska biverkningar, men det verkar ingen komma ihåg. Har du läst FASS?

Pekka S sa...

Givetvis finns seriösa alternativmedicinare. Men att de är seriösa betyder inte per automatik att deras praktik är vetenskapligt eller i alla lägen ofarligt.

Personligen anser jag att akupunktur alltför snabbt accepterats av sjukvården. Det är långt ifrån klart utifrån medicinska studier att akupunktur fungerar bortom placebo. Eventuellt kan metoden vara gynnsam mot ett fåtal åkommor.

Jag misstänker att akupunkturen i framtiden kommer att nyttjar i mer begränsad grad än idag. Och homeopati och kraniosakralterapi kommer med all sannolikhet aldrig att integreras med den skolmedicinska sjukvården. I varje fall inte på vetenskapliga grunder.

Sedan tycker jag att barn mycket väl ska få behandlas med vaccin, antibiotika och kortison. De må ha bieffekter men de har även verkliga, gynnsamma effekter. Det kan man inte säga om homeopatin. Inte än i alla fall. Kanske kommer framtida studier visa att homeopatika har gynnsamma effekter bortom placebo. Men jag tvivlar.