måndag 19 oktober 2009

Skeptips 09.10.19

Hos MSNBC kan vi läsa lite nytt om gamla och tråkiga företeelser. Det är kyrkor i Nigeria som utropar barn till häxor. Internationell uppmärksamhet på detta verkar inte ha hjälpt.

"The 9-year-old boy lay on a bloodstained hospital sheet crawling with ants, staring blindly at the wall.

His family pastor had accused him of being a witch, and his father then tried to force acid down his throat as an exorcism. It spilled as he struggled, burning away his face and eyes. The emaciated boy barely had strength left to whisper the name of the church that had denounced him — Mount Zion Lighthouse.

A month later, he died."

Sidbloggen ger inte mycket för den nyandliga tidningen Nära. Tidningens målgrupp verkar vara alla som utan förbehåll sväljer allt som har med tarotkort, mediumskap, healing, astrologi, osv att göra.

"...om Nära vore något Killinggänget slängt ur sig mellan repetitionerna på sin Dramatenpjäs skulle den snart räknas som en modern humorklassiker. Nu känns den istället ganska ohotad som årets hittills största svenska publicistiska haveri."

Kritiken har uppmärksammats av Journalisten.

Charlotte Therese är en katolik som vågar kritisera och framföra annorlunda tankar kring den Katolska Kyrkan, Gud och annat. Hon undrar bl a hur vi hade gjort ifall vi var Gud?

"Skulle du skapa en himmel, en jord och ett helvete, människor och djur, och sen formulera/inspirera till en stor och tung regelbok och kräva att människorna följer den till punkt och pricka? Skrämmas med helvetesstraff vid minsta underlåtelse? Och sedan skicka ditt enda barn till jorden för att försöka rädda människorna när du ser att det håller på att gå käpprätt åt pipsvängen med alltsammans, och sen pusha honom ända in i döden - för att kunna ha överseende med syndarna, men bara om de tror på honom?

Jag skulle absolut inte göra så om jag vore Gud. Jag skulle inte alls tänka så.
...

Nåväl... Hur skulle du göra om du vore Gud...?
"

Vad hände 1944? Jo, då avkriminaliserades(!) homosexualitet mellan vuxna och förklaras istället som en sjukdom. Och först 1979 stryker man sjukdomsbeskrivningen på denna sexuella läggning.

Idag tycker nog de flesta att kriminalisering eller sjukdomklassificering av homosexualitet låter främmande. I Sverige börjar synen på homosexuella bli allt mindre tabubelagt, även om många fördomar fortfarande existerar. I andra länder är dock läget betydligt värre. T o m i ett så "utvecklat" land som USA är problemen stora. T ex kan vi läsa om en homosexuell kvinna som inte fick besöka sin döende livspartner.

Här är några fler historiska årtal gällande homosexualitet.

Video:

Poddradio:

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Andreas sa...

Jag vill inte vara den som är den, men nu är jag det... En stund.

Paul Kurtz-tipset, det handlar väl uttryckligen om "secularism"? Det är ju en form av skepticism mot teism, på ett sätt, men skepticism är inte nödvändigtvis sekularism.

Eller missade jag något?

(Jag har inte hunnit lyssna på varken det eller andra jag följer, mest pga en i toastolen tappad iPod som numera leker i iPod-himlen).

Mvh,
besserwissern.

Pekka S sa...

Nu var du den som var den... som fick mig att korrigera texten. :)

Ok att skepticism och sekularism båda börjar på S, men lite skillnad är det allt.

calandrella sa...

"I Sverige börjar synen på homosexuella bli allt mindre tabubelagt, även om många fördomar fortfarande existerar."
Ett konkret exempel på just en sådan fördom, är hälsopappret vi på min skola fått att fylla i. Där ska förstås uppgifter om barnet fyllas i, men även om - jag citerar nu från pappret - "fadern" och "modern". Då det även ska fyllas i vilken typ av föräldrar "fadern" och "modern" är (biologiska, adoptivföräldrar, vårnadshavare etc) anses alltså inte nödvändigtvis de biologiska föräldrarna, utan de barnet anser vara sina föräldrar. Frågan är: varför tusan då skriva moder och fader, när det är precis lika möjligt att barnet har två föräldrar av samma kön? Det är knappast som att barn med homosexuella föräldrar behöver YTTERLIGARE ett utpekande om hur onormala de anses vara...

Bra tips som alltid, för övrigt.