fredag 30 oktober 2009

Flygblad och skrämselrubriker föder vaccinationsoro

I dagens Jönköpingsposten kan vi läsa om ett flygblad som vissa tydligen fått i sin brevlåda. Klicka på bilden här till höger för större artikel.

Detta flygblad är framtaget av antivaccinationsgruppen Aktion för Sverige och kan laddas ner Här (Pdf).

Syftet är givetvis att skrämma människor från att vaccinera sig. Metoden är konspirationsteorier och desinformation. Liknande information hittar man på en hel del tveksamma bloggar, forum och sajter på nätet. Denna rörelse har verkligen fått luft under vingarna på sistone. Resultatet ser vi i den oro många känner inför en vaccination som enligt forskningen är säker och effektiv.

Det är dock inte bara antivaccinationsrörelsen som skapar oro. Ett annat och troligtvis ännu större problem är den rapportering vi ser i många kvällstidningar, kanske främst Aftonbladet i spetsen. (T ex Expressen med Anna Bäsén i spetsen har skött sig betydligt bättre.)

I förrgår såg deras framsida ut som på bilden här till höger. Med stora bokstäver kan vi läsa att vaccinet kan göra oss sjuka. Och de har ju inte fel i sak, men frågan är varför de väljer denna typ av rubriksättning? Med all sannolikhet handlar det om att sälja lösnummer och tjäna pengar. På Aftonbladet vet man att oro säljer. Och för att spä på den känslomässiga effekten publicerar man anekdoter eftersom sådana har stor effekt på oss människor. Aftonbladet får givetvis skriva om vaccinets bieffekter. Men då borde de väga upp med andra artiklar för att få till en rapportering som i övergripande mening reflekterar det vetenskapliga (objektiva) läget. Men ur ett "känsloeffektsperspektiv" är Aftonbladets rapportering långt ifrån balanserad.

Att Aftonbladet jagar köpare av lösnummer bekräftas av dagens rapportering. Deras senaste artikel handlar om hur influensan börjar ta fart igen och att alla kanske inte hinner vaccinera sig i tid. Återigen spelar man cyniskt på folks oro, men ur ett omvänt perspektiv. De går från oro för biverkningar till oro för att inte hinna vaccinera sig, med sprutan som de tidigare skapade oro kring! I en annan artikel är det återigen vaccinationsoron man vädjar till (notera bildval). Fullständigt skamlöst och oansvarigt beteende av Sveriges största kvällstidning.

Riskerna med alla konspirationsteorier, all desinformation och mediernas bristande ansvarstagande kan, om det vill sig illa, få effekter bortom denna influensaperiod. Om antivaccinationsrörelsen får en mera synlig plats i samhället och folks oro för vaccinationer håller i sig kan man fråga sig vilka effekterna blir? Kommer folk att sluta vaccinera sig mot säsongsinfluensan? Kommer man till mindre grad vaccinera sig vid utlandssemestrar? Kommer föräldrar att tacka nej till barnvaccinationer mot mässlingen, röda hund, kikhosta, polio, difteri, stelkramp, osv? Detta är ett scenario vi absolut vill slippa.

Jag avslutar med en kort mailkonversation jag hade med Lena Mellin, tillförordnad ansvarig utgivare av Aftonbladet:

Mitt första mail till Mellin m fl på Aftonbladet:

”Hejsan

Jag undrar vad ni egentligen tänker när ni trycker förstasidor som denna?

http://tankebrott.wordpress.com/2009/10/28/medias-ansvar-2/

Eller förresten, jag vet givetvis vad ni tänkte. Pengar. Sånt här säljer givetvis. Folk är redan nu osäkra och oroliga pga av all den tvetydiga information som florerar i medierna, bloggosfären och resterande internet. Det är både lätt och ekonomiskt fördelaktigt utnyttja situationen genom att ytterligare spä på oron.

Men har ni, som Sveriges största och mest lästa kvällstidning, ingen känsla för ansvar? Ni förstår mycket väl vad era rubriker och artiklar kan få för effekter ute i samhället. Ni är inga naiva nybörjare. Ni vet vad som står på spel. Men ändå kan ni inte hålla er i skinnet?

Jag vet också vad ni kan ha för invändningar. Ni kan replikera med att era rubriker ju inte osanna. Och det stämmer givetvis. Men samtidigt måste ni förstå hur val av fokus och ordval har en enorm påverkan. Ni skulle kunna rapportera om svininfluensan och vaccinationerna på tusen olika sätt. Men ni väljer vägen som föder folk oro och fyller på era bankkonton.

Jag är grymt besviken på er tidning.”

Mellins svar:

”Jag förstår faktiskt inte varför du är arg. Det är ju precis som det
står på förstasidan. Det är inte lögn, det är inte överdrivet. Varje
läsare kan hantera den information som finns i artiklarna efter eget
huvud.


Hälsningar

Lena Mellin
som tänker vaccinera sig när det finns vaccin på min vårdcentral”


Min andra mail:

”Nej, det är inte lögn och det är inte överdrivet. Det skrev jag redan från början.

Frågan är istället varför ni väljer denna typ av vinklingar/perspektiv? Och svaret är givetvis att sådana rubriker och artikar säljer pga folks oro. Du kan låtsas om att ni inte agerar utifrån ekonomiska motiv men så naiva lär ni inte vara. Ni vet självklart vad ni gör. Och genom detta agerande bidrar ni till vaccinationsrädslan i landet.

Ser man till forskningen kring vaccinerna har folk i princip väldigt lite att vara rädda för. De flesta biverkningar är väldigt milda och snabbt övergående. Men det är inte den bilden vi får från Aftonbladet. Istället väljer ni att publicera anekdoter och videon om folk som fått oroande bieffekter. Både du och jag vet att anekdoter av det slaget har betydligt större känslomässig inverkan på folk än ”kall” statistik från Socialstyrelsen.

Om ni har för avsikt att förmedla en vetenskapligt balanserad bild av pandemin och för- och nackdelarna med vaccinering så har ni misslyckats. Fråga vem som helst av era läsare. Känner de oro eller lugn efter att ha läst majoriteten av era artiklar?

Jag tillhör de bloggare som försöker motverka spridning av oro, konspirationsteorier och missinformation gällande influensan och vaccinationsläget. Det är en sak att argumentera emot källor som Annika Dahlqvist, Vaken.se, Vaccinationsfaran.se, osv. Men när Sverige största kvällstidning inte kan ta sitt ansvar går luften ur oss…

Pekka”

Det sista mailet har jag ännu inte fått svar på.

Läs mer om mediernas (bristande) ansvarstagande på bloggen Tankebrott (Del 1, Del 2).

Andra bloggar om: , ,

13 kommentarer:

Zoltan sa...

Varför ska media plötsligt behöva ta ansvar i denna fråga? De fabulerar ju om allt - som katolik är man ständigt föremål för massmediala vidrigheter.

Det som är ordentligt tråkigt är att massmedias bilder utgör grund ("sanningen") för oerhört många människors världsbild.

Då blir det rejält läskigt!

Pekka S sa...

Media borde ta ansvar i alla frågor de rapporterar om.

Sedan tror jag att massmedia ofta kan påverka oss även om vi inte tror på dem fullt ut. Den känslomässiga påverkan sker ju ofta på ett mera undermedvetet plan och den är svår att styra över.

Magnus A sa...

Nu är iofs inte svininfluensan en jättekatastrof, tack och lov (ljusår från spanska sjukan t ex), så det må vara hänt att Aftonbladet leker de lösnummerförsäljare de är här, men jag gillar ditt engagemang!

Om det hade varit större fara med svininfluensan hade jag också släppt vad jag haft för händer och gjort som du -- och hoppas jag många många andra.

Men då några av dussintals potentiella omkomna utan vaccin kan dö p g a att Aftonbladet är så genomruttna är det du gör bra!

Bra att belysa det!

Magnus A sa...

Att Lena Mellin får stå till svars gillar jag också. Hon bör ju ha viss cred att försvara (hade t ex varit annorlunda med en brittisk tabloid, Fib Aktuellt eller nåt...).

Anonym sa...

Japp , har redan sett hur man bär ut döda överallt och slänger dom på stora bål för att inte detta ska drabba andra.Tur man är vaccinerad.

Tobbe

Pekka S sa...

Även om denna influensa i sig är relativt mild är desinformation och rädslojournalistik inte bra. Det finns som sagt större risker på ett längre perspektiv.

Terra sa...

Nja Pekka, nu vinklar du det här lite skevt.

Media propagerar ju precis lika hysteriskt för hur farlig influensan är. Det här var huvudrubrik i sydsvenskan en stor del av dagen:
http://sydsvenskan.se/sverige/article562770/Livshotande-for-influensasjuk.html

Fick t om mig att bli lite nervös tills jag kopplade på skallen och insåg att två dödligt sjuka inte är det samma som sensationellt.

Det här har inget alls specifikt att göra med anti-vaccin-hysteri.

Det är så här media uttrycker sig för att sälja - annars säljer de inte.

Och nej, det är inte lätt för folk att bilda sig en uppfattning. Media borde kanske fundera lite över rubriksättningar ur pressetisk synvinkel - vare sig det gäller att propagera för vacciner, mot, eller kring hur många som drabbas.

Kraxpelax sa...

Sanningen är att vaccinet är ofarligt. De hysteriska myterna om vaccinets farlighet möts med tystnad. Varför? Svaret ges i dagens Aftonblad, för den som har mer än 1 hjärncell. Tillgången är synnerligen knapp. Då är det rationellt att hålla nere efterfrågetrycket. De som har lite i huvet letar upp den oannonserade sanningen bakom myterna om allsköns livsfarliga tillsatser på Läkemedelsverkets sida, där sanningen ligger undangömd och alldeles oannonserad. Allt har sin förklaring, om man bara inser hur cyniskt vårt samhälle verkligen är.

Lästips:

Min poesi

Min engelska poesi

Min Spanska poesi
.
Mina etyder

Mina noveller

Mina kommentarer till Bhagavad Gita

- Peter Ingestad, Solna
.

Kraxpelax sa...

I Norge är dödssiffran 13.

VETENSKAPENS KVACSALVERI sa...

Vad hade hänt om tidningarna inte hade skrivit om biverkningar av neurosedyn?
Tidningarnas uppgift är att skriva om båda sidors argument, inte din obevisade teori.
Jag är mycket positiv till att du rensar bort idiotiska teorier, men om en hel del saker så vet vi inte med säkerhet vad som är rätt eller fel, det mesta av skolmedicinens åsikter är sanna och behöver inte skrivas om i framtiden, bara förklaras mer detaljerat, vissa saker kommer att visa sig vara felaktiga, det är rent kvacksalveri att påstå att alla skolmedicinska sanningar är vetenskapliga sanningar.

Dom som en gång i tiden sa att magsår var psykisk orsakat, sa bara vad dom trodde var sant, dom som sa att det var en vetenskaplig sanning var kvacksalvare och inget annat

Vilket blodprov kan du ta som visar att vaccinet påverkar immunförsvaret? Antikroppar är inte relevant för dom visar inte om man har ont i armen eller ej.
Vad kan man påvisa i laboratorium?
Hur kan du utesluta att vacciner inte ger denna påverkan på immunförsvaret till ett kroniskt tillstånd? Ex liknande ME som misstängs vara orsakat av ett virus, som sen blir en kronisk sjukdom.

Ska jag tipsa aftonbladet om att läkarkåren inte har något blodprov som visar vad som händer i kroppen vid en vaccination? Det vore bra om du kunde visa vilka blodprov som kan påvisa vad som händer i kroppen.

Ps jag ska kolla det andra vaccinet, det kanske är bättre i så fall så kanske jag tar det.
Min personliga åsikt är att vi ska bygga en vaccinfabrik i Sverige delvis statsägd och se kostnaden som en försäkring mot riktigt dödliga sjukdomar. INGEN VACCINHATARE.

Red sa...

Det står nu 6000 mot 0 i antal dödsfall p.g.a. svininfluensan respektive vaccinet.
Slutsats?

Pekka S sa...

Terra: Visst propageras det även åt det hållet. Men det är något mer befogat att oroa folk för influensan än för vaccinet. Dock har du rätt i att även den typen av journalistik ofta sker med syfte att sälja lösnummer. Och det är tråkigt.

Ditt sista stycke håller jag helt och fullt med om.

Technicolor sa...

Tyvärr har det satts upp ett stort antal varningsklistermärken i Stockholms innerstad med avsändare vaken.se. De har snott designen från vaccinationsreklamen, men uppmanar människor att gå in på deras sida för att se varför man inte ska vaccinera sig.

Sånt här får mig att tänka - borde inte "vår sida" kunna göra liknande kampanjer?