måndag 5 oktober 2009

Bokjakt i lördags

Var inne på Akademibokhandeln i Jönköping i lördags. Hade kvar ett outnyttjat presentkort så jag ville ta en titt på utbudet.

Kan tillägga att jag just nu läser En kortfattade historik över nästan allting av Bill Bryson. Boken handlar om hur vi kom att veta allt vi idag vet om den värld vi lever i. Samtidigt som boken ger kunskap inom ett stort antal ämnen presenteras läsaren för den vetenskapliga metodikens utveckling och grunder. Hittills har boken varit mycket givande.

Just denna bok hittade jag på faktasektionen bland faktapocketböckerna. Strax brevid två böcker av Sylvia Browne.


Ursäkta Akademibokhandeln - men vad gör Sylvia Browne på faktasektionen bredvid en prisbelönt vetenskapsbok? Browne tillhör de mer uppenbara bedragarna inom mediumbranschen. Hon utnyttjar samvetslöst utsatta människor och profiterar på deras godtrogenhet. Hennes böcker borde flyttas till religionsavdelningen (hon har en egen kyrka). Eller fantasysektionen. Eller papperskorgen.

Hur som helst köpte jag till slut en spännande bok. Your Inner Fish av Neil Shubin.

Shubin är en paleontolog som hittade Tiktaalik roseae, en oerhört viktig pusselbit i landlevande djurs evolution. Tiktaalik är något förenklat ett fiskliknande djur med fyra ben - ett exempel på hur livet kröp upp på land.

I Your Inner Fish beskriver Shubin varför vi människor ser ut som vi gör idag. Han tar med oss på en evolutionär resa från Tiktaalik till den moderna människan. Jag hoppas och tror att boken kan lära mig en hel del om vår evolutionära historia, vår nuvarande anatomi, m.m. Ska bli ett sant nöje att läsa - när jag får tid. Har fortfarande ett par hundra sidor kvar av Brysons bok.

Andra bloggar om:

8 kommentarer:

Marcus B sa...

Man undrar ju om det är medvetet eller omedvetet som Sylvia Brownes böcker hamnat under fakta... Påpekade du detta för personalen i bokhandeln?

Har också köpt mig Your inner fish och ser fram emot att läsa den. Håller just nu på med The greatest show on earth av Dawkins. Har kommit halvvägs och tycker hittills att den är bra. Väldigt enkelt skriven, men ger en bra överblick.

Roos sa...

samma sak hände mig på Akademibokhandeln. Jag upptäckte Richard Dawkins "The God Delusion" bredvid just ärkenötet Sylvia Brown. Jösses.

Roos

Felicia sa...

En kortfattad historik är en fantastisk bok! Fler borde läsa den, och förstå de stora sammanhangen inom vetenskapen.

Pekka S sa...

Marcus: Nä, jag påpekade inte detta. Det fanns andra mycket tveksamma "fakta"-böcker i samma sektion om mediumskap, new age, osv.

En bok måste med all sannolikhet inte innehålla korrekta fakta för att hamna i faktakategorin. Det handlar nog mer om litterär stil.

Vore kul att läsa Dawkins nya också!

Roos: Kanske finns det vissa som anser motsatsen, dvs att Dawkins är ärkenöten bredvid den upplyste Browne. :)

Felicia: Håller med!

svartanova sa...

Vad roligt att höra om böckerna! Trevlig läsning !

medvetenskap sa...

Läser faktiskt också "En Kortfattad Historik..." just nu. Trevlig bok som är både rolig och informerande.

Mikael sa...

Jag såg Koranen under fakta för ett tag sen:P

Pekka S sa...

Hmm... Intressant med tanke på att jag såg Dawkins - Gudsillusionen på Religionssektionen. Dawkins är religion, Koranen fakta. :)